Gå till innehåll
torsdag 25 april 2024
maluv

"Trög växel" på Volvo Penta 700

Rekommendera Poster

Hej,

 

 

 

Min VP 700-motor har under en tid varit väldigt trög att lägg i och ur växel. I slutet av förra säsongen resulterade detta slutligen i att växelvajern gick av. (Vilket nästan ledde till att jag brakade in i sjömacken på Donsö i hög hastighet)

 

 

 

Är det någon annan som har haft liknande problem? Jag funderar på att plocka isär och titta på hur växeln egentligen mår. Dock har jag inte någon reparationshandbok och är lite osäker på var man skall angripa problemet.

 

 

 

Vet någon om en verkstad i Göteborg som är duktiga på VP-utombordare som kan bistå med tips alternativt reparera min gamla trotjänare?

 

 

 

/Marcus

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har haft samma problem på en Archimedes 40 (tror att det är samma rigg och motor men mindre cylindervolym). Jag delade först växellänkreglaget nere i riggen under täckluckan och konstaterade då att problemet inte var nere i växelhuset utan uppe i motorblocket där växelreglaget och gasreglaget i form av ett rör med en inre stång bägge går igenom gemensamma bussningar i motorblocket.
Jag fick inte isär arrangemanget helt men lossade på gasreglaget och smörjde under flera dagar bussningarna på båda sidorna motorn. Hela tiden medan jag ruckade på växelreglaget. Sedan monterade jag ihop allt igen. Det blev bättre men aldrig riktigt bra. Jag tror att man behöver lossa motorblocket från riggen för att riktigt komma åt att demontera växellänkaget, men det gjorde inte jag eftersom flera bultar som behövde lossas var svårt sönder och fastärgade. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har stort förtroend för Emilssons i Kungsten

Auktoriserad serviceverkstad av utombodare för Evinrude, Johnson, Cobra, Volvo Penta & Archimedes.

 

Emilssons Motor

Knipplag. 8, 414 74 GÖTEBORG 031-42 80 95

 

 

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för tipsen.
Jag kom ungefär lika långt i min felsökning. Konstaterade att gas/växel-mekanismen verkade lite trög och att man skulle vara tvungen att lyfta på blocket för att komma åt!
Jag ska ta kontakt med Emilsson motor och se om de kan hjälpa till.
/Marcus 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

vad fan.. jag som hade skrivit en så bra beskrivning på allt å så kom den inte med....<img src="http://www.maringuiden.se/js/tiny_mce_209/plugins/emotions/images/smiley-yell.gif"border="0" alt="Yell" title="Yell" />

summan av kardemumman är i alla fall att det bildas kalk på insidan av plastbustningarna som sitter på var\"Trög växel\" på Volvo Penta 700dera sida av riggen. skrapa bort kalket med skruvmejsel och smörj allt med alupasta.... 

 

Senast ändrad av johan_77 | 13 december 2007 | 23:16

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ursäkta att man väcker liv i en så gammal tråd.

Men jag hade samma problem, extreeemt trögt att få i en växel.

Lyfte motorn precis som Johan_77 skrev här och det var bussningen som var problemet, smörjde med 5-56 och vickade fram och tillbaka & slog axeln fram & tillbaka, höll på så ett tag. Torkade sedan rent och gick sedan över till kopparpasta på sprayburk och gjorde om samma procedur.

Nu går axeln lätt och fint smiley

Så även jag bekräftar att problemet troligen ligger i bussningen om någon mer skulle hitta tråden framöver.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...