Gå till innehåll
torsdag 25 april 2024
siteadmin

Webfråga om båtregister & körkort

Rekommendera Poster

Det känns ganska givet att någon form av körkort på sjön. Men det måste finnas en koppling till hastighet och körsätt snarare än längd på båten. Dessutom behöver sjöpolisen få de resurser de behöver för att kunna ta hand om en ny lag, annars blir det bara dumt.

En 5-meters med 100 hp och en småberusad tonåring känns som en större risk än snipan på 8 meter som tuffar fram i 6 knop...

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 Vad jag förstått är syftet med hela förslaget att minska det ökande antalet allvarliga olyckor på sjön. Då en enorm majoritet av dessa i grunden vållas av inblandning av alkohol förstår jag öht inte hur ett körkort skulle avhjälpa det hela.

 

Satsa i så fall på ökad kontroll av dessa frågor istället för att försöka reglera bort problemet. Narkotika är också olagligt, vad hjälper det?

 

I sak anser jag att märkning av båtar och motorer bör bli en prioriterad fråga då jag förstått att detta är ett problem framförallt bland motorbåtsägare.

 

Körkort för sjön kan ha ett värde, men det bör i så fall begränsas till sjötrafikfrågor, att införa olika krav för olika båttyper blir absurt, att ha ett samlat körprov i sin tur meningslöst!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej

En tanke dyker upp direkt: Varför ha körkort när ingen kontrollerar det ? Varför är vi så flata och obeslutsamma ?

Hur skall det kunna kontrolleras på sjön när det inte kan det på land ? Vilken del av kroppen tänker politikerna med ? Tror dom att det löser sig automatiskt om man inför regler och restriktioner ?

Ge berörda myndigheter anslag och medel för att det skall efterlevas, så kanske det kan bli något på lång sikt. Det händer ju inte på en kvart och Rom byggdes ju inte på en dag.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Håller med dig, Steve.

Kustskepparn borde räcka....Man skull ev kunna kombinera denna med ett körkort , eftersom det ofta är stora båtar i komb med en oerfaren person , som orsakar olyckor...okej oerfarna i små båtar gör det med, men verkan blir inte så stor.

För att få kortet måste man ta kustskepparen ( eller kanske lägga kravet på förarintyget ?? )

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser


Vi har ingen skatt på lös egendom i det här landet så varför ska vi båtägare drabbas?? vi betalar ju redan skatt i form av drivmedel mm.

BÅTSKATT NEJ TACK!!

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Körkort är väl helt okay. Typ förarintyg. Båtregister behövs nog inte. Man kan ju alltid märka sin båt på olika sätt om man skulle få den stulen. Finns ju alltid ställen som man kan sätt försäkringsdekaler etc. Många får ju bilar stulna som aldrig hittas fast dem är s.k. registrerade. Och absolut ingen mer skatt. Det har vi så det räcker ändå!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser


Körkort på sjön? -Ja, med tanke på den utveckling som har skett vad det gäller båtar samt antalet nya båtägare så skulle ett körkort vara bra. Majoriteten av båtägarna framför sina båtar enligt vad jag kallar försiktighetsprincipen, ett fåtal gör det inte. Med ett körkort så skulle många incidenter kunna undvikas.

 

Båtregister? -Nej, varför skulle vi ha ett båtregister och vad skulle nyttan vara? Jag har idag ännu inte fått höra ett korrekt argument som gör att jag skulle kunna acceptera ett båtregister.

Politikerna vill påvisa att det skulle kunna användas för att förhindara brott eller spåra försvunna båtar. Knappast troligt, bara administrationen av ett båtresgister skulle vara så pass tungt att inge skulle vilja jobba med det. Inte heller kan jag se det som ett aktivt hjälpmedel för att spåra stulna båtar.

 

Låt försäkringsbolagens register över sina försäkrade båtar vara det register som används vid brott. Många försäkringsbolag idag premierar installation av förebyggande system som startspärr och GSM-lokalisering.

Låt oss hålla oss vid det.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...