Gå till innehåll
lördag 20 april 2024
jorgen_p

Bottenfärg kopparpulver

Rekommendera Poster

För något år sedan publicerades en dansk (tror jag) undersökning angående kopparbaserad bottenfärg. Den utredningen kullkastade Kemikalieinspektionens rapporter helt och hållet och anklagades därför vara en partsinlaga från färgindustrin. Undrar vart den tog vägen?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Utdrag från Kryssarklubbens undersökningar med en intervju med representatn från kryssarklubben och miljöminister Lena Sommerstad

 

Kryssarklubben vill ha kopparfärger åter

PROGRAMLEDARE: Båtbottenfärgerna är en annan stridsfråga. Sverige har förbjudit användning av kopparhaltiga båtbottenfärger i Östersjön. Men båtorganisationerna vill ha kopparfärgerna tillbaka, säger Solgerd Björn Rasmussen.

 

SOLGERD BJÖRN-RASMUSSEN: Vi skulle önska att det togs fram en färg som är baserad på koppar och som är väldigt hård, som man inte behöver måla varje år.

 

PROGRAMLEDARE: Men kopparfärgen är ju i dag förbjuden, varför ska man då satsa på den typen av färg?

 

SOLGERD BJÖRN-RASMUSSEN: Den är förbjuden i Östersjön, men inget annat länd än Sverige har ju förbjudit den, inte heller nåt annat land runt Östersjön.

 

PROGRAMLEDARE: Undersökningar av de alternativ till giftiga bottenfärger, som har tagits fram visar att inte heller alla alternativ är särskilt miljövänliga. Men miljöminister Lena Sommestad är inte beredd att på det här stadiet åter tillåta kopparhaltiga färger.

 

LENA SOMMERSTAD: Det finns olika uppfattningar, också olika vetenskapliga uppfattningar i den här frågan. I Sverige har det varit viktigt att minska spridningen av metaller som t ex koppar i naturen. Därför har vi tillämpat en försiktighetsprincip.

 

- Nästa år ska det här diskuteras i hela EU, då får vi en anledning att fortsätta att se på riskbedömningar och fortsätta dialogen med Kryssarklubben

 

 

Alltså inget klart om det är giftigt eller inte utan bara att man använder sig av en försiktighetsprincip

 

mvh Roland

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jao, jag är ju en klar förespråkare för försiktighetsprinciper överlag...

Oftast är det man blir ombedd att göra betydligt enklare än att försöka reparera skadan man MISSTÄNKER att man kan ställa till med.

 

Om det är sant att koppar förstör det marina livet.. Även om det bara är en gissning att kanske kanske är koppar farligt..

Jag vill inte ta den risken. Jag vill inte ha DödaÖstersjön på mitt samvete.

Att det sedan kanske är farligare med mjuka färger som måste målas om och om igen.. Det vet jag inget om, men det brukar vara en sån fråga undersökningar faller på.

 

Ingen blivande kemi/strömningsmekanik/biologi/miljö-ingenjör som vill göra ett exjobb i frågan?

Vore riktigt intressant.

 

Jag tar med mig frågan till skolan, få se om någon nappar eller redan har svaret..

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...