Jump to content
Monday 22 July 2024
Sign in to follow this  
kaptenfulsprit

internet ombord ?

Recommended Posts

Du kan ju alltid kolla på Imarsat hemsida, Inmarsat c heter ett system för dataöverföring, finns fler mindre system inriktade mot fritidsbåtar oxå, men jag tror att det är ganska mycket dyrare än GSM. 59 öre i minuten är väl inte så farligt för att maila eller kolla vädret?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ericsson släpper ett PC-kort som heter GC95 och kan kommunicera via 3G, Edge, GPRS och uppringd data. De kommer även att släppa ett kort som har stöd för WLAN. (Många förkortningar här, fråga om du är osäker på någon)

 

Med ett sådant kort instucket i PCn så kan du koppla upp dig och ha beroende på vilket nät som finns tillgängligt allt mellan 384 kbit/s till 28,8 kbit/s i överföringshasighet. Om WLAN finns i gästhamnen (vilket kommer att byggas ut på många ställen) så kanske det till och med blir tal om Mbit/s. (ett vanligt modem i på telefonnätet ligger på cirka 50 kbit/s)

 

Till detta så ska man sedan ha ett abonnemang där det helst ingår ett antal Gigabyte i överföring per månad till fast pris. Då blir det inte så dyrt att kunna vara uppkopplad under dagarna på semstern.

 

Ofta så finns det även färdiga paket med abonnemang med viss mängd data och PC-kort till ett pris runt 500 kr/mån.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej

Om jag behöver surfa på sjön, så tar jag med mig den bärbara datorn och sedan kopplar jag ihop dator och mobilen med IR, blåtand, eller en hedlig sladd (USB/serie). Och sedan kopplar man upp sig som man gjorde på den gamal goda tiden med modem. Men man ringer GPRS numret (tror det är *98#), och då betalar man inte per minut, utan per mega byte.

Priset per mega byte variera lite, det abonemang jag har så är priser 20 kr /mb, men det finns trolige bättre. Eller så betalar man lite mera (499 var det någon som skrev tidigare) så surfar man hur mycket man vill.

Men det kommer att gå ganska sakta att surfa om man är van vid bredband. Jag är inte helt säker men tror det är något i stil med: 1 kbyte/sec för ringa upp med mobil (betala per minut), ca: 5 kbyte/sec GPRS (ungefär som vanligt hemma modem), ca: 100 kbyte/sec (ungefär som bredband)

mvh /Jim 

Share this post


Link to post
Share on other sites

jag har en data med inbyggt trådlöstnätverkskort. och lite här och där kommer man åt andras internet. fult men det funkar :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hejsan!
Vi har köpt bredbandborta. Har inte provat det änn men håller tummarna för att de är bra.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Håler med föregående talare. Själv har jag inte provat det, men käner flera som har och som säger att det är det bästa alternativet!

 

/J

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tillägg:

Vill även minnas att Praktiskt Båtägande haft en del artiklar i ämnet om jag inte minns fel..

 

/J

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej

Jag har i sommar testat tre:s mobila bredband via mobiltelefon och kabel och det fungerar för det mesta med en hastighet av 115 kb/s, i något enstaka fall ända upp till 384 kb/s. Vi har haft täckning på hela västkusten där vi varit (Kullen till Grebbestad) och i Danmark (Södra Kattegatt inkl Anholt) De ställen där det inte har fungerat är i någon naturhamn med höga berg mot land och märkligt nog i Roskilde. Har man tre.s abbonnemang på mobiltelefonen kan man teckna ett tillägg månadsvis för data upp till 1 GD för 199 kr/ mån, gäller även i Danmark där tre har täckning.

Hälsningar Ove

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...