Jump to content
Wednesday 19 June 2024
Sign in to follow this  
481GTS

Finns det fortfarande folk som äter fisk?!

Recommended Posts

Tänkte starta en tråd med en aning provokativ ton.

Men frågan kvarstår, finns det verkligen folk som fortfarande äter fet insjö eller östersjöfisk med tanke på vad de innehåller?

De borde simma omkring med en röd varningstriangel eller tom en dödskalle på...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jajjemensan! Torsk och lax från havet, för de drar vi upp själva! Smakar hur gott som helst! Det finns så mycket annat som är giftigt och farligt så några sådana tankar har inte jag ivarjefall. Man kan dö och få cancer av allt möjligt ändå...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Med stor förtjusning, fast kanske inte varje dag. Särskilt strömmingen på våren vill jag absolut inte vara utan, helst nyfångad o stekt i båten.

G. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det jag tänkte på var dioxiner. Det är bara i Sverige (ev Finland) som denna fisken för säljas, och det är på dispans.

 

Att ett livsmedel som innehåller dioxiner får säljas under några omsändigheter är rätt otroligt.

 

Tungmetaller som kvicksilver och dyl framstår som hälsokost i samma mängd.

 

För att ge några referenser på hur giftigt det är;

 

*Ett barn som väger 20kg bör max äta 1 gram fisk, sedan har kroppen fått ta ett helt års konsumtion av dioxiner.

 

*Slammet från våra avloppsverk innehåller så mycket gift från männinskor som äter denna fisk, att det inte ens får spridas på åkrar.

 

Listan kanske kan göras lång men jag stannar här för tillfället smiley-wink.gif\

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inte vad jag vet, det finns inget som kommer i närheten av dessa halter. Det är förhoppningsvis bara en tidsfråga innan det blir kriminellt att sälja...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Wille

Eller langning.

 

/Wille 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Innehav blir svårt, de som vill/måste få tag i, fixar det

Langning, definitiv stopp

Fisket i lårviken borde utökas, helt klart...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hade väl hoppats på en något mera seriös debatt, men det var väl dömt att misslyckas på ett fiskeforum...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag äter fisk minst en gång per vecka, på sommaren fler.

 

Om man skall höra på alla larmrapporter

finns det ingenting vi kan äta och då dör vi i alla fall.

Vad skall vi äta istället? Som inte är larmat om att är farligt.

Jag är uppvuxen i en fiskarby längst upp i Bottenviken

vilket medför att vi ätit mer fisken än medelsvensken.

Vi har inte speciellt låg ålder vid dödlighet

eller är mer sjuka än andra, (snarare mindre)

så jag har valt att inte lyssna på rapporterna om fisk,

ej heller andra larmrapporter om fett, rött kött, kyckling, potatis……

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest laxoring

hej jag som är storfiskare själv äter mycket fisk både från söt o saltvatten stekt fisk o potäter o en kall öl Mmmm. forsätt och ät fisk som det sakts tidigare det finns så mycket annan mat som är farlig

post-7676-1394234504,317_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det är naturligtvis upp till var och en vad man vill stoppa i sig. Men lite fakta kan väl aldrig skada, det finns kanske någon som åtminstone tänker sig för innan man trycker i sitt barn dioxiner och cancerogena ämnen.

 

Att sedan jämföra detta med andra livsmedel är som att jämföra kranvatten med diesel ungefär, det går inte helt enkelt, vi pratar om de giftigaste mätbara ämnena som existerar. Om man sen vill legitimera sitt fiskätande med det finns annat som är farligt så visst, snaska på.  

Huvudsaken är att fisken slutar säljas som livsmedel, för det är den inte.

 

*En svensk höna får inte äta östersjöfisk som är godkänd för svenskar, den blir då för giftig för att säljas som livsmedel...

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag jobbar inom fiskerinäringen (iof på västkusten/Göteborg) och undrar var du får dina fakta ifrån. Min huvudsakliga arbetsuppgift är livsmedelshygien och -säkerhet.

 

Vi har ett statligt livsmedelsverk och komunala miljöförvaltningar som jobbar med att sätta gränsvärden på alla livsmedel. Min erfarenhet är att de gränser de sätter är MYCKET långt under ev risknivå. Enbart för att ingen skall kunna bli dålig av t ex slarv.

 

Ett exempel: Scombroida fiskar (tonfisk, makrillarter osv) innehåller ett ämne som heter histidin. Om dessa fiskar förvaras fel, t ex vid för hög temperatur, ombildas histidin till histamin. Histamin kan ge allergiska reaktioner som rodnad, svullnad i svalg och munhåla, domningar, stickningar i läppar osv. Livsmedelsverket har satt en gräns på 200 mg/kg rensat fiskkött. Jag har av en tillfällighet ätit av samma fisk som vi skickade på analys (man gör det en gång i månaden, analyserar). Denna tonfisk hade ett histaminvärde på 790 mg/kg! Vi var 8 personer som åt och ingen fick några som helst reaktioner. Så jag vågar faktiskt påstå att de gränsvärden som finns är med en mycket god marginal!

 

 

Livsmedelsverket rekomenderar svenska folket att äta MER fet fisk. Men man bör vara restrektiv med fet fisk från östersjön. De enda som avråds helt är gravida och små barn.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Programmet Uppdrag Granskning har i dagarna tagit upp detta ämne. Enligt inslaget är gränserna för gravida kvinnor alldeles för snäva, något som livsmedelsveket under ett visst hummande har medgivit. Nyttan av att äta fisk överväger riskerna även för gravida. Enligt min uppfattning är riskerna  kraftigt överdrivna och jag äter fisk med god aptit även om det råkar vara fet östersjöfisk. Livsmedelsverkets renommé är ju inte precis det bästa sedan de skrämde livet ur befolkningen med sitt larm om akrylamid i t.ex. chips. Senare forskning har inte kunnat påvisa någon som helst ökad sjukdomsrisk ens hos storkonsumenter. En annan gång var de ute och cyklade när det gäller gifter i olivolja. 

Det finns säkert en mängd andra gifter i vår mat och allt eftersom analysmetoderna förbättras kommer vi att drabbas av nya larm. Bäst att vara lyckligt omedveten, äta en varierad kost och må gott.

Sea Maniac


Share this post


Link to post
Share on other sites

Söka svaren hos fiskeriverket och länstyrelsen är väl som att fråga en Volvo handlare vilken bil som är bäst.

Det kan bara bli ett svar, annars begår de tjänstefel och erkänner att de är fel ute.

Kommunerna har ingen kompetens eller resurser för sådant här, utan går på 2 och 3:e handsuppgifter.

 

Jag arbetar själv inom livsmedelsindustrin, det är just därför jag reagerar. Jag vet vilka krav vi har på oss och vår produkt, men det är ok att sälja östersjöfisk, snacka om att sila mygg och svälja elefanter...

 

Håll med om att det är lustigt att Svergie är enda landet inom EU som får sälja denna fisken, och det på dispans tom nästa år.

 

Håll med om att det är lustigt att man tillåter försäljning av fisken till människor, men den är för giftig för att säljas som djurfoder.

 

Sedan finns det enorma luckor i materialet som bla fiskeriverket och livsmedelsverket baserar sina siffror på.

 

Läs gärna mer här http://www.smf.su.se/nyfiken/ostersjo/arsrapp/Ostersjo2003/O2003dioxin.pdf där en del av mina uppgifter är hämtade.

 

Denna artikel avslutas med ett svar från Livsmedelsverket, där man antyder att man inte har koll på läget, vilket också artikelförfattarna nämner i sina slutord.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jobbar man inom fiskenäringen så ligger det kanske nära till hands.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Som utflyttad Gävlebo (Bönan), numera 08, så är det en lisa för själen att åka hem och köpa fisk.  I Stockholm finns det bara rödögd strömming, och den färdigfiléade vill jag inte ha.  Någon torghandel existerar inte. Men bara ett par timmars färd norröver så möts man av böckling!!!! Varm och rökt med granris och ingen jävla alved. Imorgon så åker jag upp och hämtar ett par bast beställda nejonögon, det ni!

Share this post


Link to post
Share on other sites

*En svensk höna får inte äta östersjöfisk som är godkänd för svenskar, den blir då för giftig för att säljas som livsmedel...

 

Otroligt ofta man ser hönor stå vid strandkanten och jaga fisk?!?

Som sagts innan, en viss skillnad att bli uppfödd på enbart fisk eller äta det ibland.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag söker aldrig fakta vare sig hos länstyrelsen eller fiskeriverket. Fiskeriverket uppgift är inte att bedömma vilka gränsvärden som skall gälla i olika livsmedel.

 

Detta sköts av livsmedelsverket och på kommunal nivå av miljöförvaltningen. Du säger att miljöförvaltningarna är inkompetenta att göra detta jobb? Jag tror att kompetensen kan vara väldigt skiftande beroende på vilken kommun det gäller. Här i Göteborg har vi inspektörer på miljöförvaltningen som är specialiserade på just fisk. Min på en mindre ort, utan tillgång till vatten, så skulle denna tjänsteman vara ganska sysslolös.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det är helt riktigt, fel av mig att dra alla över en kam. Jag vet att de är extremt duktiga i Göteborgsområdet. Det pågår bla forskning om p-piller och hur det påverka reproduktionen av fisk mm mm.

 

Nu gäller dock inte detta problemet för västkusten, utan ostkusten och insjöar. Hur mycket forskning man har ägnat åt oskustens fisk (i Göteborg) och dioxiner vet jag dock inget om.

 

Faktum kvarstår, det här är helt unikt, eller är det någon som tex hittat en flaska bordsvatten i affären med ett stänk av dioxiner i. Tveksam till att det hade gått att sälja eller varit tillåtet.

 

Vi får väl låta tiden/forskningen ha sin gång, och se vad som beslutas. Men jag skulle bli förvånad om man 2007 fortfarande får sälja dessa fiskar.

 

Jag kan tänka mig att det får fortsätta under samma former som tex cigaretter eller alkohol, där det ständigt pågår varningskampanjer för miljardbelopp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag kommer nog även i fortsättningen att följa livsmedelsverkets rekommendationer när det gäller alla livsmedel, även fisk. Om de anser att östersjöfisk är ofarlig att förtära i de mängder som rekommenderas, så litar jag på det.

 

Hellre en glad lax än en galen ko, som någon käck fiskhandlar myntade...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...