Jump to content
Thursday 25 July 2024
ivat

Ljudisolering (igen)

Recommended Posts

Hej!

Jag har en Carisma med en 60hk tvåtakts utombordare som på ett ganska smart sätt har byggts in i ett "motorrum", se bilder: https://marineconcept.se/boats/carisma-tender-615/

 

Trots att det ligger en tjock solbädd ovanpå luckan tycker jag att motorljudet är en aning (men bara en aning) störande när man sitter där bak. Jag har läst många andra trådar här om vad som kan göras så det är jag väl medveten om, min fråga nu är följande. Är det värt att skaffa en sån där folieklädd dämpningsmatta på ex Biltema om man bara tänkt smacka upp den utan någon som helst hänsyn till glipor och beslag etc? Dvs, ljudet är inte tillräckligt störande för att jag ska orka lägga en halvdag på att få allt täckt på millimetern med och totalt tätt kring gliporna - är det då lika bra att skita i det eller kan det faktum att en matta täcker en stor yta av motorrummet vara tillräckligt för att göra viss skillnad?

 

Vore intressant att höra era erfarenheter

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Klart det hjälper, men hur mycket det hjälper och om det hjälper tillräckligt mycket och för just det ljud du tycker är störande är ju svårt att svara på.

Eftersom du helt verkar sakna isolering idag så borde det ju kunna göra märkbar skillnad, men det är bara en gissning.

 

Dock skulle jag nog satsa på Biltemas med vågad yta ( https://www.biltema.se/bil---mc/biltillbehor/ljudisolering/ljuddampningsplatta-1000-x-500-mm-2000018990 ) och så klä in alla 4 sidor + luckan med det. Blir dyrare men jag gissar den är väldigt mycket bättre än den släta med folierad yta som gör att ljudet studsar runt istället för att sugas upp och dämpas. Har ingen egen erfarenhet om just den, men har sneglat länge på den för mitt eget motorrum.

 

Tror glipor är mer viktigt att täta för högfrekvent ljud (diskant) och mindre viktigt för lågfrekvent ljud (bas).

 

En gummilist på luckkarmen brukar kunna räcka långt för att täta glipor. 

 

 

Edited by Boanjohan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...