Jump to content
Friday 14 June 2024
Kaaro

Stärka skrov efter bortplockat skum

Recommended Posts

Tja på er!

 

Jag började renovera en Fajak F12 håromåret (17 fot segelbåt i plast från 60-taler), och fick höra skräckhistorier om hur skummet under durken sög åt sig vatten och tyngde ner båten. Jag drog därför dit med sticksåg, sågade upp durken och tog bort skummet. Så långt gick allt bra. Nu väger båten betydligt mindre. När jag dock skulle lägga upp båt på trailer för att flytta på den, märker jag att skrovet sviktar betydligt där den vilar på trailerns rullar.

Nu upplever jag behovet att stärka skrovet för att plasten inte ska spricka. Hur gör jag det?

 

Modernt Epoxy-skum är ju att föredra över den äldre varianten, dock är jag rädd att vatten hamnar under skummet, och då blir det svårt att pumpa ut vatten. Om möjligt skulle jag därför föredra ribbor, eller stärka skrovet med ett tjockare lager polyester. Vilket av dessa är att föredra? Vilket material gör man ribor i? (glasfiber, metall, behandlat trä?)

 

Jag bifogar några bilder. Jag har inte städat.

Det är inte jättetydligt hur mycket det bukar, men det är ungefär 10 cm. Man ser där kanten av den gamla durken varit fastlimmad i skrovet. Det som består av den gamla durken är stabil - id est, man kan låta ribbor ta spjärn mot den, skulle det behövas.

 

/Kaaro

IMG_20240412_090245.jpg

IMG_20240412_090233.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Har gjort motsvarande på en gammal trissjolle. Jag lade två lager glasfibermatta på insidan av skrovlaminitet,  sen gjorde jag ett antal längsgående stringers av divinycell, och plastade fast dem med mattbitar över. Det funkade bra.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...