Jump to content
Friday 14 June 2024
Dany_ms

Om en förtent strategi

Recommended Posts

Så var det än en gång dags att sticka ut haka igen och riskera ett haveri;

 

Låt mig börja med en "aside" som amerikanarna uttrycker det. Min far som var hållfastighetsingeniör på Alfa-Laval sade alltid "förtennad". Efter att ha blivit båtägare har jag retat mig på att det skrivs "förtent". Låter som en interjektion av den grova sorten... Nåväl, om detta skall diskuteras vidare bör en ny tråd skapas.

 

Så...

 

Jag är en fattiglapp och min båt har en enorm mängd kablage som jag vill förnya. Det sitter kabel på kabel på kabel som lagts till sedan 70-talet och vissa av dem måste helt enkelt dras om, åtminstone inom ett år. Men förtent vad dyrt det är!

 

Några förbrukningskablar från 70-talet har slitits med luckor som öppnats och/eller nyare kablar som lagts till där de äldre går eller bara eroderat. Jag kan se kopparkardeler sticka ut på sina håll. Känns ju inte jättebra.

 

Om man vill ha en 2-ledare med en bestämd area så kanske en bra kabel kostar 10-12 kr/m och om man då vill att hela kabeln skall vara förtennad så blir det 4-5 gånger priset (brasklapp: jag har inte rotat djupt ned i Amazon eller Temu eller andra leverantörer som kan blåsa en, det kanske finns något ställe att handla billigt om man har bil eller aktier, var jag sparar 4 kronor är INTE poängen med denna tråd).

 

Att kablaget i "laddkretesen" som har areor mellan 35 och 50 mm2 skall vara av högsta kvalite och färdigpressade/pressade av folk med rätt maskiner är jag helt 100% med. Bogproppens och ankarspelets matning, generator och startmotor. Absolut. Här kommer jag inte spara ett öre.

 

Men sedan då!! Jag har ju olika "miljöer" på min båt. I salong och förpik är det oftast förhållanden som kan liknas en sommarstuga. Medan motorrum (om man är en liten kille kan man få plats, det är egentligen ett "utrymme") och annat utsätts för större variationer i fukt, temperatur och luftkvalité med mera. Det går också en del kablar längs med kölsvin. Plus att vissa kablar ser jag regelbundet medan andra kablar ligger dragna så att jag förmodligen inte tittar/känner på dem på två-tre år.

 

Jag har lödkolv och tenn så jag kan förtenna start och slut, jag har krimptång och sådanadära pluppar så jag kan arbeta med det också.

 

Men hur ska jag tänka kring detta? Hade jag varit en krösus hade jag köpt in 50-200 meter förtennad kabel av olika dimentioner. Men nu tycker jag att en hel del nog inte behöver vara förtent hela vägen. Jag har exempelvis en monterad kompass i stormasten vars kablar inte är det minsta förtennade.

 

Så jag skulle uppskatta om någon kan lägga ut texten gällande detta. Och på något sätt förklara hur man kan (inte ska, då är ju allt i 24-karat) tänka/besluta kring detta.

 

Låt oss förutsätta att jag frstår mig på spänningsfall och säkringar så slipper vi det.

 

Stort tack på förhand!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Först och främst. Hur är elen dragen idag?

Har du en säkringscentral eller har du flera?

 

Jag har ju delat upp min förbrukning i tre olika centraler och därifrån ha kopplingspunkter till förbrukare.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Vilka dimensioner handlar det om?

Biltema har ett hyfsat sortiment av tunnare kablar som är förtennade (jag tar inte heller ordet "förtent" i min mun!). Jag har själv använt dem många gånger under båtåren hittills, och planerar att göra det framåt. De kostar ungefär som de priser du nämner för obehandlade kablar.

https://www.biltema.se/bil---mc/elsystem/kontakter-och-uttag/lagspanningskabel-1224-v-2000045550


https://www.biltema.se/bygg/elinstallationer/installationskablar/silikonkabel-rhx-2000021965

Edited by raol

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nej, Biltema går bort. Dom säljer "PVC överdrag och 2 förtent kopparledare".

  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Min uppfattning (och erfarenhet) är att det oftast går alldeles utmärkt med icke-förtennad kabel. Kanske t.o.m. att det gått lite religion i att man måste ha förtennad kabel överallt så snart användningsområdet heter "båt".

Men i elkraftsammanhang går det av någon anledning alldeles utmärkt att ha rena kopparledare till utelampor, stolplyktor och allt som nu är utomhus. Där är det inte förtennad kabel...

 

Kabelns ledningsförmåga blir i sig inte sämre av att den inte är förtennad, inte ens när kopparn t.o.m. svartnat. En rätt pressad kabelsko blir gastät i sin förbindning mellan kabelsko och kabelkardeler, så det blir knappast mer okontakt med tiden i en ren kopparkabel än en förtennad heller.

Genom att även förse kabelskorna med krympslang (helst med smältlim på insidan) eller i alla fall en klick kontaktfett eller vaselin när man klämmer ihop dem, ökar man tåligheten och livslängden enormt även på ren oförtennad kabel.

 

Enda problemet som kan bli är om man behöver korta en ren kopparkabel som suttit utsatt så kopparn oxiderat. Då måste den skalas tills ren koppar finns (eller möjligen tvättas/betas i därför avsedda vätskor). Men har den blivit så illa kanske den borde bytas. För visst finns det utsatta ställen som motiverar förtennad kabel, men de är inte så många egentligen.

 

I både den nuvarande och förra båten har jag i huvudsak icke-förtennad kabel. Även i maskinrummet, som i mitt fall dock kanske är av det "torrare" slaget. Efter 20 år hade jag fortfarande inga problem med oxidation av kopparkablarna i den förra båten.

Enda undantaget är kabel som går "utomhus", t ex till lamporna under peket. Här vore det faktiskt dumt att inte sätta dit förtennad kabel redan från början.

 

(Såg förresten att min webbläsares stavningskontroll (FF)  rödmärkte ordet "förtent" men gillade "förtennad")

Edited by IngemarE
  • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Här är exempel på billigare kablar. SIliconisolering, tennade.
Jag har köpt en hel del från Aliexpress och de få gånger det strulat har det varit Postnord .
SIlikonisolerade tennade

  • Like 2
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 timmar sedan skrev ABC:

Nej, Biltema går bort. Dom säljer "PVC överdrag och 2 förtent kopparledare".

Även ordet förtent går att böja.

 

För övrigt är språk inte regelbundna och logiska. Därför heter det förtent och inte förtennad. Men språk ändras så detta kanske ser annorlunda ut om en generation eller två. 

  • Confused 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej,

 

Jag får nog hålla med Ingemar om att betydelsen av förtennad/förtent kabel är en smula överdriven. Förra året rev jag ut hela elsystemet i min båt och endast de kablar som var av grövre kaliber (>6mm2) var enligt konstens alla regler medans all övrig kabel var klassisk kopparkabel.

 

Båten är 40 år gammal och ja - några av kablarna hade farit illa under perioden och behövde kasseras men de allra flesta var åtminstone visuellt helt felfria och mycket av det återanvändes när jag gjorde om installationen.

 

/Christian

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag använde också en del kabel som inte var förtennad när jag byggde om mitt system, däremot så var jag noga med 6-kantpressning och krympslang med lim på alla kabelskor och såg till att krympslangen även täckte hålet i rörkabelskon (det finns utan hål med, jag vet)
På mindre kabeldimensioner körde jag rullpress och krympslang med lim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kabelskofett eller vaselin på kablarna innan de de pressas skyddar mycket bra mot korrosion och om man sedan lägger på krympslang med lim utanpå så klarar man nog 100 år.

 

Jag har börjat använda kopplingsplintar med spak, typ Wago, fast någon billigare sort, som jag fyller med fett innan jag kopplar. Tyvärr är nog de jag köpte tillverkade i Kina. :(

 

image.png.77e3000ea253d77f026769fc3deedf40.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Söker man med Google får man 90.000 svar på förtent och 113.000 på förtennad.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

SAOB använder förtent när de beskriver vad andra ord är för något, men förtent finns inte som uppslagsord.

Edited by Mackey

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...