Jump to content
Sunday 03 December 2023
skippeer

Hur ofta byter du olja om du har bogpropeller?

Recommended Posts

Posted (edited)

Tidigare båtar, allt från dagseglare, Maxi 77, Scampi 30 och Hanse 342 skojade jag ofta med att en riktig skeppare behöver ingen bogpropeller 😉

Vid behov har gumman och jag kört med spring på Hansen för att komma ut från kajer med pålandsvind (ibland fått applåder för det är inte så vanligt).

 

Nu med en 12,5 tons segelbåt är jag väldigt glad över att förste ägaren beställde med bogpropeller, speciellt när vi hamnat bakom stora fartyg som skapar strömvirvlar inne i Nederländska slussar och med sidoströmmar inne i floder/hamnar längs Atlantkusten.

Nå över till det här med underhåll, för något år sedan fick jag leta ett tag innan jag fann rätt olja till VP QL BP600.
Försökte idag att finna service manual för denna gamla bogpropeller men lyckas inte finna men fann underhållstips för ett annat fabrikat.
Utöver byte av offeranod och kolla oljebehållaren i förskeppet gjorde jag idag ett litet test om det fanns vatten i olja (borde bli lite mjölkig koncistens) vilket nog är smartast att göra på hösten.
"The gearleg oil should be changed every two years. Remove the gearleg drain plug and allow 6. fresh oil from the reservoir to flush out the old oil. Re-install drain plug with new copper gasket and top off reservoir."

Oljan ser inte mjölkig ut men det blir byte nästa gång jag är pysslar med båten för kan jag förlänga dess livslängd med lite extra ren olja så varför inte.

 

Hur ofta byter ni på era bogpropellrar (om ni har en sådan)?

 

IMG_8851.JPG

IMG_8852.JPG

Edited by skippeer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej

Jag öppnar bottenpluggen och låter max 1 dl rinna ut, fyller på motsvarande i burken. Detta gör jag på hösten och ser att det inte finns vatten i oljan eller en massa spån. Jag har gjort så alla år sedan jag installerade bogpropellern 1992.

Hälsningar Ove

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...