Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024
IngemarE

Har du köpt en Glomexantenn ?

Rekommendera Poster

Postad (redigerade)

Jag har under de senaste veckorna - inför sjösättningar och påmastning - mätt upp en del VHF-antenninstallationer.

 

Påfallande många (helt nya) antenner har visat sig inte alls uppfylla specifikationerna. Vad gäller Glomex RA304, en annars trevlig, robust och ganska kort antenn, perfekt för segelbåtsmasten, har samtliga uppmätta (är nu uppe i tvåsiffrigt antal) visat sig vara värdelösa som antenn - direkt från butiken. Och vi talar verkligen om värdelös, man skulle få bättre mottagning med en skruvmejsel.

https://www.hjertmans.se/produkter/elektronik-navigation/vhf/vhf-antenner/glomex-vhf-antenn-ra304-glasf

 

De längre antennerna (kring 1m) är däremot mer sällan alltför radikala fel på, oavsett fabrikat. Detta säkerligen beroende på att de elektriskt är mycket enklare och okritiskt uppbyggda och ofta inte innehåller komponenter för att impedansanpassa - den egentligen för korta - "miniantennen".

 

En del ärenden i frågan pågår så jag tänker inte gå ner mer i detaljer just nu. Men mitt budskap är alltså att har du köpt en ny antenn och monterat, se till att få installationen uppmätt. Känner du ingen som kan göra det så försök i alla fall låna en SWR/ståendevåg-meter. Och mät först alldeles intill antennen, en lång kabels dämpning kan "snygga till" värdena. F.ö. bör man gå över till t ex grov RG213 så snart längden överstiger 6-8m.

 

För i takt med att allt färre kan mäta/kontrollera sin installation, tillverkning flyttats till Kina och slutkontrollen rationaliserats bort samt att båtbutikens personal inte längre har en aning om saker som SWR, kabeldämpningar eller annan teknik, verkar det man får när man handlar ha blivit ett lotteri. För hur stor är risken för tillverkaren/butiken att felen upptäcks ?  "Vi har aaaaaldrig haft någon som klagat på den här antennen".

Och båtägaren hör ju grannen eller Stockholm Radio (vars antenner/täckning dock ofta är planerad för att nå dem i alla fall, med sämsta nödantenn) och hur kan man som konsument "bevisa" fel på en antenn....fel som inte syns och är i det närmaste "hokus pokus" för den vanlige båtägaren ?'

 

Tror alltså att mörkertalet är väldigt stort. Många vet inte hur dålig antennanläggning (och dålig täckning) de egentligen har. Och att ha köpt nytt är alltså ingen garanti för någonting 🙄

Redigerad av IngemarE
  • Gilla 5
  • Tack 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...