Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024
Ainars

Navigationsutrustning av olika märke

Rekommendera Poster

 

Hej!

Jag är ny ägare till en Nimbus 29 coupé från 1991. Båten har autopilot, logg, radar och plotter från Raymarine av äldre datum. Kanske början av 2000-talet eller i bästa fall 2009. Autopilot och loggen funkar fortfarande klockrent däremot plottern och radarn är det värsta jag sett på länge. Allt sammankopplad med NMEA 0183. Jag skulle gärna investera i en ny plotter och radar. Min favorit genom åren har varit Garmin och jag undrar om det går att ha kvar autopiloten och loggen från Raymarine och koppla ihop med en ny Garmin plotter och radar? Nuförtiden har de NMEA 2000. 

Eller finns det någon som kan rekommendera en duktig båtels-/utrustningsspecialist i norra delen av Stockholm som kan ta sig an konsultation/installation av allt ovannämnd? Det känns att det behövs lite mer kompetens än jag har för att lösa det där.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vilken autopilot är det du har? Dom jag sett som pratar NMEA-0183 fungerar med Garmin. Jag har en sådan kombination (ST2000+ tiller pilot).

 

När du säger logg, menar du själva instrumentet eller givaren eller båda? Hur är det med ekolod? Är det bara givaren så kostar en ny kombinationsgivare logg/lod/temp med NMEA-2000 c:a 3000 kronor. Gäller det även ett nytt panelinstrument så blir det dyrare.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Autopilot är Smart Pilot Series ST 6002. Loggen är Tridata ST60.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

ST6002 fungerar ihop med det mesta som pratar 0183. Däremot de senare Raymarinepiloterna (Evo-serien t ex) som bara pratar NMEA2000 (eller Seatalk NG som Raymarine kallar det, så de inte behöver vara fullt N2k-kompatibla) är måttligt kompatibla med andra fabrikat...tyvärr.

 

Men skaffar du en ny plotter som kan skicka ut 0183 (även många nya kan fortfarande det) så bör din nuvarande AP fungera mot den - oavsett fabrikat på plottern. Har faktiskt haft just en 6002 och kört mot Lowrance, PC (med Seatalk och OpenCPN) och ytterligare en plotter utan problem alls. F.ö. en rätt väl fungerande pilot.

När det gäller separat logg så är det väl ingen som nymonterar en sådan idag, med givare i vattnet. Eller ?  Loggfunktion - i alla fall FÖG - finns ju i varenda plotter från den inbyggda GPS:en.

 

I förra båten hade jag en Lowrance HDS, en Multi Function Display (MFD) med ekolod, radardisplay och plotter. Använde inte plottern i den så mycket, däremot de andra två. Detta ihop med en 3G/bredbandsradar från Lowrance/Simrad. Var rätt nöjd med det, och prylarna pratade både 0183 och 2000.

 

I den nuvarande har jag en Raymarine Element 9HV som display för ekolod och radar men plotter kör jag på PC. Försökte ha den för att visa tanknivå via NMEA 2000 också, och visst funkade det men gick inte att kombinera som overlay på annan bild. Element-serien är extremt oflexibel på den punkten. Radarn är Raymarines bredbandsradar (Quantum 24) via WiFi. Allt även kopplat till en Raymarine AP via NMEA 2000. Men AP (en Evolution) gillar bara Raymarineburkens trackingmeddelanden, fast med en workaround så har jag efter mycket strul fått PC:ns plotterprogram att styra den i alla fall.

 

När det gäller radarn är jag faktiskt lite besviken på Raymarines bredbandsradar jämfört med Lowrance/Simrad. Inte lika bra upplösning och algoritmer. Dessutom höll den första inte ens 20h innan WiFi blev svagare än en viskning (fick vara utan i 4 veckor i sommar innan jag fick en ny). Tydligen inte bästa kvaliteten, för om man googlar lite så är jag inte ensam om problemen.

Detsamma gäller Raymarines Axiom-serie, verkar inte vara helt problemfri. Tänkte egentligen bytt till en Axiom eftersom Element-serien känns som ett felköp med sitt träiga, sega och ologiska användargränssnitt. Men dels blir jag lite avskräckt av inlägg på olika forum om diverse problem med Axiom, dels måste jag byta ekolodsgivare. Jo faktiskt, Raymarines "High Vision"/"Real vision"-givare för nästan fotografiska bilder som jag ju redan har nu är inte ens kompatibla mellan deras egna modeller. Fast de gör samma sak och säkert har samma innanmäte. Och ett givarpar till en Axiom kostar.....20.000:- !!!

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
32 minuter sedan skrev IngemarE:

dels måste jag byta ekolodsgivare. Jo faktiskt, Raymarines "High Vision"/"Real vision"-givare för nästan fotografiska bilder som jag ju redan har nu är inte ens kompatibla mellan deras egna modeller. Fast de gör samma sak och säkert har samma innanmäte. Och ett givarpar till en Axiom kostar.....20.000:- !!!

Vi skaffade en Axiom 9 med anslutning för RV-ekolod hösten 2020, efter att vi skaffat senaste båten, med planen att köpa själva ekolodsgivaren på våren. När det väl blev dags insåg jag att priset för en RV-givare som gick att koppla till Axiom kostade samma som en likadan (eller egentligen bättre bildmässigt genom 1.2 MHz-läget) för Element-serien OCH en Element 7 HV! Så nu har vi en Axiom och en Element...

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
30 minuter sedan skrev IngemarE:

När det gäller separat logg så är det väl ingen som nymonterar en sådan idag, med givare i vattnet. Eller ?  Loggfunktion - i alla fall FÖG - finns ju i varenda plotter från den inbyggda GPS:en.

 

Håller med allt du skriver men vill kommentera på detta. Dock om man seglar och vill optimera så är fart genom vattnet (om det är det som avses med logg och inte bara distans) intressant för att veta om man har med- eller motström. Det kan kännas jobbigt att se att man seglar en knop mindre än man borde givet aktuell vind, och inser man inte att man seglar i motström så kan man trimma ihjäl sig, man kommer inte upp i förväntad FÖG hur mycket man än försöker.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
5 timmar sedan skrev Ainars:

norra delen av Stockholm som kan ta sig an konsultation/installation

Det finns några stycken, kanske inte direkt i norra delen av Stockholm:

- CTV Service, numera NjordX, Pampas Marina.

- Tymar, Åkersberga.

- Teknoservice, Saltsjöbaden.

- Nobelius, (nördar på kretskortsnivå...) Skapligt bra reparatörer.

 

Du hittar säkert fler.

 

Jag har inga intressen i de namngivna företagen utan köper lite pryttlar av dem emellanåt.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
10 minuter sedan skrev ABC:

så är fart genom vattnet (om det är det som avses med logg och inte bara distans) intressant för att veta om man har med- eller motström.

FÖG i all ära, men man ska inte förringa FGV som kan vara intressant emellanåt även för "petrolheads".

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...