Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024
Tofriis

Installera varvräknare VP 2003

Rekommendera Poster

Dags för nästa projekt och därmed fler frågor... 

 

Instrumentpanelen till vår VP 2003 saknar varvräknare vilket jag funderar på att installera. Det som finns i lediga kontakter på insidan palelen är en kontakt för 4 flatstift och 2 separata kablar med kontakter för flatstift (se bild). Mäter inte någon spänning, varken AC eller DC på någon av dem oavsett om motorn går eller ej. Ser i motormanualen att det sla finnas en varvtalsgivare, dock inte kikat om den faktiskt finns. Trodde varvräkmare fick signal från generatorn. Vet nu inte vilken varvräkmare jag ska köpa. Tacksam för alla tips och idéer. 

 

Kan tillägga att larmet/summern inte funkar, ingen spänning fram. Hjälper inte att koppla förbi testknappen. Varningslamporna lyser innan start och slocknar efter start som de ska. 

20220809_130055.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Summrarna går sönder ibland. Du kan nog finna en likadan eller snarlik i vilken elektronikbutik som helst, för en bråkdel av V-P tar, men klart har du ingen spänning fram till summerns kontaktstift i det läget då den skall föra oväsen ligger ju felet annorstädes. På bilden ser det ju ut som om fukten kommit år, kanske ett kontakfel någonstans? Kolla alla anslutningar på tändningslåset, samt alla kontaktstift på/till kretskortet.

 

Varvräknare kan få signal på dieselmotorer från två, ja eller tre olika ställen. Anslutningen "W" på generatorn, eller en givare som sitter någonstans på motorn, fråga mig inte var, men den bör sitta nånstans i svänghjulets periferi, om det nu finns en sådan, det finns V-P kunniga här på forumet som kan det bättre än vad jag kan.

Jo så ett tredje ställe, men det förekommer inte hos VP, vad jag vet, en givare på ett av rören till spridarna, den känner när diesel passerar inuti röret på induktiv väg.

W på generatorn skall ge en växelspänningsliknande signal ut. Frekvensen av den räknar varvräknaren om till rpm.

  • Tack 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Stort tack! Nu hittat två ej inkopplade kablar vid motorn, gissar att de är för inkoppling till varvtalsgivare (se bild). Färgen stämmer med iaf med kopplingsschemat. Någon som kan bekräfta det? Får nog i så fall bli en varvräknare som får signal från generatorn för att spara tid pch pengar... 

20220809_151516.jpg

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...