Jump to content
Friday 01 December 2023
DeO

Missljud från Penta 280 drev

Recommended Posts

Hej, vi har en Coronet 26 Family med dubbla Penta AQ130 och 280 drev. Vi har upptäckt att det ena drevet låter mer än det andra när vi kör motorerna enskilt. Verkar vara just drevet som låter, missljudet försvinner vid växel ur. Dels ”sjunger” drevet högre rent allmänt och dels så kommer oregelbundna vibrationer som känns lätt i hela båten, som att något vobblar lite. Det varken hugger, hackar eller skrammlar, utan lätta vibrationer som hörs och känns. Stänger man av motorn under färd så efterroterar propellern en stund utan missljud. Drevet hade korrekt oljenivå innan missljudet uppstod, behöver kolla igen så inte oljan läckt ur. Har någon erfarenhet av den här typen av missljud? Behöver man göra något åt det under säsong? Eller kan det vänta tills vintern? Mvh Daniel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej igen, så här såg babord propeller ut jämfört med den andra oskadda när vi fick tog upp båten för säsongen :) Satt en fiskelina trasslad mellan propeller och fiskelinebrickan, vars krage lossnat. Inte konstigt att det blev missljud. Nu åkte vi mestadels lågfart i kanaler, men vid planingsfart, spec. acceleration, så gick babord motor stundtals ner något i varv, som kan förstås av friktionen. Drevet i sig verkar som tur oskadat. 

604D1108-5BFF-4D3E-B22D-4981C33277DD.jpeg

F725BA96-B042-4631-981B-EE1FC83765A7.jpeg

2B4D4A60-4E68-410E-9C0C-5F3A33ED6A4F.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Hej.

Det ser ut som att navet har flyttat sig på den vänstergående propellern och att den släpar i anodringen. Det orsakar oljud när propellern trycks framåt vid drift. När du frikopplar dras den bakåt och då går den inte emot.

Ingemar

Edited by sanktanna
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det är ju hack i bb proppen = lika med obalans 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...