Gå till innehåll
torsdag 18 april 2024
Segelnovis

Val av ny båt?

Rekommendera Poster

Hej!

Vi har idag en Albin 82MS och är i princip, men inte riktigt helt nöjda. Den har tillräckligt med kojer, men de är lite för korta, den har tillräckligt stark motor och skyddad förarplats, seglar ganska ok, men inte fantastiskt och segelhanteringen är lite bökig då man knappt når bommen från sittbrunnsdurken. Den är relativt lätt att manövrera i hamn, men driver lätt med vinden. Den går bara 1.20 djupt vilket är en fördel i våra hemmavatten i södra Vänern. Motorrummet och maskinen (MD11) är lättåtkomligt. Pentryt och dinetten är lite för små och toaletten är ordentligt trång (mulltoa numera) Det är en välbyggd trivsam, och rejäl båt som känns ganska trygg. Skarndäcket är däremot på tok för smalt att gå på och det är riskabelt att ta sig från sittbrunnen och framåt.

 

Man letar kanske alltid efter en annan båt och det finns kanske inga som är helt perfekta. Vi har funderat på många modeller men vi skulle vilja ha lite tips på flera modeller som inte passerar allt för många hundra tusen. Önskelistan ser ut som såhär: 

Möjlighet till 5-6 kojer där några är på 2m, ståhöjd på drygt 1.90 i merparten av båten, toalett där man kan få upp byxorna med stängd dörr, gärna fönsterparti/skyddad sittbrunn, gångbart skarndäck, motor som kan driva båten i 6-7 knop i motsjö, max 1.50 djup och max omkring 5 tons vikt (kranens maxvikt 6 ton) och en hyfsad seglare. Vi har lite förkärlek för långköl för att . .  ja det känns som om den sitter fast bättre om (när) man smäller på grund. 

 

Tacksam för tips /Segelnovis

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Låter ju nästan som om det vore läge att försöka importera en segelbåt från Storbritannien. De har ganska många segelbåtar med dubbelköl (kallas "bilge keel") eftersom det är vanligt med flera meters tidvattenvariation, så båtarna byggs för att kunna ställa sig på de två kölbladen och roderbladet på den uttorkade botten. Det ger också mindre djupgående eftersom kölarean delas på två kölar, plus att de byggs för att tåla just att stå på botten enkelt.

Många brittiska båtar är generellt också lite mer fokuserade på komfort och utrymme snarare än snabbsegling och rejsigt utseende.

Tyvärr har jag ingen specifik modell att tipsa om, men det bör ju gå att hitta ett antal om man letar på brittiska båtsidor.

Moms och sånt kan förstås vara ett bekymmer, men om det är rätt båt kanske det är ett mindre problem?

Här är ett exempel. Djupgående 1.1-1.2 m, där en motsvarande enkelkölad båt förmodligen hade haft 1.7 m.

https://www.plymouthyachtbrokers.co.uk/boats-for-sale/1989-moody-31-mkii-bilge-keel-plymouth-devon-united-kingdom-7924322/
 

 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack, riktigt intressant tips. Dubbelkölarna har vi löst hört talas om förut, men det är ju inget man sett här hemma. Moody verkar ju göra trevliga båtar

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mitt förslag är att titta på en Williamkryssare (när det kommer ut en till salu) känns som den uppfyller de flesta av era kriterier. Vikt är 5t och djupgående 1,23m. Den har vindruta framför sittbrunn (likt Albin 82) samt gott om kojplatser. Tyvärr är takhöjden angiven till 1,86m, brett skarndeck, aktercabin och möjlighet till överstark motor.  

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är ju ganska vanligt att rekommendera den man själv har, och så gör även jag denna gång. Fortissimo av Lars-Olov Norlin. Konstruerad för att vara en fin seglare med ett väl tilltagen segelplan, inte samma långfärdsfokus som Allegrobåtarna. Hemmabyggen, vilket gör att man ser flera inredningslösningar, men vår har 4 väl tilltagna kojer plus dinette. 1.50 djup långköl. Ca 5,5 ton. Pris 150-300 000 typ. Seglar som en stor IF vilket också var förebilden när den konstruerades.

 

På minussidan är ingen fast vindruta på de flesta. Stängbart toalettutrymme finns, men det är trångt. Motorn sitter där den sitter, inte jättetrångt men heller inte luftigt. För att vara 10 meter är den inte jätterymlig med sitt relativt slanka skrov.

 

Just ja, den är vacker också!

 

/N.N

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...