Gå till innehåll
torsdag 18 april 2024
JensL74

Gelcoatspackel, topcoat, epoxyspackel? Vad ska man ha?

Rekommendera Poster

Hej!

Är ny på det här och försöker läsa mig till hur man gör men behöver lite tips. Köpte nyss en Örnvik 500 CLX styrpulpet. Den är vit upptill och blå nertill. Har en skada nedanför vattenlinjen (se bilden). Skadan är ca 1 cm och typ 3 mm djup. Är inte petig med det visuella, vill bara laga det rätt. Så vitt jag förstått är det bästa att laga med epoxyspackel? Men det går väl inte att få i skrovets färg? Om man lagar med epoxyspackel, måste man måla på det sedan eller kan det vara som det är?Funderade på om gelcoatspackel skulle vara ok, delvis för att det ju går att få i någorlunda rätt färg. Har inte så lätt att lösa med att stå inomhus och tänkte stå med arbetsfläkt och fixa, duger det? 

 

Har även en skada uppe i golvet i den vita gelcoaten som är 2 cm. Där måste det väl gå bra med gelcoatspackel? 

Tacksam för hjälp. 

IMG_20210801_151506.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej och välkommen till MG!

Det yttersta lagret, det som det gått en bit av, är topcoat. Detta får man genom att blanda i någon % paraffin-lösning i gelcoat. Att få till rätt nyans är lite knepigt eftersom den övriga ytan är blekt. Om du letar så kan du säkert få reda på vilken färg det ska vara. Köp då den färgen av gelcoat, härdare och en flaska paraffin-lösning på båttillbehörsbutiken. I början kommer det se lite annorlunda ut men med tiden bleks även lagningen till nästan samma som övriga båten. 
Om du sättet en packtejp över lagningen får du en bra yta att slipa ner (med våtslippapper) till samma yta som resten av skrovet.

PS

Köp en flaska aceton också. Behövs att göra underlaget rent/fettfritt.

Redigerad av ChristerN
  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...