Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024
Georg_Ohm

Hamnavgifter gästhamnar.

Rekommendera Poster

Vanligtvis betalar man ju hamnavgiften efter båtens längd, men egentligen skulle man betala för dess bredd, alltså hur mycket utrymme efter bryggan man behöver.

Eller kanske mer rättvist, efter antalet ombordvarande, det är nu dessa som fyller upp sopkärlen, använder toaletterna och förbrukar vatten i duscharna. Ja en stor besättning sliter mer på bryggan.

 

Som exempel kan det vara ett ensamt pensionärspar i en 40 fots segelbåt som får betala en högre avgift en större barnfamilj i en 26-fotsbåt.

Jag har nog aldrig sett en katta eller en icke ihopfällbar trimaran vid bryggan i en gästhamn, men teoretiskt skulle ju en sådan ta upp tre eller fyra platser där enskrovsbåtar kunde fått plats.

 

Sendan är det ju säsongspriser, just nu är det väl som dyrast, sedan har de olika kommunerna eller hamnägarna olika priser. De populäraste hamnarna är de dyraste.

För några år sedan betalade vi 50 kr för en natt i Bovallstrand, i juni, men dom hade glömt att ställa om betalautomaten, det var januaripriset.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

I Danmark har man ju i många år tagit betalt per huvud på campingplatserna.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är en av anledningarna att jag undviker gästhamnar, är allt som oftast ute ensam och att betala 280-450 kr natten för en person känns inte bra i en snåljåps hjärta. Så jag får fortsätta att ligga i naturhamnar, det är mycket lugnare där med.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)

Minns att i Grekland så var det oftast gratis att ligga i kommunala hamnar (perioden 2000-2010) men det fanns några hamnar som tog en liten avgift bla var en variant att man fick betala högre avgift om man låg längs med kajen jämfört med när man backade in mot kajen.

 

I Bohuslän undviker vi att ligga i gästhamn pga nivån på avgifter, blir billigare att segla till Danmark och Tyskland om man vill ligga i gästhamn eller varför inte segla till Sörlandet i Norge och ligg i naturhamnar (men gå inte till tex Kristiansands gästhamn om du inte har fet plånbok).

Redigerad av skippeer
  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej

I Rönbjerg Limfjorden betalar vi nu ovavsett storlek, 130 Dkr inkl ström och duschar.

Hälsningar Ove

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...