Jump to content
Sunday 14 July 2024
BenneGu

Evinrude 70 hk 2t som dör vid gaspådrag

Recommended Posts

Hej alla,

Vi har försökt allt vi kommer på men har ändå problem. Avser en 2-t 3cyl Envinrude från 1986.  Den startar enkelt , gåt fint på tomgång, och svarar bra upp till ca halvgas, sen känns det som den kvävs och dör om man inte minskar gasen igen.  Ungefär som om antingen bensinen stryps eller man får för mycket (tex om chockar en varm motor). Märks bara om motorn har belastning, hemma med slang och klämma märkt det inte men det är förstås svårt att testa hemma. Kör man hemma utan belastning svarar den rappt på gas och varvar friskt.  Någon gång lyckades vi få upp båten i planing genom att sakta sakta öka gasen tills vi planade och kunde dra av igen. Men gasar man för mycket dör den direkt. Vi utgick från att den inte fick bensin nog för max gas och började leta fel där men hittade inget. Vi har kollat följande:

 

 • Bensinpump ok. Även testat med att sätta in en en annan pump (förvisso från en gräsklippare men ändå) utan skillnad
 • Oljeiblandningen/VRO urkopplad och pluggad.
 • Förgasare rengjorda, 99 % säkra på att de är helt ok
 • Filter, slangar ok. Bytt ut dem, även provat mata direkt in till förgasare och pumpa med handpumpen, ingen skillnad
 • Kompression ca 10 på alla 3 cylindrar
 • Stiften ser bra ut, lagom blöta  och bruna på alla 3.
 • Testat att koppla från tändhatt på var och en, alla 3 sänker varvtalet så verkar tända alla 3. Dock endast testat det på tomgång
 • Kört både med och utan luftfilter (snarare luftintag, är inget filter i sig)

Frågor:

 • Om vi pumpar på bläran så fylls bensinfiltret upp. Men så fort vi slutar så sjunker nivån tillbaks till nästan noll. Är det normalt? Den går och startar ändå (förutom halvgas och uppåt). Vi trodde först att det var pumpen som inte orkade suga, men det är likadant med pump 2. Och som sagt även om vi pumpar direkt in i förgasarna.
 • Vi är lite osäkra på tändjusteringen. Vid ca 75% gaspådrag och uppåt så ser vi att kransen snurrar och går upp till sitt stopp, sen går den tillbaks igen. Rör sig kanske kort bit, kanske 4-5 cm sträcka min till max. Verkar löpa fint. Samtidigt är vi lite misstänksamma, det är ungefär vid samma gaspådrag som den vill dö belastad. Kan problemet det ha med tändningen att göra? Vad kan man kolla? 

 

Tacksam för all tips och tankar ni kan ha! Nu har vi släpat båten till och från hamnen så många gånger att snart sänker vi den istället .....;)

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

tja. har typ samma problem. kom du på vad det var för något?

Edited by bodden00
fel stavning

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tyvärr,  vi gav upp och sålde eländet. Väldigt märkligt,  pratade med flera experter och har mekat mycket själva men inget hjälpte.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ajdå, har gjort rent förgasarna och bytt soppaslangen, väntar bara på packningar. Vi får se om det hjälper. Tack för svar 👍

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vissa OMC har en SLOW-funktion (skrivs ibland S.L.O.W.) som varvtalsbegränsar med tändningen vid ca 2500 RPM.
Finns massor av info om denna funktion på nätet. 

SLOW styrs av en tempsensor som kan gå sönder, men man kan även tänka sig fel i SLOW-kretsen i Switchboxen och då kan det nog bete sig lite annorlunda. Ett sätt att med enkla medel kolla tändningsbortfall är att rigga en radio så att man hör störningarna från tändsystemet. Det kommer höras ganska väl om tändningen börjar missa.

 

För att testa om det är bränslebrist som är problemet kan man spruta in lite bränsle i insugen. Om man får ett höjning av varvtalet om än liten och kortvarig så sitter felet på bränslesidan.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
3 timmar sedan skrev guestsson:

Ett sätt att med enkla medel kolla tändningsbortfall är att rigga en radio så att man hör störningarna från tändsystemet. Det kommer höras ganska väl om tändningen börjar missa.

 

Sicket bra bymeck!

 

Tack så mycket. Detta lägger jag på minnet.

 

Hörs trolige bäst på AM.

 

Trevlig Midsommar.🤗

 

Edited by Hybro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
 • Create New...