Gå till innehåll
onsdag 24 april 2024
LillaAskeron

Gästhamn vid dagstur

Rekommendera Poster

Hej

Är nybörjare på det här med båt.

Hur gör man om man vill lägga till för en glass eller lunch där det finns gästhamn?

Måste man lägga sig där och då betala eller kan man bara lägga till där det finns finns?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Olika för olika gästhamnar. Oftast ganska väl skyltat, annars får man lägga till på en ledig plats och leta upp någon form av hamnkontor (vilket kan vara samma som kiosk, bensinmack, restaurang,..).

Dockspot har lagt beslag på en hel del platser och de måste bokas i förväg normalt, https://www.dockspot.com/sv , men de är mer för "dygnsparkering".

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
16 minuter sedan skrev LillaAskeron:

Hej

Är nybörjare på det här med båt.

Hur gör man om man vill lägga till för en glass eller lunch där det finns gästhamn?

Måste man lägga sig där och då betala eller kan man bara lägga till där det finns finns?

Man ser ju många gånger att det ligger båtar några timmar på gästplatser och blockerar platsen för barnfamiljen som vill ligga kvar över natten. Det är en del sunt förnuft och gott sjömanskap som skall tillämpas.

Så det är ju aldrig fel att leta efter en litet sämre tillfällig tilläggningsplats, om det finns.

Vissa hamnar, de flesta, vill ju gärna ha betalt också, man har ofta olika priser för dagplats och dygnsplats.

Ibland har ju butiker och restauranger egna bryggor för dem som vill besöka butiken eller restaurangen.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Man kan ju tycka att större gästhamnar, i synnerhet på orter där det finns bra butiker på lagom gångavstånd, kan avsätta ett antal platser för korta dagbesök, säg två timmar, för bunkring eller en snabb måltid. Det förutsätter förstås att man har personal i hamnen som kan se till att besökare håller tiderna.

Det kanske finns? Min erfarenhet av gästhamnar sträcker sig till fyra. Skärhamn, Lilla Kornö, Lyckorna (Ljungskile) och Stenungsund. Alla under lågsäsong (tidigt juni eller mitten september), så jag vet inget om hur det funkar under högsäsong.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja, det är olika. Några erfarenheter.
Vaxholm. Där knackar de på innan man hunnit få av sig flytvästen och vill ha betalt. Olika för några timmar eller per dygn.

Utö. Man går till hamnkontoret och betalar. Olika för några timmar eller ett dygn.

Nynäshamn. Fritt att lägga till för några timmar men avgift för natt-parkering. Man går till hamnkontoret och betalar om man ska ligga över natt. 
Trosa. Osäker på om de har fritt för dagspakering men ingen frågar om man ligger några timmar. Som vanligt går man till hamnkontoret och löser natt-avgiften. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Fjällbacka som egentligen är en urusel hamn, relativt oskyddad trots sitt läge.

Men iallafall finns det en ”handlingsbrygga” egentligen är den avsedd för dem som bor på öarna i skärgården runtikring. Men det brukar sällan vara något problem om minst en besättningsmedlem stannar kvar ombord och vid behov kan flytta båten. Konditoriet i hamnen har världens bästa marängberg.
Lysekil har en likadan brygga ”hävdbryggan” där öborna kan få tillträde efter en urgammal hävd. Ve den sneseglare som lägger till där, sådana snedsteg bestraffas av Gåsöborna.

 

Även i Kungshamn kan man ofta lägga till för några timmar för att handla, om man betalar dagsavgiften.

 

Butiken på Resö har en egen brygga en bit in i det grunda sundet. Jag tvivlar på att större segelbåtar kommer in där, och bryggan är nog mer lämpad för mindre båtar, då den nästan rämnade när jag väldigt försiktigt lade till min fem ton tunga 29-fotare där.

 

Gullholmen har ingen handlingsbrygga, men det brukar vara gott om plats tidig förmiddag vid flytbryggan, till dagsavgift. 
Där som annorstädes blir bryggorna fullbelagda vid 13-14 tiden. Så om man vill ha en icke förbokad gästhamnsplats i Bohuslän under högsäsong skall man vara i hamn innan kl 13.

 

Den långa och rätt så höga bryggan på Hamburgö, i Hamburgsund kan vara bra att tillfälligtvis lägga till vid, man tar sedan landets kortaste linfäjelinje över till butikerna på fastlandsidan. Å andra sidan, på fastlandssidan, inne i hamnen med flytbryggan är det mer regel än undantag att man lägger till för några timmar. Pipers glass har landskapets bästa glass! ligger alldeles vid färjeläget på fastlandssidan.

 

Och de förbokade dockspotsplatserna på många platser är ju okynnesbelagda av anlalfabeter och piktgramsdyslektiker, sådana som vare sig kan läsa eller tyda symboler. Ofta har man då lämnat båten på en obokad plats och gjort sig onåbar för hamnvärdarna.

 

Andra ställen där analfabeterna lägger till är vid sugtömningsanläggningarna, där laglydiga båtägare skall komma till för att tömma sina septiktankar, fattar inte hur man bara kan komma på tanken att lämna sin båt vind för våg där, bara lukten skulle ju vara avskräckande.

 

Ja Tjörns huvudstad, Skärhamn har i mångt och mycket en föredömlig hamn. Trots att det finns ett systembolag i närheten. Jag är inte nykterist ej heller motsatsen, men anser ändå att man bör undvika hamnar med systembolag och/eller restauranger, då det kan bli rätt så stökigt redan vid 18-tiden, sedan lugnt i hamnen till krogarna stänger, då börjas det att efterfestas i båtarna.

 

Om nu restaurang magasinet i Kyrkesund finns kvar efter coronakrisen, så har dom en egen brygga att lägga till vid, men det är rätt strömt i sundet så det kan bli underhållning för gästerna på uteserveringen.


Även restaurang Salt & Sill på Klädesholmen har egen brygga.

 

Stenungsund har ju en bra brygga att tillfälligtvis lägga till vid om man vill shoppa, men det är väl alldeles för nära Askeröarna...?

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...