Gå till innehåll
torsdag 25 april 2024
newwave

Skillnad ny - gammal utombordare

Rekommendera Poster

2 timmar sedan skrev Seawolf:

Förgasare på en någorlunda miljömässigt OK  4-taktare är inget att ha, om man inte vårdar dem som spädbarn. Sådana motorer har supertunna kanaler för bensin i förgasaren för att kunna bland groggen precis rätt vid olika gaspådrag.och om man missar instruktionsbokens föreskrift att tömma förgasaren (eller värre - förgasarna) så avdunstar bensinen till nån hartsgegga, sätter igen dessa kanaler och motorn funkar sen inte OK.
Jag hade en sådan motor, en trecylindrig Honda med tre förgasare, köpt begagnad. Vid startprovet på land med choke startade och gick den , men man kör den ju inte utan choke då eller med gaspådrag. Till sist fick jag lämna in den tll en firma som tog isär förgasarna och körde delarna i sin ultraljudstvätt, varefter de mödosamt fick justera in de tre så den gick jämnt från tomgång och uppåt. (I övrigt var det en fin motor).
Har även haft en 2hk Honda fyrtakt, där förgasaren kloggade ihop några gånger, men där var det bara en enda förgasare att dissekera och rengöra kanalerna i.
Insprutningssystem har i princip inga inställningar som nöts, och eventuell bensinharts lär hamna i insprutarna om ens där, för deras öppningsmekanism kan troligen nöta bort detta. Andra fel kan inträffa men modernare sådana system brukar kunna visa vad problemet är via felkoder.
 

Karma min vän...... Karma.

Känner igen det där, har liknande problem med vitvaror. Kvittar vad jag köper så går det sönder eller fungerar halvdant.

 

Förgasarna i mina 17 utombordare har jag dock inte mycket att klaga på. 12 av dem var/är tvåtaktare och 3-4 av dem har krävt någon enstaka förgasarrengöring sedan 60-talet till dags dato. De 5 Honda förgasarfyrtaktarna i storlekar 6-50 hk har aldrig behövt röras.

 

Det enda jag gjort är att koppla från soppaslangen och låtit motorn gå tills soppan tagit slut vid höstupptagingen. De senaste två åren har jag även sprutat in konserveringsspray i insuget samtidigt. Nu lär väl inte nuvarande aktersnurra Yamma 90 hk starta i vår bara för att jag skriver detta...😁

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...