Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024

Soumi_batti

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    849
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Soumi_batti

  1. Segelbåtar är inget problem för motorbåtsfolk. Man rundar dem enkelt. Jag har svårt att förstå tjusningen med att ligga och driva som tappad ved i 4 knop.
  2. Glöm motorcentrering, vinklar hit och dit. Om man tittar litet mer på bilder av AMT 185R så framgår det att det är en mittpulpet där föraren sitter på babords sida. I och med att standardrotation är högervarv på båtmotorer, om man inte specifikt beställer vänster kommer förarens placering och propellerns moment hjälpas åt att tilta båten åt vänster. Jag har haft en liknande båt med mittkonsol/babordsmonterad ratt och det där är en löjlig konstruktionsmiss. Försök sitta på styrbordsstolen och kör. Alternativt ta med svärmor varje tur. :-)
  3. Lutande motorbåtar om de i övrigt är balanserade brukar i ofta bero på sidvind.
  4. Helt rätt att förbjuda mjuk färg. Jag har aldrig förstått det miljövänliga i att lägga på 2,5 liter färg på våren och sen blåsa bort all den färgen på hösten. Ned på backen eller på grannens båt. Motsvarar att gå rakt ut i skogen och tömma ut slatten ur målarburken på första bästa bergknalle eller bland lingonrisen. Jomen det är ju en miljövänlig färg juh! Då skadar den inget sa de på butiken.
  5. Jag har haft en Yamma 200hk 2007 i 2 säsonger och måste säga att jag är grymt imponerad av gången i motorn. Oavsett varvtal, kall ellet varm, den har aldrig så mkt som hostat till en enda gång. Och totalt avsaknad av rassel eller oljud. Jämför en vanlig modern bensindriven bilmotor, det rasslar, ventilslamrar och lever om. Nej yamman går som en dröm. Men.... De kostar en mindre förmögenhet att serva. Osäker om andra märken är billigare i service hänseende?
  6. 7 av 10 från en Ståckhålmare for life.
  7. Nej PET-flaskor är för lätt, det var inget vidare råd du fick där. Ett alternativ om man vill ha flex så att snön inte ska dra loss öglorna, är att skarva presstampen med tunn gummitamp sista halvmetern på ena sidan. Då kan pressen tyngas ned rejält utan att öglorna ryker.
  8. Helt uppriktigt hittade jag inte 10 nipplar i år. Jag hittade typ 6 eller 7. Drevhus Riggrör Inne i undre kåpan högersidan 2 på tiltaxeln 1 till på tiltaxeln Möjligen någon till Kommer faktiskt inte ihåg hur vi fick ihop 10 nipplar, men de sitter väl under nån kåpa nånstans. Mvh
  9. Bra där, jag ska printa ut en kommihåglapp och lägga i en plastficka på aktertoften som påminner om att pumpa igenom några deciliter innan första star. Teoretiskt borde man avlufta övertrycket även i denna procedur med bildäcksventilen? Kan ju göras dagarna innan sjösättning ju.
  10. Jag har aldrig hört talas om en gummipackning som vulkat fast. Dessutom talar vi om ett oljefilter, inte bränslefilter. Dvs den har haft gott om smörjning inuti sig minst sagt. 1000 spänn på att ha dragit för kung och fosterland åt fel håll. Just nu hjälper det inte alls, men ett oljefilter ska hand-dras och gummipackningen ska smörjas innan. Gör man det är det enkelt att lossa till hösten.
  11. Bra poäng, klart man funderar på hur typ 3 dl tömt bränsle i motorn ska ersättas vid första uppstart. Min plan är att slå på tändningen och vänta i kanske 1 minut innan jag startar upp. Men som sagt Jarb, please enlight us!
  12. Såh! Nu tömde jag ångseparatorn, det kom ca 2 dl ur den. Jag passade även på att byta det inre bänslefiltret så att även det står tomt i vinter. På bilden ser ni hur mkt ett inre bränslefilter smutsas ned på en säsong. Helt ärligt ser det helt nytt ut. Mer än vad man kan säga om bränslefiltret vid första servicen efter 4 år i soumi. Då hade ändå en märkesverkstad i Stockholms-norrort gjort service på motorn för typ 5000 kr samma år, direkt när den kom till Sverige. Jag sparade det gamla filtret i en förslutningsbar påse om jag skulle få slut på dem i framtiden. En annan sak som är bra med att byta varje år är att man får loss filterhuset med handkraft (nåja tinningssprängar handkraft typ). Jag drar litet olja på tätningsringen, kanske därför jag får upp dem nästa år. Samma med storfiltret 10 micron som satt som fastsvetsat första service. Tack för all hjälp Jarb!!!
  13. Japp, dräneringsskruven satt i underkant. Sen om jag ska tömma den där behållaren eller inte är nästa femma? Yamaha Center nämnde att det viktigaste är att släppa ut övertrycket. Jag har ju trots allt SI-1 i bränslet och hela motorns bränslesystem är ju i övrigt fyllt med bränsle.
  14. Jag kollade litet mer på ritningen. Tror jag ska leta efter skruv 7, det är troligen den man öppnar och sen trycker in bildäcksventilen.
  15. Sealine SC35 är grymt fin. Kanske litet utanför budget? Men den kan ni garanterat sova 4 pers i.
  16. Jo, den har blivit dränerad. Yamaha Center gjorde det 2 årsservicar på raken. Men jag fattade aldrig hur man gjorde. Teoretiskt borde den dräneras när man trycker in stiftet. Det skulle kunna vara så att man endast släpper ut ev övertryck när man trycker in stiftet. Ägarmanual vad är det? Denna båt är fulimporterad från Finland 2011 och all dokumentation är puts veck. Båten är en 2007:a.
  17. Nu har jag kört SI-1 i tanken, bytt yttre bränslefiltret, drevolja, motorolja, oljefilter, stiften, sprayat i cylindrarna och kört runt motorn utan död mans grepp. Jag skippade inre bränslefiltret, känns för mekigt. Men att tömma ångseparatorn gick inte så bra. Den skruven jag tror det är, sitter mellan insugsrören på vänster sida av motorn. Den har en öppen slang kopplad till sig på kanske 2 dm som är clampad på sidan, så den känns klart misstänkt rätt. Det är ett stift i mitten av en skruvskalle. Jag tryckte ín stiftet men det hände ingenting, kom ingen bränsle. Jag misstänker att man ska lossa skruven något och sen dra åt den igen, men hela konstruktionen med verkar så skum, så det är bästa att kolla innan. Jarb please help, hur gör man!
  18. Problemet löst, bilderna borta. Så slipper vi förhoppningsvis ännu en trådurspårning. Just såna där hembyggda bockar som Rascal beskriver brukar vara poppis på båtklubbar vid upptagning. Båten hänger i slinget redo att sänkas ned och där står båtägaren med en brädhög, hammare och spik. Jag tycker Tyresöbocken fungerar utmärkt. Press&Son är säkert jättebra, men min (obs min) personliga åsikt är att de ser mycket rangligare ut än Tyresöbockens typ järnvägsräls till tvärstag och grova stöttor. Tyresöbocken är också väldigt snabb i justeringen av stöttorna. Man släpper ner dem max när man ställer ner båten. Sen lyfter man upp alla stöttor för hand och skruvar dit plattorna som har färdiga medföljande gummikåpor. Slutligen kan man finjustera sidolutningen med en grov skiftnyckel.
  19. Steglisterna typ. Plus att 70% av vikten ligger akter om midskepps. Men lägg gärna ut en bild på din egen bockuppställning, så får vi se hur det ska se ut.
  20. Beror på om man står plant, i uppförsbacke eller som i vårt fall nedförsbacke med diverse grova trädrötter rakt under där motorn hamnar. Står man plant behövs såklart inte extra pallning med vanliga bonnbåtbockar.
  21. Kolla huvudbrytaren för oxid är mitt tips. Vid minsta tveksamhet, byt.
  22. Hej, du lossar den så här va? SÅ du inte drar åt den max istället? Någon ovan var redan inne på det, men det låter så gott som osannolikt att filtret inte ska lossa med fem filterdragare. Denna skiss förutsätter att filtret sitter upp och ned i motorns bakkant som redan nämnts.
  23. Jo man kan ju testa. Det finns ju alltid andra grejor man kan köpa för de 7-800 som den oljan kostade.
×
×
  • Skapa nytt...