Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024

tompelompe

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    579
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    1

Allt postat av tompelompe

  1. Använd Lefant Epoxiprimer, kan appliceras från +5 grader. Sista lagret bör härda i 7 dagar innan sjösättning. I vår klubb har ca 80 båtar använt Lefant med gott resultat.
  2. Eftersom styrelsen i de flesta båtklubbar har verksamhetsansvaret för en hamnanläggning med kommunen som motpart så ställs krav på klubben/styrelsen att följa de regler eller lagar som kommunen anser att klubben ska följa. Om klubben inte följer dessa regler, tex ren båtbotten av giftfärger för klubbar i Mälaren inom Stockholms stad eller att storleken på båtar i klubben inte får vara större än 12x4 meter och 12 ton, så riskerar man att bli av med arrendet för mark och bryggor. Är det miljöbrott som sker i hamnanläggningen så riskerar styrelsen böter. Vad gör styrelsen då? Jo man tar fram policys och hamnregler som medlemmarna ska följa. För att skjuta över ansvaret på medlemmarna så tecknar man ett nyttjanderättsavtal med varje båtägande medlem där medlemmen tar på sig att följa regelverk och policys. Missköter medlemmen sig eller struntar i att följa regelverket så blir medlemmen av med sin båtplats eller båten blir kvar på land. Inte så svårt att vare sig förstå eller att ställa upp på eller?
  3. Den här ska va bra på båtdäck https://www.benns.se/batvard-farg/farg/lackfarg/kiwigrip-1l-vit
  4. Tycker också tekniken låter intressant. Har planer att göra durkar inne i båten och helst av teakplank.
  5. Här kommer en återkoppling på ovanstående fråga angående automatsäkring (tycker det saknas återkoppling i många frågetrådar) Man vill gärna läsa om hur folk löst sina problem. Det blev en automatsäkring på 15A från Hjertmans. Kopplade in allt igår med en upp/ned panel med på/av från Seasea och hör och häpna så fungerar spelet, blir till att snygga till installationen i vinter samt hitta en lösning för montage av panelen vid rattpiedestalen.
  6. http://www.erlandsson-trade.se/ har jag handlat av förr när dom låg i Stockholm.
  7. Det gör jag kanske inte heller. har du förslag på en automatsäkring 16 ampere till ankarspel?
  8. Den ska sitta bredvid batteri och ankarspel i en akterstuv i ena skrovet.
  9. IP65 duger, har lite dåligt med plats men en normkapsling borde få plats, trodde dock det fanns något enklare.
  10. Vill ha en automatsäkring med högre ip-klass
  11. tompelompe

    Automatsäkring

    Jag har köpt ett äldre Anchormatic spel där det ska va en automatsäkring på 16 ampere mellan batteri och reläbox. Hittar ingen automatsäkring på 16 a utan det verkar mestadels va 50 a och uppåt som säljs för ankarspel. Någon som har tips på en säkring? ska tåla vatten.
  12. Här är ett alternativ till bättre pris, http://www.navis-anemometers.com/nautical_anemometers.php
  13. En lätt utombordare springer nästan bort av sig själv medans en tung utombordare behöver hjälp. Kanske borde små lätta utombordare ha högre premie och självrisk 😁
  14. Jag som har en katamaran har dragit ut tre grövre kablar från batteriet till tre mindre centraler, en i varje skrov och en i kabinen. Liknande går att göra i en enskrovs-båt med akterkabin, mittkabin och förpik t. ex. Minskar längden på kablar till förbrukarna väsentligt.
  15. Mest lämpligt för mig vore någon av dessa båtar Gunboat
  16. I år så började spolpumpen till toan läcka, (dometic), plockade isär och bytte packboxar så den blev tät. Monterade tillbaka den på toaskålen, då började det läcka i anslutningen till skålen istället, mycket värre än tidigare läckan som enbart var rent vatten, nu läcker piss och skit ut, helt omöjligt att få tät. Pratade med dometic som kände till problemet med läckande anslutning, sa dom skulle skicka en ny anslutning i metall, visade sig vara slut i Sverige. Kommer väl när det är dags att ta upp båten.
  17. Det är i Danmark som kravet på plombering finns. Det gäller båtar som är byggda efter 17 jan 2017. Där ska det finnas en möjlighet för myndigheten att plombera skrovgenomföringen.
  18. Om du ska ligga i Mälaren och inom Stockholms kommun är det bra att veta att staden har förbjudid bottenfärg med biocider. Målet är att alla båtar ska vara rena från giftfärg år 2020. Blästra, skrapa eller slipa bort all tidigare bottenfärg och lägg 4-5 lager epoxy istället.
  19. Det är 36 celler i bild 1 och bild 2
  20. En våtdräkt kan vara lösningen. (Undrar vad raol har för invändning)
  21. Lite olika bud om hur man ska få telltalen i toppen på seglet att inte fladdrar verkar det som.
×
×
  • Skapa nytt...