Jump to content
Saturday 27 November 2021

Mauritx

Medlemmar
 • Content Count

  423
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Mauritx

 1. Det var en super bra tips, kanske blir det så att köra för motor på näterna.
 2. ja tack för tipset, hur gjorde ni för att ha barnen sittandes vid bordet? Vi funderar på att köpa barnstol från ikea och kapa benen.
 3. Om jag skulle föreslå det till min fru skulle jag riskera att få en stekpanna på huvuden. då finns det risk att det är hon som tar båten och jag som kör efter henne med mat. YOu know Happy wife, happy life.
 4. Säker så men bättre om det finns nån som har gjort samma resan och vet.
 5. Tack så jätte mycket, vi har 7 dagar på oss så vi tar det ganska lugn.
 6. Mauritx

  Första båt

  Alla dem där båtar är slutkörda, Jag har kollat nyligen på total 6st, Alla hade problem med fukt, pga sandwich laminat med balsa trä, den som var värst var dominant. Dem här båtar körs hård och man brukar flytta på beslaget och göra nya håll på däck som tättas dåligt. Ska du köpa en sånt båt som är fräsch för du leta längeeeeee . Prisklassen ligger från 50KSEK uppåt och då får du sållar dem som är dåliga. En fint IF eller Hbåt är kanske bättre alternativ? Det är i alla fall definitiv bättre bobåt än alla dem som du nämnde.
 7. Hej på er, det var ett tag sedan jag var här, men jag känner igen fortfarande flera av er. Jag har nu skaffat en ny andra segelbåt (För att ha till onsdagsseglingar, kappsegling) på klubben, det blev en Beneteau First 235, den påminner lite om en minitransac, inte så vanligt båt i sverige men rätt så pigg och stor för att vara en så kallad (pocket cruiser). När jag tog hem min semona fick jag massor med tips här som var väldigt bra, rutten ser enligt nedanstående: Det blir runt 100NM från Rangsta Marina till Hjälmaren Grythem. Båten är segelbart, och är utrustad med en 4hk utombordare. Det är min sambo och en bebis på ett år som är min besättning. Så det blir nog bara jag som kommer att segla/köra det mesta. Min första fråga är, vilken rutt hade ni valt?? jag valt den kortaste genom Strängnes, eller ska man välja andra sidan av mälaren genom hjulsta bro? Antagligen vinden bestämmer? Sen att man har en bebis gör också att man vill välja den bekvämmaste, Vilka hamnar, vikar, klubb hus mm finns genom min rutt där man kan lägga till, har ni tips? Hur lång tid kommer det att ta, enligt mina beräkningar 4 dagar men det är kanske optimistisk med tanke på att jag måste sluta genom två kanaler (Södertälje och Hjälmaren). Hur mycket bränsle ska jag ha med mig??? Förra gången när jag transporterade min semona vi använde motor ganska mycket, ingen vind. Tack på förhand för alla tips-.
 8. Hej på er. Nån som vet vad är det för färgkod på gelcoat på en semona 30? eller hur man får reda på det? Tack på förhand.
 9. Uppdatering: det fungerade vagnen och däcken med. Ska byta på slang till den som saknas..
 10. Jag fick en skadan förra året i hamnen när båten var förtöjd, det är därför jag har inte kunna sjösätta. styrelsen kontaktades och dem vet varför. ja dem vill säker bli av med mig.. Eftersom jag kräver rättvisa och att alla ska behandlas på samma sett vilken inte är fallet i båtklubben. Tillhör du styrelsen kan du göra som du vill. Säger du emot trakasserar dem dig till du lämnar klubben så fungerar där.
 11. Vet inte om bultcirkel passar. Ju får man reda på det jag har?
 12. Hej det står på däcken "maxload single 1000kg, maxload dual 975kg" ja det är säker vad som gäller när man kör i 90km/t. Angående din ton, ingen konstig.. Jag tycker du är snäll som tar dig tid att svara. Tack
 13. Jag har läst i stadgarna, och om dem ska ändra i själva stadgarna måste dem ha årsmöte mm men det men det finns ingenting skrivet om hur ändringar går till på själva ordningsregler, svaret jag fick var att styrelsen kan ändra ordningsregler men inte på vilken sätt.??? Fakturan jag har fått står "" detta är ett årsmötesbeslut" jag har läst årsmötessbeslut från i år och det står ingenting om frågan där. Jag har kräv kopian på årsmötesbeslutet och kopian på ordningsregler innan dem ändrade den för 7 dagar sedan för att se vad som gällde innan. dem påstår att det har stått på ordningsregler om straffen förut men jag har aldrig hör talas om sånt förut..
 14. Hej, Det är inte direkt en fråga om segling, men som berör oss alla som tillhör en båtklubb i alla fall. Administrator får flytta inlägget i så fall. Jag tillhör en båtklubb som fungerar som en ideell förening där dem har stadgar och bilagor till stadgan s.k ordningsföreskrifter. det verkar vara ganska vanligt att båtklubbar har en bilaga med ordningsföreskrifter där dem skriver särskilda regler angående båtplatser, ställ platser mm. Min första frågan: Är det lagligt att styrelsen beslutar och ändrar hur som/när som helst i ordningsföreskrifter utan att man först ta frågan i en årsmöte om man till exempel tycket att i år är det många båtar som inte har lagt i och då kommer vi att ta en straffavgift om 2500SEK/vecka. Min båtklubb har gjort så i år, 7 dagar innan sista datum för sjösättning beslutat om straff och skicka ett faktura hem. Dem skriver i föreskrifter att man måste ansöka inom 14 dagar om tillstånd att vara kvar., grejer är att dem ändrade den 7 dagar innan så detta med 14 dagar gäller inte. Sedan informerade dem inte hos via mail, facebook eller nått annan sett , utan man har ändra och sedan lagt den i hemsidan den nya revisionen utan att på ett bättre sett informerad. Jag har inte kunna sjösätta i år pga en skada på min segelbåt som orsakades förra året när min båt lågt förtöjd på min båtplats (förmodligen min båtgranne som körde på mig och inte erkände) så båten ska tas till ett varv för reparationer, sen byggde jag en båtvagn med tanken om att flytta båten till vagnen och flytta den från hamnplan innan sjösättningsdag, på vår båtklubb finns det inte egen liftkran utan en fabrik som ligger bredvid brukar lånar sitt, jag bokade den 2 gånger, en 5 dagar innan sjösättningen och en samma dag som sista dag för sjösättning och vid båda tillfälle har dem bokad av (pga den första kunde inte den dagen och den andra gick sönder kranen). Båtklubben vet om skadan, jag har informerad om att jag har bokad vi två tillfälle lyftkran med att det har inte blivit av, och att jag har byggt till och med en vagn dvs allt möjligt i min makt men dem säger att det är inte deras problem och att jag ska betala fakturan på 2500SEK/vecka. Hur skulle ni hantera situationen?
 15. Jaha fast lastindex i dem här däcken är bara 1000kg/st. Det är ju endast 2000kg i så fall. sen tillkommer vagnensvikt och båten vikt så då är det runt 4,8 till 5 ton total. jag har kollat i hamnen och många använder däck med lastindex som är mycket lägre än det totala vikten. Antar det är inte så viktig när man kör endast kort sträckor.
 16. Vad menar du med fullprofil 100? Det ända jag vet är att däcken är 16 tum. Bredden vet inte.. ät det 7.50?
 17. Har provat med 4st olika, samma svar ovanlig däck/för gammal. Konstig nog många båtvagnar i hamnen har Samma typ av däck som mig.
 18. Hej jag har byggt en segelbåtsvagn från en motorbåtsvagn, och nu när jag har fått vagnen från verkstad och ska fylla på luft visar det sig att en däck är det sprickor och den andra är ventilen sönder så det går inte att fylla. Däcken är 7.50 R16c som jag vill köpa och jag behöver en slang med.
 19. Hej har flyttat till Örebro trakten och tänker nu på vart jag ska ha segelbåten, Kollade på nätet och det finns segelselskapen hjälmaren, någon som har båtplats där som kan berätta hur det är att ha båt där? jag är också ute efter gemenskapen som kan finna i en renodla segelbåtsklubb . och sedan hur det är att slussa till mälaren?? kan man ha masten på? Tack på förhand.
 20. Det är min badstegen som jag berättade i en annan inlägg som blev mossad a v nån okänd båtgranne. Frågan är hur fixar man på bästa sett skadorna på gelcoaten? Har sett en video där man använder en dremmel och gör sprickorna bredare för att sedan lägga ny gekcoat men undrar om det går att få det snygg.. kommer inte att de ut som vitare/ljusare ränder i ställe?
 21. Hej. Min båtgranne har kört på min segelbåt när han la ut och meddelade inte mig , min badstegen är helt sned och intryckt och har fått en rejält buckla, kollade i grannes badplattform och såg att han har en buckla på sin som överensstämmer med höjden på min. Skadan måste ha skett när han la ut och inte körde tillräcklig långt ut från sin båtplats innan han började vända och träffade min badstege med badplattformen. Hur går man tillväga när han inte tagit sitt ansvar och meddelat mig? Ska jag kontakta mitt försäkringsbolag, och låta försäkringsbolaget tar snacket med min båtgranne eller är det något jag måste göra själv.? Tack på förhand.
 22. Hej tack för alla svar. Det är tänkt att jag ska kunna sjösätta och ta ut båten med vagn. I båtklubben finns det ramp, traktor och en stor vinsch (spel) där man vinschar ner vagnarna, vinschen klarar av 15ton och djupet är 170cm. Om man svetsar på min vagga blir konstruktionen lite högre, benen kommer att ligga under vatten vilken kommer det att göra svår att se vad benen hamnar när man drar ut båten. (Kanske fungerar det ändå bra om man lyckas få kölen att hamna rätt??) Jag hade tänkt iställe försöka svetsa några balk där kölen på båten får vila direkt på vagnen och sedan bygga om nya ben (kanske slakta min vagga??), eller nya långa utanför vattenlinjen men som inte hamnar i gelcoaten, Kanske bara behövs ben/stöttor i akten? problemen är att man måste ha någoting på fören som stoppar båten så att när man drar den ur vatten hamnar kölen rätt på vagnen. Vet inte riktig hur jag ska göra men nedan hittade jag en bild på en båt av samma model som min fast i bättre skick 😉 som står på en vagn, det kan vara omöjligt att sjösätta och ta ut båten med den typ av konstruktion skulle jag kunna tro. En till sak är att jag vill montera hjul i vagnen längs fram där dragöglan sitter så att det blir en 3 hjul vagn.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy