Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024

steerbear

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    13
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om steerbear

  • Placering
    Kadett
  1. Jag måste tipsa alla Maxi 77 ägare att bli medlem i facebookgruppen vi som seglar eller vill segla maxi 77 Där kan vi dela med oss av våra erfarenheter och hämta information. http://www.facebook.com/groups/6193207654/
  2. Det är helt sant! Speciellt eftersom en annan har minne som en 90 åring ungefär (jag är 61 år yngre än en 90 åring)
  3. Tack för svaret. Om jag helt enkelt mäter längden uppifrån fästningen i masten och ner till spridarfästet och tar ut samma mått på andra sidan borde det väl bli rätt? Aluminiumrör, jack, skruv och vajerlås låter som en utmärkt lösning! I andra änden borrar man alltså hål i röret så att en bult av tycke passar i hålet vid mastfästet? Första tanken där är att spridarna kommer sitta löst i 2 leder. typ framåt och bakåt om man ser båten uppifrån. eller?
  4. Såhär ser den enda vantspridaren ut som är kvar på min mast på Stortrissen. Jag efterlyser tips, lösningar och ev var man kan köpa nya. Skulle man kunna köpa vanligt aluminium-rör och tillverka egna? Vid fästningen mot masten så borde det väl vara borrade hål i vantspridaren som fäster med bult i själva öglan vid masten? Skall öglorna/fästena i masten vara böjda eller är dom skadade? Mastfäste: Mastfäste Vantspridare: Vantspridare många frågor, hoppas på svar. Uploaded with Senast ändrad av steerbear | 12 april 2012 | 18:34
  5. men krasst spelar det väl egentligen ingen roll vilken sida man säkrar om belastningen när det handlar om enskild säkring för enskild belastning, eftersom det handlar om likström?
  6. Jag är själv i installationstagen och kan varmt rekomendera www.24volt.eu för både hjälp och utrustning. dom har te.x snabbguider hur du ska koppla vid serie/paralellkoppling osv. Dom säljer även regulatorer, vilket du behöver koppla emellan panelen och batterierna. jag har sakffat en riktigt prisvärd med display, så får man massor av nyttig info. Regulatorn skyddar batterierna för urladdning, överladdning, laddning vid höga temperaturer osv osv. Däremot har jag ännu ingen lösning för hur just min panel ska sitta på skutan. Vill komma undan så billigt som möjligt, så en dyr NOA-lösning är inget för mig. Men det kanske är något för dig. Kolla www.noa.se Edit: Jag trode jag var först att svara i denna tråd, pga den jäkla reklamen som satt under första posten såg jag inte övriga svar under. Så vissa frågetecken är redan behandlade ser jag nu i efterhand Senast ändrad av steerbear | 11 april 2012 | 22:25
  7. Tack för alla förslag! Jag funderar på en lättare lösning nu till sommaren genom att använda fästen längst ut på skotskenan. I värsta fall får man avlägsna panelen vid segling och montera dit den när man lagt till. Så målet är nu: *Hitta lämpliga fästen: plast, slanglämmeliknande anordningar osv. MaterialTips mottages! Såg en lösning där panelen var fäst i nederkant i skotskenan och i överkant var den fäst i akterstaget med rep.
  8. Jag har ingen egen erfarenhet, men ett komplement till dessa större båtar som presenterats så finns ju faktiskt Stortrissen. Har precis skaffat mig en sådan själv för att stega in i segelvärlden. Enligt många ska den vara lättseglad och trevlig. Med sitt grunda djupgående (ca 0.7m) så tar man sig fram nästan överallt oxå. Sen är ju priset bra mkt lägre. För mig blir det som sagt en instegsmodell så att jag verkligen är säker på att segling är något för mig. kolla in stortrissklubben här på maringuiden om det verkar intressant.
  9. Japp, den är inköpt, testad och ihopkoplad med en regulator. panelen är ju rätt så stor (633mm x 536mm) den har även en aluminiumsarg som är ca 2-2.5cm hög. Det finns ju ingen lucka upptill på Stortrissen, endast bakåt. Så det finns ett utrymme där. I mina tester så har jag dock märkt att bara skuggan av min arm sänker laddningen ganska rejält. Har man då segel osv där så kan de bli en hel del som skymmer. plus att man missar den optimala 45 graders vinkeln.
  10. Måste börja med att skriva: jäklar vilket bra och hjälpsamt forum! har varit engagerad i diverse olika forum länge, men få som ger så mkt kreativ respons på så kort tid =). För-montering torde vara det enklaste för själva panelen, men som sagt så blir det längre kablar och enligt min ellära så vill man minimera längden på kabel mellan panel och batteri för att ta vara på så mkt ström som möjligt. Dock så är faktiskt standardplaceringen på batteriet under masten i ruffen i ett stuvutrymme, som jag nu tänkte frigöra genom att sätta hela bygget i aktern. Det där med att seglen kanske traslar in sig låter inte så checkt heller. Har aldrig seglat båten så jag vet inte hur den beter sig riktigt. Glad påsk!
  11. det där kallar jag kreativa svar! tusen tack för ideerna. återkommer när närmare lösning finnes. jag finns på västkusten i uddevalla. tack för det!
  12. i nuläget finns bara ett tvärgående stag vilken bommen ska anslutas till. den sitter väldigt lågt och är ju egentligen upptagen under själva seglingen. Jag hade tänkt mig att montera en lodrät stolpe av något slag och fixera panelen i 45 graders lutning, men så att man kan snurra den runt stolpen.
  13. steerbear

    Montera solpanel

    Jag efterlyser Gör-det-Själv lösningar för att montera solpanel i aktern på segelbåt. Jag vet att det finns jättefina färdiga lösningar, men budgetten börjar springa iväg och det känns verkligen som att någon slags anordning borde gå att få till. Båten är en liten stortriss och panelen är 633mm x 536mm.
×
×
  • Skapa nytt...