Gå till innehåll
tisdag 23 april 2024

lillemadz

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    47
  • Gick med

  • Besökte senast

Forum Inlägg postade av lillemadz


  1. Hej alla. Jag undrar om nån mer än jag haft problem med plottern Raymarine Element 7 S? Jag inhandlade min för ca. 1 år sedan. Senast jag var ute så blev displayen svart vid flera tillfällen, sedan startde den igen med en annan position, för att efter några omstarter, tryck på hemknappen m.m. slutligen visa rätt igen.

    När jag skullr zooma in så släcktes skärmen....väldigt frustrerande.

    Ej glappkontakt, då samma sak hände vid hemfärd🥵


  2. Hej igen. Ett år senare. Tänkte höra om det blir stor skillnad framdrift jämfört  med ett VP100drev? Nu kan jag köra i marsfart ca. 10 knop (dock är det höga varvtal. Har ingen varvtalsmätare).

    Vid plattvatten å medvind, 13 knop.

     

    Är det någon som bytt från ett 100drev till ett 280drev, som vill dela med sej av erfarenheten?


  3. Hej, jag har en Pacific 22. Jag upplever att drevet (volvo penta 100) lever sitt eget liv under gång och kraftiga pareringar krävs med rodret, när jag ska försöka hålla kurs i viss sjögång. Kan styrvajern vara utsliten, eller går det att justera i "ratthuset" bakom panelen? Eller måste man köpa ny styrvajer?

     

    /Mats


  4. Hej. Jag undrar om det funkar bra med kombintationen b20 (aq130) och vp280 drev?

    Om det gör det. Hur mycket måste byggas om i akterspegeln mm. mm.?

    Har hört att det finns en montagemall för skölden?

    Nu sitter det ett vp100 drev.

    /Matte


  5.  Hej, jag har fått kylvattenläckage från toppen på en B20 (Termostathuset?). Sönderrostat hål. Jag köpte en ny frostbricka, en liten rackare som ska knackas in underifrån enligt sprängskissen (aq130a), det verkade stämma. Men den var för stor. Såg på en sprängskiss på en vanlig B20 att det verkar suttit nån packning el. dyl. Mellan fläkten å termostathuset???.

    Toppen var dåligt konverterad från början är detta ännu något som glömts?

    Jag har själv bytt några frostbrickor mm. mm.

    Hur gör jag nu?

    20170719_154353.thumb.jpg.2ace735ffa70856fb96123c2148623bc.jpgHmmmm

    Mvh/Matte

    20170720_141122.jpg

    20170720_141128.jpg


  6. Tipset är lin istället för gängtejp.

     

    Skillnaden är att linet är lite förlåtande om man gängar upp lite. Gängtejp kan läcka efter en sån manöver medan lin medger lite snurrande. Man kan behöva skruva tillbaka lite för att få kranen i rätt läge t.ex. Linet sväller i vattnet är min gissning och råkar det läcka är det stor chans att det tätnar där vattnet sipprar fram efter gängorna.

     

    Mitt lilla husfaderstips.

    Tack för tipset Forgus31, är du en blygsam röris måhända? Jag föredrar lin och "smack" (en slags massa) själv i kopplingar inom hushålls-vvs m.m. (jag e fd fastighetsskötare, elektriker mm.) men hur funkar lin-kombon i marin miljö?

     

    Ett förtydligande: Jag har en Pacific 22B med en B20 Aq130 från ca- 1970, och skullevilja ta del av de erfarenheter, utifrån ett helhetsperspektiv alltså, från er som gjort nya kylvattenintag i liknande båtar.

     

    "er boj i bukten"/Mats ;-)


  7. Hallå igen.

     

    Jag behöver montera nytt kylvattenintag till min B20. Var på Marin Shopen, som pekade ut delar som behövs: Bordgenomföring med sil, kulventil, nippel, Sikaflex.

    Gängtejp till kopplingarna antar jag, om det inte finns något bättre tips?

     

    Dela gärna med er av egna erfarenheter i detta ärende.

     

    Tips och råd emottages ödmjukast

     

    Med vänlig hälsning Mats


  8. Hej igen.

     

    Jag har köpt en avgaslimpa till min B20/AQ130

    (ej original, från Skruvat.se Art:345341. (HGE 4532) )

     

    Nu visar det sej att mitt insug ej passar.(Volvo B18/B20 för Weber 1 x 36/36 DCD och Weber 1 x 32/36 DGV.) Finns på Misabs sida: Art: 5-8810

     

    Har någon här råkat ut för samma sak?

     

    I så fall, vilket insug, med en enkel förgasare Weber 36/36 dcd, passar ovan nämnda avgaslimpa?

     

    Matte f.d. motorman Ymer.... :-/


  9. morsning korsning. vill bara tacka för bra information i mitt ärende. riktar ett speciellt tack till Sanktanna för fint engagemang i min situation

    Lennart på Täby Motor bekräftade Sanktannas info om hur en biltopp konverteras till en marintopp tack!

    Nu ere bara resten kvar :-)


  10. hallå igen. har bytt impeller, och pumpen läcker inte, men på vilka fler sätt kan pumpen va dålig?

     

    vill tillägga (påminna) att hålet i botten på termostathuset inte mynnar ut utanför motorn utan tycks möta ett annat hål i motorblocket vart tar det hålet vägen isf?

     

    /Mats


  11. vill bara tillägga att det kommer bra med vatten genom avtappningshålet på motorkroppens sida akteröver när jag låter den va öppen (ingen kran i hållet) och motorn startas.

     

    Men det är sämre tryck i röret från avgaslimpan till termostathuset (som jag skrev ovan)

     

    Tändningen är ej finjusterad med stroboskåp kan det påverka att motorn går varm snabbt?

     

    /Mats


  12. Hej.

    Det ser ut som att detta handlade om en topp från en bilmotor. Om det inte redan är gjort, så måste den modifieras för att gå att använda på en marinmotor. Det innebär att man pluggar hålen mot cirkulationspumpen som bara finns på bilar. Vidare pluggar man några hål och borrar ett nytt för det lilla röret bredvid termostaten, vilket man ser är gjort på din topp. Man byter också expanderbrickor till rostfritt, och i samband med det så borrar man ett 8 mm hål i aktre änden på det vattenfördelningsrör som finns inuti toppen. Man flyttar också tempgivaren till främre änden. Sedan kan det mycket väl vara något annat som gör att motorn går varm så fort. T ex hål i avgaslimpan så att vattnet går direkt ut och inte tar vägen genom motorn. Dålig pump, igensatt intag mm.

    Ingemar

     

    Hej igen tack för all nyttig info. Ska vidarebefordra det du skrivit till motorfirman för dubbelkoll om detta är utfört.

    Sedan är jag säker på att en ny limpa behövs i alla fall :-)

     

    Med vänlig hälsning/Mats :-)


  13. Hej.

    Självklart måste båda hålen vara igensatta annars fyller du ju båten med vatten. Inuti cylinderlocket sitter ett fördelningsrör av mässing och för att det ska fungera måste du borra ett 8 mm hål i bakkant av röret. Sedan har du ingen tempgivare bredvid termostaten. Enligt din bild sitter det ett blindlock där givaren ska sitta. Du kan inte mäta med tempgivaren som sitter längst bak på toppen utan du måste flytta fram den.

    Ingemar

     

    Hej Ingemar. Toppen kom monterad  på blocket och hålet i botten på termostathuset verkar möta ett annat hål i motorblocket. Det ser inte ut som att det passar ihop. Allting på motorn är monterat och inget vatten sprutar ut någonstans när man provkör.

     

    Problemet är att motorn blir skållhet på bara någon minut. Jag tog bort fördelarhuset och provkörde med en slang på kylröret från limpan. Det var ingen vidare fart på vattnet när det väl kom. Jag ska köpa en ny limpa. Tempgivaren sitter bak på topplocket. Det gjorde den på föra B20n också och det funkade.

     

    Jag blir lite förvirrad när du nämner håltagning i fördelningsrör (borde väl redan vara gjort av leverantören?) Var ska man borra menar du?

     

    /Mats


  14. Det är en biltopp du har! Om man ska konvertera toppen, ska man plugga båda hålen. Hålen går inte ner i blocket, utan till cirkulationspumpen på bilmotorn.

     

    Ok tack för snabbt svar :-) Men kan det påverka kylningen om ena hålet inte är pluggat?

     

    Jag har provkört motorn och den blir skållhet, och efter bara någon minut går tempmätaren i topp :-(


  15. Hallå, jag  har lite funderingar om hur kylkanalerna går i min B20/aq130. jag har köpt en renoverad B20 och undrar över om det ska vara hål i botten på termostathuset ner i motorblocket? Minns inte hur det var på förra motorn. Detta är en 4 cyl. motor med endast sjövattenpump (ej cirkulationspump). En bild i genomskärning i verkstadshandboken visar inte att vattnet går nedåt från termostathuset utan bara i toppen och avgasröret mm.

     

    Är det något som inte stämmer eller tänker jag fel? Bifogar tre bilder på termostathus/vattenfördelningshus

     

    post-98517-0-07489600-1401479819_thumb.jpg

     

    post-98517-0-17570400-1401479874_thumb.jpg

     

    post-98517-0-06770400-1401479905_thumb.jpg

     

×
×
  • Skapa nytt...