Gå till innehåll
torsdag 18 april 2024

Heldefolksingers

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    65
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om Heldefolksingers

  • Placering
    Löjtnant

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Min införskaffade11m långa katamaran visade upp ett vattenskadat undre då den äntligen kom upp. Jag läste boken vårda din plastbåt och förstod att bölderna ska slipas ner i botten och plastas om. Jag har ca 50 bölder stora som tumnageln som ligger några mm in i det 10mm tjocka laminatet. Dess utom 1000 små gelcoat blåsor. För gelcoat blåsorna borde man slipa bort all gelcoat men då är det svårt att behålla formen på ytan och att slipa ur och plasta i alla blölder och sedan få det fint är väldigt tåkigt jobb, så jag gjorde i stället så här: Jag spolade av skrovet. Tog en Dremmel borr/slip, med en liten diamant slip kula, la mig på en "hora" ,hade släpljus och duttade en krater i varje blåsa. Bölderna borrade jag några hål i och misstänkta ytor perforerade jag också. Nu har trycket släppt i alla blåsor bölder. På insidan tog jag bort allt som hindrade ytan från att andas. (Färg) Nu ska allt stå och torka. I juni ska jag plasta in skroven och tillsluta båten. Sätta in tork och värmare och låta allt gå i någon månad. Sedan spacklar jag i epoxy i alla små hål, och i bölderna pressar jag in epoxyn med tryckluft. Sedan slipar jag av rubbet och förseglar med epoxyfärg. Vad tror ni?
  2. Dom sticker ner i båtens innandömme under skotskenor, winschar och runt båtfönster mm. Fina försänkta maskinskruvar på ovansidan men på insidan brickor och mutter. Dessa är fula och gör ibland ont. Jag söker typ inslagsmutter eller möbelskruvhuvuden som endast bygger några mm. Och ser bra ut. Det finns mässings varianter inom möbelindustrin men visst borde det finnas något utprovat för oss båtmucklare. Hur och med vad löser man detta?
  3. I våras vart jag beskuten med röda signalskott mitt i natten ifrån Karlsborgsfästning på Vättern. Jag var tvungen att ge mig över i en väderlucka men åkte ändå på 20ms Lantärnan funkade inte men man tycker ju att militären borde se en på radarn. Först trodde jag det var en röd fyr och tog sikte på denna, men sen hörde jag smällarna. Jag vart dock inte så skraj, då jag dagarna innan överlevt värre saker. Jaha nu slutar det så här istället tänkte jag. Men tog mig ut ur området och in till götakanal, där gick jag på ett grund som inte fanns på kortet. Detta var en transportsegling mellan Stockholm och Vänern med oprövad båt.
  4. Lånar tråden för en ide. Vad tror ni om att lägga in ett bildäck eller två mellan en kortare ankar länk och linan . Detta för att jag som jagar vikt ändå har med bildäck som släpbromsar vid storm och undervattens fendrar. Däcken vid ankring tjänar som tyngder och fjädrar. Däcken kan också användas som stävskydd två och två när man går in i naturhamn mm.
  5. Man tackar för alla tips. Svärdet eller centerborden är sådana att de åker upp om man går på när det grundar upp lite lagom snällt,men seglar man på en flytande stock så funkar det inte. Kanske räcker det med att göra bladets akterkant lite skörare så det inte blir som en konservöppnare.
  6. Viktig detalj detta med att sticksvärdet bör gå sönder före båten. Detska vara starkt i sidled men svagt i längstled.hmmm.?
  7. Twill är tunn rowing som annorlunda vävd och kan bli starkare och jämnare på ytan.
  8. Tack för tipsen. Nu tänker jag trä igen. Lamellträ i gran, och stål i plast längst framkanten för att ta smällarna och en bockad plåt runt bakkanten för styrkan och några lager glasfiberväv runt det hela. Centerborden är av en typ som åker upp när man träffar botten. Maram ritad av Sass 1979.
  9. Centerbordet kan svälla och fastna. Det låter ju rätt jobbigt. Aldrig kan det vara enkelt. Var kan man komma över Divyncell?
  10. Hittade hos min bygghandlate, snickarskivor i olika utföranden, 18 eller 25mm tjocka, 2500 x 60mm. De finns i ek, furu och gran och är fulla av lameller. Om jag limmar i hop tre skivor har jag ett bra utcgångs ämne sedan gäller det att finna ut ett sätt att skapa den rätta formen. Frågan är om man ska bry sig om att lägga några lager glasfiber twill som avslutning?
  11. Tack för svar. Nu funderar jag på vad som händer om man plastar lättare granlimträ med 4mm twill och epoxy. Om man sedan får ett hack i det hela kanske vattnet kryper in och spränger sönder plast fodralet. Hur kan man undvika det?
  12. Har tappat ett av mina sticksvärd till min 36fots katamaran. Svärdet var gjort i aluminium men har fått rådet att format till divyncell 80g och plasta med glasfiber, som lösning på nytillverkning. Men jag funderar på om man inte kan göra det i limträ, av fururibbor och plasta på samma sätt med epoxy. Det blir lite tyngre än aluminiumvarianten men vist borde det bli starkare, eller? Kanske man tom kan tänka sig lättare granvirke? Trä är ju avsevärt billigare. Divyncell är väl sådant att man kan knäcka en 5cm skiva med en karatespark. Trä är väl starkare? Hmmm?...
  13. Nya Zeeland är ju inte helt fel. Då får man ju det finaste av haven på vägen. Men lite långt. Det finns förmodligen ett gyllene ställe för god affär. Rätt båt till rätt ställe, det vore ett ypperligt sätt att försörja sig på. I Sverige finns ju extremt mycket båtar per person, men i tex Saudi- Arabien där borde det råda stor katamaran brist. Hmmm
×
×
  • Skapa nytt...