-
Content Count
247 -
Joined
-
Last visited
-
Days Won
2
Flippermannen last won the day on July 13 2020
Flippermannen had the most liked content!
Community Reputation
22 ExpertAbout Flippermannen
-
Rank
Kommendörkapten
-
Du är snäll! ⭐
-
Här uppe i Bottenviken är magnesium perfekt. Måste visserligen bytas varje år, men innebär att drevet inte drabbas av någon oxid/korrosion överhuvudtaget. Vi har dock väldigt lite salt i vårt bräckvatten. Det är väl klart saltare nere omkring Stockholms skärgård.
-
Vi har en CMD 320 ES från 2006 som gått 900 timmar, d.v.s. utan de digitala reglagen. Vi har inte haft några tekniska problem med motorn förutom några kringinstallationer som tjorvat lite; strömmatningen till startmotorn hade en slarvig pressning; banjokopplingen till bränslepumpen gängade upp sig och sög luft samt att en bränsleslang blev dålig och släppte igenom för lite bränsle. Men inget av detta kan man väl beskylla själva motorn för. En trevlig motor i allt väsentligt!
-
Om du skulle kunna tänka dig katamaranskrov istället så är Takacat en annorlunda och lättdriven gummibåt.
-
Jag tycker att drevet angripits även då vi provat aluminiumanoder. Till saken hör kanske att vi ligger uppe i Bottenviken där salthalten är mycket låg. Jag tar gärna kostnaden för nya magnesiumanoder varje år när jag vet att drevet klarar sig helt från angrepp.
-
Vi ligger också i bräckt vatten och använder anoder av magnesium. De är förbrukade på några månader och måste bytas inför varje säsong. Tidigare använde vi zink. Då behövde aldrig anoderna bytas, men drevet angreps istället...
-
Vi har stått i varmhall många år och tycker det är toppen: - Båten torkar ur helt. - Inga fryssprickor. - Elkontakt precis vid båten. - Inga temperaturväxlingar som ger kondens i tanken m.m. - Inga dynor eller annat behöver plockas bort. - Man behöver inte svära med att försöka tömma varmvattenberedaren. - Inga presenningar som släpper en regnig fredagskväll i november. - Under vintern kan man fixa med båten i lugn och ro. - Till våren behöver man inte bry sig om sol, väder och vind när det är dags för puts.
-
Är båten ny-ny eller bara ny för dig? Om du köpt begagnat och pumpen till spisen tickar på när du försöker starta, så skulle jag byta det lilla specialfiltret som sitter på bränsleledningen från tanken till spisen. Vårt filter såg efter många år fortfarande rent ut, men funktionen på grejerna var dålig. Efter byte till ett nytt filter funkade dieselvärmare - och spis från Wallas åter felfritt. Jag kan dock varna för att de är duktiga på att ta betalt för det lilla originalfiltret.
-
Min egen uppfattning är att det är ganska vanligt med lukt av bränd plast vid högre effekt. Detta gäller den vanliga dieselvärmaren i vår egen båt. Under förra helgen var det bara några plusgrader nattetid då vi var ute och man fick elda på lite med värmaren. Jag talade då med två andra båtägare och de hade också upplevt samma lukt under natten.
-
Kolla de grova matarkablarna från batteri till motor. Jag var med en gång då pressningen av den kontakt som anslöt till motorn hade börjat släppa. Detta gav just dessa symptom. Motorn slocknade någon sekund, men startade i det fallet om i nästa ögonblick. Hände särskilt vid hög belastning som stort gaspådrag och/eller trimning av drevet.
-
Nautic 900 turbo var en rymlig familjebåt som tillverkades i Piteå under 80-talet. Vill minnas att det var några avhoppare från Orrskär som startade produktionen. Såvitt jag kan förstå finns det ingen koppling mellan det företaget och nuvarande Nautic .
-
Här kommer aktuell information från RAJA (Finska gränsövervakningsväsendet) fr.o.m. den 7 juni 2021: 2.1 Trafik över de inre gränserna: Island och Malta fritidsbåtstrafiken mellan Schengenländer Trafik mellan Finland och Island eller Finland och Malta, och inte heller i trafiken med fritidsbåtstrafiken mellan Schengenländerna omfattas inte av kontroll vid de inre gränserna. När det gäller gränsövervakningen är fritidsbåtstrafiken mellan Schengenländerna obegränsad och fritidsbåtar har ingen skyldighet att inställa sig för gränskontroll. Utöver havsområdet är det även möjligt att komma till Finland med fritidsbåt över flodgränsen mellan Finland och Sverige (Torne älv, Muonio älv).
-
Är det någon som vet varför de valde att hoppa i sjön istället för att använda livbåten?
-
Om jag fattat det hela rätt efter några besök på finska sidan så har de lokalt utprickade farleder med prickar av mindre format, s.k. finska pinnar. Dessa enklare prickar fanns dock med på sjökortet i vår Garmin GPS utanför Vasa t.ex. Ett bra tips för den som ska besöka hamnar i norra Finland är att följa farlederna noggrant. Det är mycket grunt på många ställen utanför farlederna och det är vanligt med laxfällor nära leden. Det är ingen slump att det är vanligare med vattenjet i finska skärgårdarna. I Uleåborg är farleden in till gästhamnen inne i stan mer eller mindre ett muddrat dike.
-
Tanken är att hela tiden ha samma lutning mot vågorna.