Gå till innehåll
onsdag 24 april 2024

Danne75

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    89
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    1

Allt postat av Danne75

  1. Uppdatering, har varit i båten och stirrat på två ledlampor i 2 timmar nu man får passa på i detta skitväder. Solpanel & AIS på, då blir det enligt nedan: 14.34 AV 14.34 PÅ 14.37 Halv 14.39 AV 14.39 PÅ 14.40 Halv 14.43 AV 14.45 PÅ 14.45 DIM 14.46 AV 14.49 PÅ 14.51 Halv Fortsatte så men någon exakt tid/rytm mellan AV, PÅ, Halv kunde inte ses. Dock i samma ordning. Jag var som sagt inte i närheten av lampan. Solpanel PÅ & AIS AV, då händer det inget. Dvs är lamporna på blir dom på hela tiden, är dom på av blir dom av hela tiden...satt i 45 min och inga förändringar, dvs stabilt. Solpanel PÅ & AIS PÅ & Aluminumfolie lagt ovan på lampan Lampan längs bort från VHF masten var hela tiden PÅ, men den närmst VHF masten ändrades enligt AV, PÅ och Halv enligt första försöket. Med dessa testar är slutsatsen att AIS:en på något sätt stör dessa lampor, AIS:en är på 5W. Kan man skärma av lamporna från detta? Ferritkärna? Mera folie? Jag har en liten skada på VHF kabeln precis innan den går in i fästet på targabågen, jag "lagade" den med eltejp i vintras då det är rejält arbete att dra om denna. Kan det vara just denna som stör?
  2. Tack Georg_Ohm Mycket riktigt så är det touch kontrollen utformad som en insjunken halvmåne i själva lampan. Som sagt jag testade att montera samma lampa i förruffen och där fungerade dom prima. Så något stör dom helt klart. Jag har även testat att låta dom hänga 'ner genom hålen i taket' dvs cirka 1 m längre ifrån solpanelen / VHF antennen och då verkar dom fungerar mycket bättre. Skall göra ett lite längre test med 1. Solpanel av 2 AIS av 3 Bägge av 4 Flytta solpanel kablarna iväg ifrån lamporna så gott det går.
  3. Hej Alla, Skulle behöva er hjälp med felsökning. På akterdäck i taket har vi två stycken LED lampor från Biltema (se länk nedan), köpte dessa för tre år sedan och dom har fungerat prima. https://www.biltema.se/bat/elutrustning/belysning/interiorbelysning/interiorbelysning-led-2000041266 Lamporna är kopplade på förbrukarebanken. On/off styrs på själva lampan så plus & minus kopplas direkt in på lampan (via huvudbrytaren). För cirka 3 veckor sedan installerade vi solpanel (150w) samt en solcellsregulator Victron MPPT 75/15 på båten kopplade på samma batteribank som lamporna. Solpanel sitter cirka 50 cm från dessa lampor och kablarna går hyfsat nära varandra. Efter solcellinstallationen har vi fått ett skumt fenomen på lamporna, om vi tänder dom kan dom släckas hel slumpmässigt för att sedan tändas igen efter en stund...tiden kan variera allt från 1 -5 min och detta bara fortsätter . Dom kan även stängas av hel efter man satt igång dom ... Förutom solcellinstallation har vi även installerad en AIS där VHF masten sitter cirka 1 m från dessa lamporna, VHF kabeln går väldigt när strömkablarna till LED lamporna. Alla andra LED lampor på båten funkar (även all annan utrustning kopplade på denna bank). Har monterat bort lamporna och kopplat dom på andra 12v uttag i båten och där fungerar dom har även tagit hem lamporna och kopplat dom på ett fristående 12v hemma och där funkar dom prima. Så jag tror inte det är något fel på lamporna.... Kan solcell alt regulatorn störa LED lamporna? VHF utsändingen? Alla input/ideer för att felsöka tas tacksam emot. Mvh
  4. Helt rätt nr 👍👍 ibland tar det en stund innan namnet kommer upp. Båten heter Saga, jag kan se det i Seapilot så det skickas ut.
  5. Hej alla, Tänkte återkoppla på mitt AIS bekymmer. Jag köpte en ny AIS en Em-trak B951. Installerade den idag med samma VHF och GPS som den begagnade Raymarine AIS 650 och helt plötsligt syns jag... 👍👍👍... Har en SWR värde på 3:1 men allt funkar så nu skall jag inte pilla mer 😉. Så nu skall jag syns på Seapilot och förhoppningsvis på Marinetraffic om ett / några dygn skall låta den stå på nu. Intressant är ju att den gamla Raymarine AIS 650 inte visade några felsignaler i ProAIS2 verktyget men ändå är det ju helt tydligt att någon är galet med den.. Tack för all support i detta ärende
  6. Högst troligtvis blir det en nya AIS då jag köpte den jag har idag begagnad. Att skicka iväg den på felsökning tror jag det kostar mer än den smakar. Vi kör ofta över 15 knop, jag trodde det bara fanns A och B? Är B+ någon hybrid eller?
  7. IngemarE, programmerar man den med ProAIS2 också? Programmeras alla AIS:er med det verktyget? Går det att aktivera Silent Mode från plottern med den?
  8. Med alla kunskap i tråden undrar jag om det är någon som har erfarenhet av nedan modell : https://digital-skipper.se/sakerhet/ais-produkter/ais-transpondrar-klass-ab/em-trak-b921 Verkar vara väldigt prisvärd med tanke på att den både sänder och tar emot.
  9. Vill passa på att tacka alla för inputen i denna tråd. Fantastiskt bra forum!
  10. Dagens uppdatering i denna historia. Har nu monterat den nya VHF antenen samt temporärt monterat den på Targa bågen. Dessvärre gör denna ingen skillnad i ProAIS2 verktyget får samma SWR värde som tidgare dvs runt 2:1. Kunde inte kolla med någon i hamnen då ingen med "AIS båt" var där, har dock varit inne och kollat på MT och Seapilot där syns inget som vanligt . AIS:en står på just nu och får gör tills imorgon kväll. Känns tyvärr som jag har kommit till vägs ände och måste inse att det är något galet med själva enheten även om den inte indikerar något fel. Trist !
  11. Ikväll blir ny antenn.. Låt se om det hjälper?!?
  12. Jag är ingen specialist på ämnet och vet i ärlighetens namn inte vad SWR egentligen mäter och hur man skall tolka det ... Men logiskt borde det inte krävas mer av antennen att skicka ut en ta emot... Men jag kanske är helt ute och cyklar. Oavsett skall bli spännande att få den nya masten och se om det blir någon skillnad. Förhoppningsvis kommer den på Fredag så jag testa.
  13. Håller med, borde absolut vara så...enheten borde ju protestera om det smyger in något fel vid programmering. Vet inte om det är så mycket mer man kan göra förutom att testa med ny antenn? Lutar mer och mer åt en defekt enhet (iallafall sändardelen)...
  14. En ren hypotetisk fråga, om man programmerat in fel 9 siffrig MMSI skulle väl grannbåten se en ändå?
  15. Hej igen alla, Magiskt vilket engagemang från alla, uppskattas verkligen 👍👍👋👋. Jag hoppas verkligen vi kan komma till botten med mitt bekymmer så vi kan lära oss något av detta. En sak är dock helt säker och det är allt jag har lärt mig de senaste dygnen från denna tråd är otroligt. Hoppet är det sista som överger en, så jag hoppas att den nya antenn skall kunna lösa problemet MEN samtidigt har den nuvarande antenn ett SWR värde på 2:1 så den borde vara vara ok (?)...Så logiskt nej... Men det är värt ett försök. Något jag även grubblat på är silent mode, men samtidigt visar på indikatorn lampa grönt på enheten och ProAIS visar att den är i sändningsläge....
  16. Dagens uppdatering i denna historia. Var precis ute vid båten och ägaren till båten med AIS som ligger och sänder i hamnen var där. Så med glada steg gick jag dit och knackade på. Han kollade på sina skärm och kunde inte se mig heller ... Båten ligger cirka 150 m från min så nu blev det bekräftat att jag INTE sänder ut något. Trots att allt verkar ok i maskin, allt lyser grönt inga felmeddelande etc... Det enda som kvarstår är att testa den nya VHF antennen som kommer på Fredag om jag fortfarande inte sänder ut något så måste felet vara i själva Raymarine AIS 650 enheten.
  17. Det är OK 🙂 Vad gäller antenn och kabel är jag fel person att fråga just nu, som jag skriv har jag precis köpt en ny antenn och kabel för att felsöka min utsändning. Jag valde en billigare variant, 6 m kabel fast monterad i antennen bara för att testa om det hjälper. Om det blir bättre blir det en ny permanent och den billigare får bli min reservantenn i båten. Läs gärna min länk ovan i tråden från milltechmarine...mycket matnyttig info kring detta. Det jag har läst så får jag uppfattning av att placering och höjd av antenn är viktigare än märke?
  18. Många kloka inlägg... Det jag fortfarande funderar på är om det är något galet med min antenn även om det lyser grönt på enheten. Jag menar den sänder ut men beroende på kvalité / störningen på antenn /kabel påverkar så att effekten blir väldigt begränsad?? Intressant läsning på nedan länk https://www.milltechmarine.com/Wheres-my-boat-A-troubleshooting-guide-for-Class-B-AIS_b_7.html Jag har beställde en ny antenn med 6m fast kabel för att tillfälligt koppla in och se om det gör skillnad.
  19. Har varit ute vid båten precis och den lyser grönt som tidigare och inga felmeddelande i ProAIS. Jag kan se en del båtar samt de två basstationerna som tidigare. Efter allt felsökande ser jag bara två saker för att komma framåt: 1. Måste vara någonslags radioskugga (i kombination med höjden på min antenn) som gör att jag inte når fram till masten. Skall ge mig ut på havet för att testa så fort vädret blir lite bättre. Då borde jag dyka upp i Seapilot appen, om inte så är det fel på min antenn eller / och själva enheten. 2. Skall också höra om grannbåten i hamnen om dom kan se mig, om den inte kan det så är det antigen fel på min antenn eller/och själva enheten.
  20. Hej igen Ytterst tacksam för all hjälp och tips angående min AIS. Pratade precis med en Raymarine expert/återförsäljare och enligt honom skall allt funka om det lyser grönt. Hans tips var, precis som någon annan rekommenderade, att ge sig ut på öppet hav och se om man syns på Seapilot (eller MarineTraffic). Intressant med Marinetraffic, i området runt Karlshamn (bortsett ifrån de kommersiella fartygen) så är det bara 4 båtar som syns. Dessa fyra är segelbåtar med högt belägna antenner vidare har tre av båtarna väldigt fri sikt. Det verkar som MT har två "privatmottagare" i Blekinge denna ena i Karlskrona och den andra i Sölvesborg, se bifogade bilder. Att jag skulle nå dessa är nog osannolikt. Vad gäller Seapilot ser man fler båtar då dessa är använder sig av VHF masten i Gungvala. Tänker så här att jag kan se både Kivik och Gungvala masten är ju inte så konstigt men det är ju en helt annan sak om jag min sändningsstyrka räcker för att nå dom? Jag sänder det ser jag men om dessa VHF masterna tar emot något är ju inte säkert. Kivik är ju långt iväg 37 nm så det är nog orimligt, eller? Gungvala 5,5 nm är mer rimligt men med tanke på att jag ligger princip i en gammalt stenbrott med 35 m höga väggar samt min antenn förhållandevis låg kanske detta är en förklaring?! Skall ge mig ut på en tur i veckan om vädret blir något bättre för att testa och även höra med någon grannbåt om dom kan se mig.
  21. Bara för att dubbelkolla det hela...det är inte så att jag behöver ett VHF abbonnemang för att AIS:en skall fungera?
  22. Det stämmer att det är höga berg runt hamnen på ena sidan,tror faktiskt det är närmare 40-50 m (då det varit ett stenbrott där tidigare). Jag blir inte klok på det hela: * AIS maskinen lyser konstant grönt = fungerar som den skall. * Jag kan se i ProAIS att den skickar ut var tredje minut som den skall då man ligger stilla, se bild nedan. * Jag har GPS position, se bild nedan. * Antenn värdet är OK 2:1...är det dålig lyser maskinen rött. * MMSI numret är dubbelkollat samt checkats med PTS. ???? Jag har mjukvara för att programmera om den själv, dvs reset MMSI och lägga in det igen men jag vet inte om det skulle hjälpa.
  23. Tack för förslaget. Tror att det är mer trafik i ditt område än här på baksidan av Sverige . Vi detta tillfälle fick jag upp 15 AIS signaler, de flesta var från industrihamnen på andra sidan halvön om småbåtshamnen. Se bilden nedan från MT.Seapilot ger i princip samma bild. Vet inte riktigt vad är en rimligt distans man kan vänta sig att se något på ? Masten sitter cirka 4 m upp på en targabåge. Antenn är gammal troligtvis sedan båten var ny, cirka 20 år, har suttit i VHF sedan dess. Skulle det vara så ett en defekt på antenn gör att den inte kan sända men den kan ta emot?
  24. Tack för svaret. Jag har varit i kontakt med PTS och dubbelkollat att mitt MMSI nummer är "aktivt" och allt ser OK ut hos dom. Med tanke på att jag inte syns på Seapilot som använder VHF antennerna så blir jag mer och mer övertygad om att jag inte sänder något. Jag ser (i plottern under AIS spårade mål) bägge VHF masterna i min närhet (nr 25 och nr 21) se nedan bild. Nr 21, Kivik är hela 37 nm iväg så min VHF antenn verkar ju funka, eller? Jag skall prova att: * kryssa i en del av Output GNSS för att se om det hjälper * vidare skall jag undersöka de två kablarna (för den extern silent mode) på strömkabeln till AIS * koppla bort AIS:en från SeaTalkNG nätverket för att se om det gör någon skillnad. * skall höra med båten i hamnen om de ser mig också, betvivlar det starkt dock. Några andra ideer?? Kan man "nollställa" AISen vi ProAIS verktyget eller måste jag lämna in den till en Raymarine återföräljare? Tänkte om man skulle prova det som ett sista alternativ. Uppskattar verkligen alla era svar och ideér.
  25. Tack, det verkar som allt är rätt inlagt. Det som är kritiskt är ju MMSI numret de andra uppgiftern är frivilliga.
×
×
  • Skapa nytt...