Jump to content
Monday 17 June 2024

SiNteXX

Medlemmar
 • Content Count

  62
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by SiNteXX

 1. Hallå igen, för att återkoppla på ämnet kan jag meddela att jag inte löst problemet än. Jag börjar istället fundera på att byta ut motorn. Jag litar ju inte på fanskapet ändå och verkstaden tyckte sig höra missljud . Bara att inse att jag blivit lurad!
 2. Tack för svaret! Jag ska kolla vattenpumpen, har du något bra tips på hur jag ska funktionsteata eller är det bara att köpa ny? Det där med planingen en känns underligt som 17, jag måste nog kanske ringa någon verkstad/marina och höra med dem. Vi får se hur vi går vidare.
 3. Hallå! Jag ville uppdatera lite och göra en liten förändring av symprombeskrivningen. Jag provade att belasta motorn utan att båten gick upp i plan och det är inga problem alls med värmen MEN om jag kör upp henne i plan så sticker värmen iväg. Den blir alltså inte varm av själva belastningen utan bara när hon ligger i plan, vad kan det bero på??
 4. Hej, tack för ditt svar. Motorn är gammal, från 1989 och ja, den är sjövattenkyld. Jag har en impeller i drevet och både drev och impeller är nya (använda ca 20 h) så att vattenintaget är igensatt är inte troligt. Hmm, vattenpump i motorn? Har jag det? Det vet jag inte och behöver kolla i så fall (borde jag ha en vattenpump, vet du var den sitter i så fall?) Jag har inte tagit isär limpor och knän men jag kan hålla handen på knäna utan att bränna mig.
 5. Hej! Jag har ett problem med att kyla min Mercruiser 5.7 som sitter i en 23ft Four Winns med Alpha one gen.2 drev som jag hoppas ni kanske kan hjälpa mig med att åtgärda. Symptom: Motorn håller bra temperatur på tomgång och när man puttrar, tempen ligger på mellan 65-70 grader. Så fort jag belastar motorn och ska ha upp båten i plan sticker värmen upp och den blir bara varmare och varmare till den når rött. Drar jag ner på gas går värmen fort ner igen. Av vad jag kan utläsa borde det bero på dåligt flöde av kylvattnet. Jag vill helst undvika att plocka upp båten så jag undrar om det finnns något jag kan göra medan hon ligger i vattnet, finns det någon sil eller liknande man kan försöka rensa eller kan jag försöka lokalisera stoppet på något sätt? Impellern är ny , byttes samtidigt som drevet, har gått ca 20 timmar och är monterat av marina. Termostaten är helt ny och topparna är renoverade (om det skulle spela någon roll, troligen inte ). Så frågan är var jag börjar någonstans, kan jag göra något medan hon ligger i vattnet? Som ni förstår är jag rätt ny på båtmek. även om jag börjar blir van snart för vi har mest bara haft problem Tack på förhand <3
 6. Idag har jag mätt, hade 12 volt fram till relät när jag vred om nyckeln och relät svarade genom att klicka. Mätte motståndet over relät som var oändligt utan nyckelvtid (förväntat) och det visade sig vara likadant vid nyckelvridning. Jag överbryggade relät med en säkring och tryckknapp och då gick startmotorn. Blir till att köpa nytt relä Tack för hjälpen alla ni som svarade.
 7. Jag läste bl.a. här (http://www.celltech.se/del-2-laddning/ ) att följande vilospänningar motsvarar denna laddning (SoC) efter att ha stått i vila efter laddning (gäller för 12 volts Li-Jon & Bly) (Jag har två st. 75 Ah AGM.): 12V-batteri SoC 11,92 V 0% 12,00 V 10% 12,08 V 20% 12,16 V 30% 12,24 V 40% 12,32 V 50% 12,48 V 70% 12,56 V 80% 12,64 V 90% 12,72 V 100% Tror du inte det stämmer alltså? I så fall är det klart värt ett försök, ska testa direktkoppla först och se om det blir någon skillnad. Är det batterierna som är trötta lär jag ju märka det då.
 8. Ah, ok 12 volt direkt till styrningen på solenoiden så att den förhoppningsvis strömsätter startmotorn alltså?
 9. Hej, jag behöver er hjälp! Jag har en Four Winns 245 Vista med en Mercruiser 5.0 från -89. Jag var ute med båten igår och allt gick fint, vi körde ca 4-5 distans och stannade vid en holme för mat, när vi skulle hem ville båten inte starta. Symptom När jag vrider på nyckeln klickar det från något jag tror är ett relä eller solenoid (se bild). Jag har två startbatterier som båda mätte 12,6 volt i vila, de är dessutom "nästan" oanvända och nyladdade från vinterförvaringen. Startmotorn är ny, monterades i slutet av juli förra året och det är inte där det klickar. När jag vrider på nyckeln så sjunker inte spänningen över batterierna, det verkar alltså som att den inte ens försöka vrida runt startmotorn. Jag försökte förgäves knacka på startmotorn i hopp om att det skulle vara det gamla klassiska kol-problemet men det gjorde ingen skillnad, jag tror inte att det är det som är problemet. Nu undrar jag om jag skulle kunna få lite tips och hjälp eftersom jag är gröngöling 1. Är det som klickar en solenoid? 2. Har ni någon aning/erfarenhet från liknande? 3. Vad kan det vara, hur går jag vidare? Här är en kort video av hur det låter när jag vrider om nyckeln: https://1drv.ms/v/s!AqZF2Xk7braFhlbmEjH_p_2WUTyV Vill du inte kolla på videon är det en bild av "objektet" här https://1drv.ms/i/s!AqZF2Xk7braFhldjUaN4bZOE5niZ
 10. Skönt att ni finns, tackar för svaren. Jag ska kolla in länkarna och höra mig för.
 11. Japp, så var det. Inte så underligt att den är svårstartad när cylindrarna är fulla med vatten
 12. För återkopplingens skulle kan jag ju nämna att motorn är kompressionstestad nu... och i dom cylindrar som inte sprutade sjövatten var det mellan 0 - 6,5 kg... Alltså, vår motor är sopslut, jag har köpt en tvärdyr tvålkopp och känner mig totalt lurad och som en komplett idiot som inte kollade mer innan vi köpte båten. Vi kommer försöka gå vidare med det här på något sätt. Vi får se hur... EDIT: Det som var svårast var väl egentligen att berätta om det för barnen och se deras besvikelse i ögonen, får hoppas att något bra kommer ur detta nu, på något sätt.
 13. Hej, Behöver er erfarenhet kring mina propellerfunderingar. Jag har problem med att få upp min båt på bra varvtal just nu, det kan ha med förgasaren att göra men det har iallafall fått mig att fundera kring propellern som satt på när jag köpte båten. Den känns lite väl stor, men jag har ringa erfarenhet. Just nu sitter det en ny propeller med 21" stigning, låter det för mycket? Ni som har liknande båtar, vad har ni? Jag ska ut med familjen så jag är ute efter ekonomi o stabilitet inte maxknop egentigen. Båtfakta: Four Winns 245 Vista 23ft lång, 2330kg torrvikt och ca 3220 med last + pass + vätska. Motorfakta: Mercruiser 5.7 lit förg. (260hk) Drevfakta: Alpha One gen II, utväxling 1,48 Tacksam för svar och hoppas på att ni inte är alltför trötta på prop-frågor från nybörjare.
 14. Förgasare: Det sitter en Rochester 4MV monterad. Har fått förslag på att flytta länken till accelerationspumpen från det innersta till det yttersta hålet. Får se när jag hinner med det.
 15. Som jag förstår är det originalmunstyckena som den levererades med. Storleken känner jag inte till tyvärr eftersom det var Marinan som beställde och installerade. Eftersom jag inte har kvar originalförgasaren vet jag inte om det som satt i var standard eller utbytt heller kanske har marinan kvar den, det måste jag kolla. Jag ska försöka hinna till båten idag för att se om jag kan se något nummer på själva förgasaren och googla för att se exakt vad det är för något. En annan grej jag har noterat är att jag inte har några "link rods" (vet inte vad det heter på svenska men järnpinnar som länkar ihop olika reglage) på min nya förgasare, jag vet att det satt en på min gamla. Jag vet också att choken är urkopplad på den här nya så det kanske är därför. Det spelar kanske ingen roll men det känns som att jag skulle behöva en manual eller en sprängskiss för att få fördjupad kunskap om den.
 16. Att starta med choken hjälpte inte, den är lite tjurig men går igång och går fint i hamn. Har nu istället problem under belastning men jag har lagt upp en ny tråd om det så det här får anses vara avslutat.
 17. Hej på er, Behöver lite hjälp och vägledning för att gå vidare. Har haft lite problem med min båt men har nu ny termostat och en ny förgasare så det gamla verkar vara löst Har försökt ställa in förgasaren med luftskruvarna enligt bästa förmåga men känner att jag inte kommer längre. Motorns startar bra och går fint i hamn, utan belastning men när vi ger oss ut så blir det lite värre. Jag får den inte att helt varva upp ordentligt, jag kan sega upp den på varv men får inte den accelerationen jag vill ha. Det känns som att den får för lite bensin (eller för mycket och blir sur men det tror jag inte). Ett snabbt gaspådrag ger ger alltså en viss ökning i varv men inte alls tillräckligt för att plana, att något är fel är tydligt. Eftersom det är en ny förgasare på motorn misstänker jag att det är den som spökar men jag kan inte låta bli att fundera på andra saker som bensinpump och annat som har med bränsleledningen att göra. Om jag inte är helt ute och cyklar så finns det en primär och en sekundär bränslekrets i förgasaren men jag skulle vilja läsa mig till lite mer om hur det fungerar, några bra länk-tips? Har ni några tips idéer på vad jag kan göra för att felsöka och få en bättre idé om felet? Det tages tacksamt emot. Har en Mercruiser 5.7 med ny 4-portars merc carb (installerad av marina) och ett Alpha One gen 2 drev.
 18. Har meckat, testat och åter testat lite. Den är ju rätt tjurig motorn, oavsett om den är varm eller kall. Fick tipset att använda choken eftersom den gör att förgasaren suger mer soppa. Den är bortkopplad men ska testa det senare idag. Idag blir det en liten test-tur ut på sjön. Går förhoppningsvis bra denna gång
 19. Åh, tack fär snabba svar. Jag ska kolla mer på det.
 20. Nu behöver jag lite hjälp, hoppas att det är någon som har erfarenheter av liknande problem som jag kan dra nytta av här i mitt felsökande. Jag har haft problem med kylningen på min båt men det tycks nu vara åtgärdat. Det som nu återstår är ett problem som jag tror är bränslerelaterat på något sätt. Motorn startar fint när den är kall, den går upp i temp efter en stund och lägger sig runt 60 grader på mätaren. Den går jämt och fint på både tomgång och gaspådrag. Stänger jag av motorn när den är varm och startar den efter 10 sekunder så går den igång lätt. Om jag däremot värmer upp den lite grann för att sedan slå av den, väntar i 10 minuter så vill den banne mig inte alls starta. Det låter inte ens som att den tänder. Kör jag på startmotorn några gånger och försöker starta så luktar det bensin så jag antar att det betyder att den får soppa som den ska. Motorinfo: Mercruiser 5.7 -89 - Ny förgasare, monterad av en marina. Har varit försökt att ställa in den med blandskruvarna men tyckte inte att det gjorde så stor skillnad så jag ställde tillbaka det till vad jag tror är orginalinställningar (Just nu står blandskruvarna 1,5 varv ut från "botten".) - Nya tändstift isatta idag i hopp om att det skulle göra något men icke. Finns det några idéer, var ska jag börja? Behöver ni mer information?
 21. Hej, Bra information och ett bra tips. Ger ju rätt bra information om motorn nän man kollar oljan längst ner. Som det är nu verkar det faktiskt som att jag har löst kylproblemet genom termostatbytet, Värmen stiger fortfarande under hård belastning (innan den kommer upp i plan), vilket jag tror är normalt, men kyls när den planar och/eller går lätt. Att båten går tungt kan bero på felaktig propeller (om jag har tur ). Det sitter en propp med stigning 21" och vi lastar säkert upp den till 3-3,2 ton. Det jag har problem med nu och som gör att jag inte litar på motorn är att den är svår, rent av omöjlig att starta när den är varm och fått stå en stund. Eftersom den här tråden egentligen handlade om min jungfrufärd och mina kylningsproblem så skapar jag en ny tråd som handlar om de problem jag har just nu
 22. Jag ska ringa och höra med säljaren men att häva köpet blir nog svårt Efter att ha läst de andras inlägg så ska jag börja med ett kompressionstest, då får vi ju iallafall svart på vitt om något är jättefel, då blir det enklare att använda det som argument. Ett kompressionstest kan ge en ledtråd men även en väldigt liten läcka kan orsaka varmgång vid belastning, det räcker med en liten spricka eller att toppen inte är riktigt plan och det är inte säkert att detta visar sig vid ett kompressionstest. Har dessvärre egna erfarenheter av detta minns inte riktigt men har för mig att jag lyfte av toppen två gånger för felsökning utan resultat, slutade med att toppen byttes och problemet med kokande motor vid belastning försvann. Aha, det kan vara bra att veta om det nu visar sig att impellern är hel och att det flödar ordentligt i limpor och knän. Tack för att du delade med dig av dom erfarenheterna.
 23. Ja, vi tar en sak i taget Jag har ett Alpha one gen II drev som är helt nytt, jag kanske ska kolla så inget blockerar ingångshålen men är det fritt har jag två misstankar... 1. ...nämligen en torrkörd impeller. Det finns tyvärr en ganska hög sannolikhet för det då vi har fått höra av vittnen att förra ägaren hade svårt att få av båten från trailen (dagen innan vi kom och hämtade båten) och startade båten när den stod halvvägs i sjön för att backa av den från trailern för att stå där och torrjucka med den. 2. ...att flödet helt enkelt inte är som det ska i limpor och knän, det är nästa steg att kolla. Ska trycka igenom vatten för att se att det kommer ut där det ska och inte kommer tillbaka. Angående fart och varv så kan det ju som sagt bero på många andra saker. Det är nytt drev med en utväxling som ska passa "en V8" och en likadan propeller som den som satt där från början men min farhåga är att den är för stor så motorn inte orkar. Det sitter en 21" propeller på den, om det säger något.
×
×
 • Create New...