Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024

posttillmikael

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    5
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om posttillmikael

  • Placering
    Kadett
  1. tack för att du orkade svara på mina frågor, Mycket uppskattat!
  2. hmm ok men vilken väg tar strömmen då? batterierna är inte kopplade samman någon stans, tidigare hade jag ett skilje relä när generatorn skulle ladda båda bankarna, men nu går det bara till startbatteriet. kanske uttryckte mig lite oklart men förbrukarbatteriet har ingen koppling till generatorn/ startmotor. På (-) sidan går de dock gemensamt från batteripolerna till maskin. Förbrukar batterierna laddas via ctek dual och i dom instruktionerna står det inte något om att man skulle behöva ha skiljerelä.
  3. tack för svaret. blir delvis klokare. då vet jag vilken sida som (-) kablarna för förbrukare och batteri/motorblock skall sitta. på + sidan är batterierna skilda från varandra så ett startbatteri direkt via säkring och huvudbrytare till startmotor/ generator. Och förbrukningsbatteriet likadant fast till vanliga förbrukare då. Laddningen av batterierna tar Ctek dual med smartpass hand om, hoppas jag :-) så där tänker jag att det inte borde vara några problem.
  4. hej jag försöker planera för att installera en x-xpert lite, men dom förutsätter att jag har högre baskunskaper i ellära uppenbarligen för jag förstår inte hur jag skall koppla in den på batteri (-) sida. I nuläget har jag tre (-) kablar som ansluter på maskin. En som går direkt från ankarspelet, en som kommer från huvud eltavlan(med dom mesta förbrukarna), och den sista som kommer från batteriernas minuspoler, både förbrukar batterier och startbatterier. Tanken är att jag skall skaffa en plint för dessa och att det bara skall gå en kabel (-) till maskin. tittar jag i instruktions boken på denna länken https://tbs-electronics.nl/wp-content/uploads/2016/08/Generic_Lite_installation_guide_rev2endf.pdf så förstår jag inte vart jag skall koppla in förbrukar (-) kablarna, dom som kommer från eltavlan och ankarspelet. Är det på den sidan shunten det står battery (-) , eller System (-). Och vilken sida skall (-) kabeln till maskin in på? om man zoomar in ser man hur shunten är märkt. om det är någon som är riktig vass och sugen på att förklara, så undrar jag varför aux batteriet i instruktionen, som blir startbatteriet är kopplat på andra sidan shunten än förbrukarbatterierna.. tacksam för svar.
  5. Hej i år skall jag köpa en båt. Jag kollar en hel del på olika DC. Jag tycker inte att jag har orimliga krav men jag tror att det är en utombodare jag vet att den måste ha toa/potta så att sambon godkänner köpet och hoppas på att klara mig med 250000kr budget. den stora frågan är nu bara vilken båt!? jag tycker tex yamarin6110 är väldigt snygg.... är det någon som har några tipps på en bra båt?
×
×
  • Skapa nytt...