Gå till innehåll
tisdag 23 april 2024

Christer66

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    7
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Christer66

  1. Hej och tack för alla intressanta inlägg i debatten... Mina tankar går främst till två båtar Storebro 410/435 - bifogar en länk här till ett filmklipp - se och njut Kvalitetsbåt, bra andrahandsvärde Tung, gedigen, raka axlar - två stor motorer - lite av en skeppskänsla. Härlig bobåt - särskilt om man har eget elverk. Nackdel: Den drar 3,5 liter/M vid marschfart - fast om man kör 8-9 knop ca 1,5/M. Nackdel två: Det blir dubbelt så dyrt att underhålla maskinerna Fast lite bonus, en båt med flybridge Pris ca 2,7 mkr - inom vår budget Nimbus 365 - bifogar en länk till ett filmklipp - härligt båtliv Ganska stor och rejäl båt Bra motor med rak axel som också är kapslad för tyst gång. Enkel att hantera med både bog- och akterpropeller Fin lösning med sidewalk och sidodörr från förarplatsen. Modern båt, hel välvd vindruta, utan mittstolpe Modern belysning, LED-lampor och indirekt ljus i salong/hytter Billig i drift ca 2,7/M i marschfart och runt 1 liter/M i 7-8 knop. Pris ca 2,7 mkr Slutsats: Samma pris - fast två olika båtar. Mitt hjärta säger just nu Storebro 410, men min hjärna säger Nimbus 365 p.g.a. billigare drift/underhåll. Till våren lägger vi nog ut stugan till försäljning, så än finns det tid att fundera.
  2. Finns många intressanta svar och idéer och tankar i denna tråden och det tackar jag för. Jag läser med stort intresse. För att ta tillbaka lite till trådens rubrik - Val av motorbåt spelar jag in ytterligare några alternativ som jag har funderingar kring. Viknes 1030 Nimbus 34 Nova Viknes 1030 är en norskbyggd båt nästan lite kölad och med rak axel. Verkar vara en väldigt sjösäker båt. Byggd med framåtlutande tredelad vindruta och med mycket stort akterdäck, vilket kan vara praktisk. Ett problem för mig är att den oftast är bestyckad med en Yanmar motor. Känns inte lika säkert som en Volvo Penta. En 2010 årsmodell K3 med tre kabiner kan man nog få för runt 2,5 mkr. Känns som en bra allvädersbåt som kan brukas en stor del av året. Den andra Nimbus 34 Nova är också en stor akterdäcksbåt med härliga utrymmen att också åka med bar himmel när man kör. Så klart härligt vid fint väder. Nackdelen är kapell som det kan vara lite jobb med upp och ner. Sedan är boendeutrymmet begränsat och består i princip av en ruff med två kabiner. Båten är snabb med dubbla drev motorer. Ska vi marcha Halmstad - Göteborg i 30 knop är vi där på under 3 timmar. Väl i skärgården kan man gå ner på 7-8 knop och ändå klara ca 1 liter sjömilen med dubbla motorer. Minus bli så klart servicekostnaderna. Det är inte lätt att välja - så gå gärna in i tråden och tyck till!
  3. Ja, visst är Storebro 465 en fin båt. Trots att den börjar närma sig 20 år har den moderna linjer. Bra också att den har elektroniska motorreglage. Priset ligger också rätt utifrån vår budget. Men det finns några saker som hamnar på minuskontot. Full tank nästan 1600 liter = 27 tkr Om några år är båten 20 år gammal - underhållskostnader kan öka? Motorerna på runt 700 timmar - ett gränsfall, om ett antal år 1000 timmar. Med dessa omständigheter beaktade skulle jag vilja komma ner under 2 mkr för att det ska bli intressant och för att ha lite marginal till oväntade kostnader.
  4. Jag ska titta närmare på en Saga 365, en båt som jag inte har så bra koll på. Den ligger rätt storleksmässigt. När det gäller elverk tänkte jag mig ett fast elverk med dieseldrift som är ansluten till båtens dieseltank. Den ekonomiska kalkylen för en Nimbus 365 Försäkring 10 tkr Båtplats 6 tkr Upp och ner 2 tkr Motorservice 8 tkr Bränsle 300M marchfart 15 tkr Bränsle 300 M delpl.fart 5 tkr Övrigt, förbrukn.mat. mm 4 tkr ------------------------------------------------------- Summa 50 tkr Motsvarar ca 4000 kr/mån, som sätts in på ett båtkonto. Sedan tillkommer uppläggningen ute ca 2 tkr eller inomhus 20 tkr.
  5. Tack alla för era kloka synpunkter. Hur man än vrider och vänder på det, så handlar båtvalet om en kompromiss. Stor båt med dubbelmontage som ger många möjligheter, men som kostar att äga. Alternativt en enklare båt med singelmotor som blir både billigare och enklare att hantera. Just nu går nog mina tankar till en Nimbus 365 som ligger som ett av våra mittenalternativ. Jag kan nog komma över en sådan för ca 2,3 mkr, årsmodell 2011-2012. Då får vi tillgång till en rejäl marinmotor D6 på 370 hk, vilket känns bättre än en mindre Nimbus med D4 eller D3 motorerna. En Nimbus 370 brukar vara rejält utrustade med både bog- och häckpropeller. En praktisk båt med sidodörr ut på skarndäck. Modern LED-belysning, toalett med separat dusch mm. Sedan kommer jag omgående att slänga ut gaspentryt och all gasol. Istället kommer jag att montera en elspis med tillhörande kraftfullt elverk. Gasol är lite förlegat och känns inte helt marinmässigt. Jag vill vara helt oberoende och kunna ligga i naturhamn med både full elförsörjning, varmvatten och kylskåp i drift. Ett annat val är att sätta in en satellit antenn för perfekt TV-bild. Jag vill ha hög standard och ombonad boendemiljö. Min förhoppning är att kunna forma båten så som jag vill ha den och ändå hålla min budget. Så tänker jag för tillfället, men jag är fortfarande öppen för nya idéer och synpunkter. /Christer.
  6. Hej. och tack för ett intressant svar. Jag noterar att du går mot att säkra kapitalet och det tilltalar mig. Det är dyrt att äga motorbåt. Jag har en idé till och det är att hyra ut en ny Nimbus 305 för ca 23 tkr i veckan i Långedrag. Jag tror att jag ganska enkelt skulle få in ca 70 tkr, sedan tillkommer skatt m. Men det bir ändå över till inomhus vinterförvaring. 3 veckor ger ca 70 tkr. Jag tror också det ät lättare att hyra ut en ny 305, en begagnad Storebro eller Nordwest. Vad tror ni?
  7. Hej. Vi är en familj från Småland som haft sommarstuga vid havet i flera år. Vi har haft mindre båtar i alla år, men nu har tiden kommit till att sälja stugan och statsa allt på båten. Vi vill ha en rejäl båt och är beredda att satsa runt 3 mkr. Det finns ett par intressanta båtar som vi funderar kring Storebro 410/435, begagnad Nordwest 370 sportstop eller FB, begagand Nimbus 365, begagnad Nimbus 305, Ny eller nästan ny Alla båtarna är bra, men det som jag funderar mest på är driften. En storebro med raka axlar känns bra då man slipper underhålla drev. Nordwesten har drev, men drar mindre bränsle och man kan få den med joystick-styrning, vilket är en kul och praktisk detalj. En Nimbus 365 med en D6:a och rak axel känns OK att underhålla. Fast den blir begagnad, vilket kan medföra en fördyring underhållsmässigt. Ett billigare alternativ är att köpa en ny eller nästan ny Nimbus 305. Här har vi den billigaste båten, som också blir ny och billig att äga. Troligen bra andrahandsvärde också efter ett antal år. Det är dock en något mindre båt, men det skulle ändå funka tror jag. Vi tänker använda båten som flytande sommarstuga och bo i den under stora delar av sommaren. Vi tänker ha den i Halmstad och vartannat år färdas söderut mot Öresund och Danmark och vartannat mot Bohuslän. På våren och hösten ska vi ha båten som en flytande sommarstuga och bryggsegla en hel del, med kortare turer till Båstad, Torekov och möjligen Anholt. Vilken båt ska vi välja - hur hade ni resonerat ? Christer.
×
×
  • Skapa nytt...