Jump to content
Wednesday 06 December 2023

pseudonym

Silvermedlem
 • Content Count

  4,143
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  27

Everything posted by pseudonym

 1. Nån som behöver en komplett rigg till en Maxi 68? Tydligen gratis och bara att hämta. https://www.blocket.se/annons/goteborg/bortskankes_/1201838162
 2. Att mäta är att veta. Strömsätt kabeln och mät med en multimeter. På den ser du om du har plus eller minus i de olika kablarna.
 3. Var idag ute i klubben och hälsade på, där stod en båt större än min. 132 cm lång, 30 cc bensinmotor, och väldekorerad med mycket blingbling. Aldrig provad i sjön då den inte blev riktigt färdig innan byggaren gick bort. En Chris Craft Barrelback Runabout 1940. Jag rekommenderade han som ägde denna att byta ut bensinmotorn mot en EL istället då den skulle bli mycket mer tillförlitlig.
 4. Det där får ju den anställda besättningen ta hand om, inte ska väl jag behöva laga nån mat eller tvätta?
 5. Då hoppas man att få se byggbilder här kanske? I skalan 1/15 blir den ganska stor eller? 120 cm eller däromkring.
 6. Tycke och smak blir det ja. Hur går det med dina idéer om att bygga något själv? Såg att ”Svean” fanns i två storlekar? Och att det är en svensk tillverkare på dom. Hursom hoppas jag att du kommer till skott och låter inspirationen komma ut.👍
 7. Funderar lite på om man skulle klä in rutramen med mahogny för att båten ska se lite mera tidstypisk ut istället för bara en ram i rostfri plåt? Får kapa till lite och kolla hur det ser ut innan jag bestämmer mig.
 8. Försäkra en plastad plywoodbåt? Ja lycka till med den du.😂
 9. Det är en HR, det säljer på namnets rykte. Kunden förväntar sig inte att allt ska vara nytänkande och annorlunda.
 10. Jomenvisstserrusåatt….😉
 11. För att klara det nålsögat måste ju båten genomgå en massa tester med exempevis vara vattenfylld och ändå inte sjunka, klara en viss motorstyrka med ex antal passagerare ombord. Många saker är det som man inte bara kan kringgå genom att stansa dit en hemmasnickrad plåtbricka. Sådana här tuffa prov gör ju fabrikanten för att kunna sälja båten på marknaden, alltså en typskylt som visar båtens begränsningar och i vilka vatten den är godkänd för. CE- märkning är de europeiska kraven man ställer på fritidsbåtar som säljs till privatkunder.
 12. Idag för 28 år sedan såg det ut så här på västkusten om nu någon hade glömt hur det var?
 13. Jag följer en kanal på YT som är inspirerande att se på. Ett par som fick ta över en jordenruntseglare som hade varit landsatt i över 20 år. Duracell hette båten på den tiden. Nu bygger dom båten från en enmansbåt till ett flytande hem som de tänker segla långt med. Tjejen är halvnorska och de bor numera i USA . Varje vecka på onsdag kväll kommer en ny episod som är sevärd då de gör nästan allt själva. Kan rekommenderas varmt. https://youtube.com/@TheDuracellProject?si=EWgZQ37ZhJ8YAKFs
 14. Då kanske du har råd att köpa den här?
 15. Jag har faktiskt ett glasfiberskrov av en svensk CB33, alltså Carl Beijer som ritade denna 33:a. Skrovet mäter en meter och som det verkar ganska modellik en CB. Ska se om jag hittar nån bild.
 16. Kul, denna behöver ca 6 kg barlast och bör väga runt 10 för att komma till sin rätt. Stormasten är 22 mm i diameter och 95 cm hög. Förr hade Billing alltid en ”fittingsats” men dom har gått ifrån det numera så alla satser är kompletta med allt som finns på ritningen förutom RC-utrustningen. Jag lägger ut bilder när jag får hem lådan. Min tanke är att båten ska få namnet s/y Mandalay efter Göteborgs sjöscouters båt som jag har seglat med.
 17. Jag slant på köpknappen så det blir en Billing Boats Colin Archer ändå. Den kommer att ta lång tid att bygga så med den på byggbordet så blir det långt mellan uppdateringarna skulle jag tro. Men den kommer att bli seglande med rc och motor.
 18. Jag tror inte det är Biltemas egna beslut. Jag hörde av en på deras lager att de inte får sälja den längre, troligen pga, någon ingrediens som är giftig, jag skulle gissa på härdaren.
 19. Banner 28 är oxå en snabb och platt båt med en mycket mjuk och formbar mast med hjälp av stagen som även är dess nackdel då den har backstag som man måste ta hem och släppa på vid varje slag. Men för vana seglare blir det en rutin att man tar det i rätt ordning, men mer lämpad för minst två ombord. Dominant 78 är en bra båt för inomskärssegling och vid vindar mellan 4-8 m/sek, upp till 10-12 revar man storen över det så ligger man kvar i hamnen och kokar kaffe istället. Hårdvindsbåtar finns det annars ganska gott om men en nybörjare startar i fel ända om man väljer en sån båt då den är ganska död i lättvind.
 20. Har du några bilder på den?
 21. Bygget går vidare men har redan börjat kika efter nästa båt. En sjukdom det här. Har snöat in mig på en Colin Archer i skala 1/15 från Billing Boats, den blir stor, 127 cm och relativt dyr, men kanske inte lika påkostad som denna motorbåten som byggs just nu. Här en länk till en svensk handlare som har ett ex hemma, man kanske ska trycka på köpknappen redan nu? https://www.modellhobby.se/sv/traskrov/67968-billing-boats-colin-archer-billingboats728.html
 22. pseudonym

  BISCAYA

  Nä inte ens du.😉
 23. Är inte båten försäkrad för sådana skador?
 24. En fråga till dom lärde kommer här. Hur mycket gör steglister för båtens uppförande? Den här modellbåten är nästan helt platt akterut utan någon V-form att tala om. Nu skall jag ju ändå lägga en glasfiberväv med lamineringsepoxy och tänkte då på steglister av trekant som ger ökad stabilitet och lyftkraft. Skall man då sätta dom parallellt med bottens V-form eller i pilform ut mot kanterna? Se länken och kommentera gärna innan jag sätter fingrarna i limmet. https://www.silverboats.fi/fi-se/om-produkterna/petestep-r
 25. Det går framåt. Motorerna sitter där de ska, likaså axlarna. Provar in batteri och reglage för bästa balansen.
×
×
 • Create New...