Jump to content
Thursday 13 May 2021

kahuna

Medlemmar
 • Content Count

  92
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by kahuna


 1. 2 timmar sedan skrev Mackey:

  Som jag tidigare skrev så är det ofta lokala/privata initiativ. Exakt hur mätningarna utförs beror på när de gjorts. Tidigare handlodade man och numera använder man nog ekolod.

  Ok så det är alltså personer med ekolod med koppling till Navionics som tankar upp data när dom är ute och t.ex fiskar? Här är ett exempel från en sjö långt upp i Norrland, mitt i ingenstans. Man undrar ju hur någon ens  fick dit en båt :)

  Screenshot_20200707-172453_Samsung Internet.jpg


 2. Hej, satt och kollade på navionics sjökort som täcker hela världen och såg att även små sjöar och tjärnar i Norrland är djupmätta. Hur går det till? Dom har ju så klart  inte varit ute i vildmarken och kört med sonar. Antar att det är satelliter som används, men hur exakt blir denna data?


 3. 2020-05-22 vid 22:34 skrev StyrmanKarlsson:

  Jag jade liknande problem med min. Den kändes oxå som den dränktes i bensin. Plockade isär förgasarn och blåsye rent med tryckluft och nu gåt den som en klocka igen.

  Är det pilligt eller något speciellt att tänka på när man gör detta?


 4. Hej, har en tohatsu 4hk 2-takt till gummijollen som har börjat strejka. För det mesta startar den inte alls, kanske puttrar till ett par gånger för att sedan vara helt död. Ibland startar den och går då precis som vanligt, ibland kan den dock börja bluddra och tappa ork. Jag tycker det känns som att den får alldeles för mycket bränsle och därför dränker tändstiftet. Jag har bytt tändstift och dubbelkollat att det är rätt sort, stiftet ger även gnista, om den är för svag eller inte vet jag dock inte. Jag har även bytt tändspole och tändkabel vilket inte heller har hjälpt.  Jag är ingen van mekare av tvåtaktsmotorer, vad bör jag kolla nu?

   

  mvh


 5. Hej, jag skulle vilja testa den elektriska och manuella inbyggda länspumparna  på min Bavaria 36 utan att behöva fylla kölsvinet med vatten. Har någon ett bra tips på hur man testar dessa? 

   

  För ett par år sedan hade jag ett par cm vatten stående i kösvinet pga en havererad whalekoppling. Då kunde inte den elektriska suga upp vattnet, men den elektriska pumphuset kanske måste stå i djupare vatten än 2 cm?

   


 6. okej jag tror nog jag ska klara detta :) Men som jag förstår det så ska man demontera axeln och man får plocka bort alla lager, O-ringar och låsringar och man plockar av det från vänster i ritningen? Att försöka pilla loss endast packningen (från höger) verkar omöjligt och dessutom fel? Ska man inte passa på att byta fler delar? Det sitter t.ex en till lika dan tätningsring (15), ska man inte passa på och byta den också?


 7. Hej, det läcker sjövatten från sjövattenpumpen på min Volvo Penta MD2030-B. Jag har bytt papperspackningen till vattenpumpens lock men det är inte där det läcker, utan vid impelleraxeln. Enligt sprängskissen (bifogad bild) finns det en packning (nr 10) som jag tror är boven. Men hur sjutton får man loss den utan att plocka ner hela pumpen? Tips mottages gärna :)

  packning.jpg


 8. Hej, önskar lite tips hur man tar sig an detta på bästa sätt? Är en fenköl av järn på en Bavaria 36 så det är ju inga stora ytor. Det är lite rost i nedre framkant och sen en del övermålad rost (bubblig färg). Ha bara haft båten ett år så jag vet inte vad tidigare ägare gjort riktigt. Men jag antar det är några lager rostskyddsfärg av något slag, samt vanlig bottenfärg (international Trilux ska det vara enligt info från tidigare ägare)

   

  Jag tänker mig att börja med färgskrapa och sen slipa med grovt papper. Antar maskin är ett måste för slipning? Ska man göra kölen helt fri från färg så man har en skinande Järnyta att jobba med, eller räcker det att gå på rosten och sen slipa ner ojämnheterna och måla?

   

  Sen är frågan, måla med vad? Vilken typ av rostskydd? Som sista lager blir det International Trilux som på resten av botten 


 9. Hej, vår lilla tohatsu på gummibåten har krånglat senaste tiden. Jag bytte stift och ny bensin, det blev bättre ett kort tag men nu strular den igen. 

   

  Man får igång motorn så den kan gå på tomgång, men så fort man försöker ge  den minsta lilla gas så stannar den och sen är den omöjlig att starta på flera timmar. Det känns som den blir sur/ dränkt i bränsle, men jag vet inte? Plötsligt igår så lyckades jag få upp den i varv och lägga i växeln och då gick det att köra den precis som vanligt. Då märkte man inga problem alls under gång. Men när vi stängde av den efter 10 min körning så gick den inte igång. 

   

  Någon som har tips på vad som kan vara problemet?

   

  Mvh


 10. Hej, tänkte byta storsegel på min Bavaria 36 år 2004. Jag har rullmast och dagens segel är enklast möjliga utan lattor och med negativ akterrunda. Båten används uteslutande för semestersegling och jag vill inte lägga en massa pengar på något hightechsegel. Livslängd är prioriterat. Dock vill jag gärna ha ett segel med stående lattor för att få bättre form på seglet och större segelyta. Vad rekommenderar ni för segelmakare? Finns det bra "lågprisalternativ" utomlands, t.ex Baltikum, eller är det bara skit?

   

  mvh


 11. 8 timmar sedan skrev Azguz:

  Biltemas med 86Ah är det batteri med högst kapacitet(Ah) som jag lyckats hitta med "standardmått". Det var viktigt för mig då batteri-utrymmet i min båt var byggt för de måtten. Dessutom med 300W solceller handlade det om att få in så många Ah som möjligt så att de tömdes så lite som möjligt. 
  http://www.biltema.se/sv/Bil---MC/Bilreservdelar/Elsystem/Batteri/Underhallsfritt-batteri-2000019356/
  Artikelnummer: 804861

  http://www.biltema.se/biltemadocuments/technicaldatasheets/804861_TDS.pdf

  Kan jämföras med det du länkade:
  http://www.biltema.se/biltemadocuments/technicaldatasheets/8021802_TDS.pdf

   

  Tack. Jag siktar på den större 100 Ah varianten då den passar i min båt. Med 2 st får jag 200 Ah för drygt 2000 spänn, det låter vettigt.


 12. 2 minuter sedan skrev ChristerN:

  Ett startbatteri av vanlig våt typ tappar fort i kapacitet om det används som förbrukningsbatteri. De är helt enkelt inte gjorda för det. AGM (vad jag tjatar!) klarar bägge jobben. 

   

  ok tack för svar. 


 13. Vad är problemet med at använda t.ex biltemabatteriet jag länkade till att ha som hushållsbatteri? Är det att det mår dåligt av att inte få kraftiga urladdningar (startströmmar) eller vad?


 14. Hej, har läst lite på forumet men har inte riktigt hittat svar på mina frågor.  Den första är vad SMF är för batterityp och ifall det är lämpligt som hushållsbatteri med solpanel kopplad till sig för underhållsladdning?

   

  Hur ska man tänka kring att ha t.ex ett 180 Ah batteri vs två 90 Ah? Jag tänker det är bättre med ett kraftigt då man behöver byta båda ifall man kör 2 batterier och ett blir dåligt?

   

  Funkar detta som hushållsbatteri? Eller är det ett startbatteri? http://www.biltema.se/sv/Bil---MC/Bilreservdelar/Elsystem/Batteri/BATTERI-SMF-12V-180-AH-1100CCA-2000029824/

   

  mvh


 15. Tack för mycket utförligt och bra svar. Det uppskattas otroligt mycket. Jag testade att koppla ur det ena batteriet och vips började instrumentet visa strömmen. Provade att koppla shunten till båda batterierna ett och ett och konstaterade att spänningen på det ena bara var 10,9 volt, så nu är det batteriet urkopplat. Men jag fattar inte riktigt ännu vad som blir fel när jag kopplade in båda batterierna. Även fast det svarta batteriet är paj (det som visade 10.9v) så ska väl inte det göra att ingen ström visas på displayen.

   

  Det grå är startbatteri och det blå och svarta hushållsbayterier och de som shunten ska övervaka.

   

  Mvh


 16. Hej har ett problem att strömmätningen inte verkar fungera. Jag har kalibrerat  enligt manualen (genom att slå av huvudström och ställa in Ampmätaren på 0), men med förbrukning påkopplat får man ändå inga utslag på Amperemetern i BM1. Jag har testat att köra kylskåp och ladda mobiltelefon, men ändå inget. Blev inte klokare när jag anslöt en multimeter för att mäta strömmen mellan hushållsbatteriets minus och shunten, strömvärdena bara for upp och ner och ibland verkade det inte gå att mäta alls (streck i displayen)

   

  Jag har en Bavaria 36 från 2004 som jag igår installerade en batterimonitor (BM1) i för att få bättre koll på batteribanken som jag tror börjar bli dålig. Jag har ett helt nytt startbatteri och två äldre hushållsbatterier. Det är över dessa två hushållsbatterier jag kopplat in batteriövervakaren. Det finns även orginalmonterat i båten voltmetrar för övervakning av hushålls respektive startbatteri.

   

  Fråga 1: Måste dessa voltmetrar kopplas ur för att BM1 ska fungera fullt ut?

   

  Angående min inkoppling till hushållsbatterierna så kan ni se på bifogad bild hur det är gjort (allt enligt manualen). Den är lite rörig med alla kablar, men jag har i alla fall satt shunten direkt på minuspolen på ena hushålsbatteriet (som är parallellkopplat med det andra hushållsbatteriet) Och så är svart och vit från BM1 kopplat till den sidan på shunten som sitter på minuspoolen på batteriet. På shuntens andra pool sitter anslutet det som tidigare var anslutet till hushållsbatteriets minus (där nu shunten sitter). Även gul kabel från BM1 sitter ansluten här.

   

  Fråga 2: Den röda kabeln i vänsterkant med en gul flatsäkring, vad är det för något? Den försvinner bakåt tillsammans me en brun kabel från hushållsbatteriets minus. Den röda är ansluten på hushålssbatteriets plus. Är det helt enkelt båtens voltmeter?

   

  Det som jag inte riktigt förstår är om det finns något skiljerelä eller inte? Men hushållsbatteriernas minus är kopplad till startbatteriets minus (gemensam jord?) och hushållsbatteriets plus går via en en liten box som det står siemens på (Se bifogad bild) och sen akter ut i båten. Startbatteriets plus går direkt akter ut i båten, ej via någon ”box”. Hoppas någon elkunnig kan komma med några tips vad som kan vara fel?

   

  Med vänlig hälsning

  post-95108-0-65081600-1495793962_thumb.jpg

  post-95108-0-47413600-1495793463_thumb.jpg


 17. Nej du kan inte lita på den vikten. Masten ingår, tomma tankar. 

  Vad bygger restriktionen på? klarar kranen max 6 ton eller annan "hård" gräns? 

  Min båt skulle väga in på 2980 kg men vägde ca 3400 tom, dock var det en 70-tals båt och inte lika industriproducerad som en nyare Bavaria, säkert närmare sanningen på dessa men vikten som anges brukar vara en designvikt, den verkliga hamnar högre.

  Ett tips är att leta efter likadana båtar med mätbrev, där kan det finnas båtar som är vägda och alltså har en annan uppgiven vikt. I listan på mätbrev hittar jag bara 1 Bavaria 36 med uppgiven vikt 5,5 ton (antagligen inte vägd). Det finns många 28 Match i listan, om du vet vad de ska väga och jämför med vad de väger och antar samma % påslag på din båt så har du ett hum. 

   

  Hej, tack för tipset.

   

  Viktgränsen beror på markförhållanden på uppställningsplasen, inte på kranen.

   

  hälsningar

   

  F


 18. Hej, har precis köpt en Bavaria 36 årsmodell 2004 och jag undrar hur väl man kan lita på viktangivelsen (5500 kg)? Är vikten angiven "tom" och utan rigg, eller "full" (vatten och diesel) med rigg?

   

  Anledningen att jag undrar är att vi har viktrestriktion på 6 ton för vinterförvaring och jag undrar helt enkelt om jag kommer under 6 ton? Båten kommer tas upp med tomma vattentankar och kanske 20 liter diesel samt avmastad.

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy