Jump to content
Tuesday 31 January 2023

ThGr

Medlemmar
  • Content Count

    66
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About ThGr

  • Rank
    Löjtnant
  1. Forsättning: Tre timmar senare fick jag isär nederdelen på motorn och hitta de impellern. Det var inget fel på den. Därmed är jag ännu mer brydd. Jag drog då slutsatsen att det är någon kylvattenkanal uppe i motorn som satt igen. För att bekräfta det tryckte jag in vatten nerifrån i röret som går upp från impellern med förhoppningen att det skulle komma ut vatten från hålet som sitter i bakkant derekt under motorn. Men icke då. Istället kom vatten ur någonstans uppe under motorn inne i benet som går ner mot propellerdelen där avgaserna går. Kan det vara så att kylvattnet just på denna motor inte ska spruta ut baktill som på alla andra utombordare utan helt osynligt gå ut med avgaserna under vattenlinjen???
  2. Nu började jag skruva isär nederdelen på motorn - där propellern och impellern sitter - men går bet på att få loss den biten eftersom en axel som har med växeln att göra håller emot. Någon som kan tipsa om hur jag får loss den?
  3. I fjol köpte jag en begagnad Honda BF8 (8 hk) årsmodell 1995. Nu när jag tog fram den inför sommaren visar det sig att det inte kommer något kylvatten. Det som gör mig brydd är att i manualen som jag fick med nämns kylvatten och impeller övehuvudtaget inte. Någon som har tips på var impellern sitter och hur man byter den, eller som kan hänvisa till en med detaljerad manual? /Thomas
  4. Och jag fattar inte att folk ska ha så förbannat dumma kommentarer. Goddag yxskaft!
  5. Nope. Pratade med en mekkille som kan Mercury i går och det enda han kunde tänka sig var att det kunde ha med automatchoken att göra och/eller att man inte ska dra på fullgas direkt efter kallstart. Jag blev inte klokare av det. Känns konstigt om man alltid ska typ tomgångsköra i 2 min innan man får dra på...
  6. Jag har just ärvt en båt med en Mercury EFI 25hk 4takt från 2006. Nystartad när man drar på fullgas tänds varningslampan och larmet går på efter ca en minut och motorn stänger ner. Startar man motorn igen går den hur bra som helst. Jag har bytt olja. Vad kan problemet vara - fel på oljetrycksmätaren? Någon som haft samma problem och vet lösningen? /Thomas
  7. Något att blanda själv för att slippa 134 kr/l?
  8. Och det görbilliga alternativet är...?
  9. Dum fråga kanske, men jag blir inte klok på hur jag ska konservera min eländes MB10A som har sjövattenkylning (vet inte om jag kan få igång motorn). Enligt instruktionsboken (1974) ska jag använda rostskyddsmedel och rostskyddsolja blandat med vatten. Vad är det?
  10. Motorn var kall när jag bytte olja i början eftersom jag tagit av topplocket som det rostat hål i. Har inte kollat kolvar och ringar. Finns det något annat sätt än att ta isär motorn för att ta reda på om kolvringarna sittr fast? Motorn har ju startat hur lätt som helst och gått som en klocka när jag varmkört den. I dag tänkte jag ta första turen på 12 veckor. Provkörde lite lätt i hamnen och det gick bra. När jag körde ut på öppet vatten och drog på full gas däremot, då stannade fanskapet och sedan dess har jag inte fått igång den. Den småtänder när jag försöker men startar inte. Blåste i lite startgas men utan reaktion (tänkte att det ev var dålig bensintillförsel). Det kan ju vara elfel igen, men då borde inte motorn småtända tycker jag. Stiften såg sotiga ut men jag hann inte kolla gnistan... Nu bryter jag snart ihop!
  11. Partiklarna som mörkfärgar oljan är i alla fall så små att det inte syns i stereomikroskopet jag fick tag i (vet inte förstoringen men det borde ha gått att se partiklar ner till kanske 1 um). Hittade några få partiklar runt kanske 10-20 um... /Thomas
  12. Såhär ser oljan ut efter att jag har kört motorn 10 min med ny olja och såhär har oljan sett ut efter de senaste 7 gångerna jag bytt. Jag tycker det är konstigt att svartfärgningen inte minskar efterhand jag byter olja... Nu ska jag se om jag kan få tag i ett mikroskop för att kolla storleken på partiklarna som missfärgar oljan. /Thomas
  13. Det var ingen mörkfärgning av oljan innan det gick hål i toppen och jag fick vatten i motorn. Talar inte det för att det inte är koks utan rost? /Thomas
  14. I tidigare inlägg har jag beskrivit hur det rostat hål i toppen på Volvo Penta MB10-A från 1974 - en bensinare alltså. Nu har jag bytt topp, renoverat vattenpumpen, fixat elfel mm och fått igång motorn. Eftersom det var mycket vatten som kom in i motorn från början bytte jag olja ett antal gånger när motorn var kall, kanske 6 gånger. Nu när jag har fått igång den har jag fortsatt byta och oljan ser nu vattenfri ut. Totalt har jag bytt olja 12 gånger. Problemet nu är att oljan blir mörk efter 10 minuters tomgångsskörning (har bytt oljefiltret). Antar att det är mikropartiklar av tex rost. Jag får även upp några små svarta flagor i sista slurken från motortråget. Vad tror ni, kan det vara något annat än rost? Vad is så fall? Och hur länge ska jag hålla på att byta olja - är det någon risk med att köra motorn nu? /Thomas
×
×
  • Create New...