Gå till innehåll
torsdag 25 april 2024

Abbe2

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    879
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    1

Allt postat av Abbe2

  1. Snarare så är regelverket generöst, så tunnan med utombordare är utan tvekan en motorbåt.
  2. Inte från reglerna runt vem som skall väja, då är allt med en motor en motorbåt. Blir lite komplicerat för KBV om de måste vända på brädorna för att se om de behöver kolla körkort eller inte, men än så länge kanske det är en akademisk fråga.
  3. Det stämmer, vattenskoter är en underklass till motorbåtar som utöver de vanliga reglerna kräver ett speciellt körkort.
  4. Allting som drivs av vinden räknas som segelbåt, som jag har förstått det. Även om det som du skriver blir lite annorlunda med t.ex. kite, och inte lika tydligt att avgöra var de har vinden. De flesta brädor med motor borde klassas som vattenskoter i Sverige. Dvs. de är kortare än fyra meter och har en vattenjet. Det blir lite komplicerat med vissa foilande elbrädor, som har en propeller istället. De borde falla ur definitionen för vattenskoter och bli rena motorbåtar från lagens ståndpunkt.
  5. Debatten börjar dyka upp i massmedia igen. Först Timbros inspel, sedan Linnea Dubois som skriver en ledare i SvD (https://www.svd.se/a/69Mo9e/sjofyllerilagen-ar-snedseglad), och nu en diskussion i Studio Ett (https://sverigesradio.se/artikel/delade-asikter-om-sjofyllerilagen). Själv så saknar jag fortfarande en del perspektiv i debatten, som att självinsikten är något av det första som försvinner med alkohol, och att det är stora skillnader i behovet av bedömningar mellan sjötrafik och landtrafik. För att inte tala om att man på land i princip alltid kan köra in till sidan, stiga ur bilen och ställa sig i säkerhet bredvid vägen. Det kan man sällan till sjöss.
  6. Väldigt låg en vanlig sommardag. Lite högre i samband med en större militärövning från rysk sida, speciellt om den utgår från Kaliningrad. Och ännu högre om det blir krig i närområdet. Om man vill få en uppfattning om hur vanligt det är med GPS/GNSS-störningar, så kan man titta på gpsjam.org . De loggar hur ofta flygplan har rapporterat problem på olika ställen.
  7. Erfarenheter från Svarta havet visar att man definitivt kan störa ut och ge falska positioner via GPS-systemet på relativt långa avstånd till sjöss. Och risken med störare som är nära visade sig i våras då färjan från Rönne blev försenad två timmar eftersom de inte kunde få någon GPS-position. Det löste sig när de började lasta av lastbilarna. Så risken finns, även om den nog är liten för fritidsskeppare. Men att ha tillgång till sjökort och att ha en egen uppfattning om var man befinner sig är alltid bra till sjöss.
  8. En förutsättning är nog att du för dagersignal för fiske. För annars så kan det vara väldigt svårt för den andra båten att veta att du har drag på släp.
  9. Självklart: jag la till, och argumenterade inte emot dig.
  10. Det är skillnad på vad vi säger i hamnen, och vad som lagen menar. Roddbåten med liten aktersnurra blir t.ex. en motorbåt så fort motorn startas, enligt lagen. Och en roddbåt då man använder årorna. Och den skall följa lite olika regler beroende på vad som används.
  11. Och segelbåtar har bara "företräde" mot motorbåtar, det gäller inte mot bl.a. roddbåtar.
  12. Är det tvunget att all nöjesåkning stör andra? Men det är rätt att alla båtar nu kan få böter på plats om de kör så att de stör, och inte bara vattenskotrar.
  13. Det nya är inte vad som är förbjudet, störande musik var redan klassat som förargelseväckande beteende, störande körning till sjöss bryter mot sjölagen 20 kap. 3 § . Det som är nytt är att polisen kan utfärda böter direkt på plats, utan att behöva gå till domstol. 3 § lyder: "Den som tar sådan färdväg, håller sådan hastighet eller annars med fartyg färdas så att han i onödan stör omgivningen döms till penningböter."
  14. Du har nog missuppfattat varför polisen nästan aldrig jagar motorcyklar idag. Det är för att riskerna är för stora för motorcykelföraren, inte för att polisen inte skulle klara av det. https://www.expressen.se/motor/trafik/da-maste-polisen-avbryta-biljakten/
  15. Kustbevakningen har idag inga problem med att ta fast vattenskotrar som bryter de nuvarande reglerna, varför skulle det bli annorlunda när man infört ett körkort?
  16. På de ställen där en stor del av problemet är uthyrning av vattenskotrar så kommer det nog göra skillnad. Det blir svårare för personer utan någon som helst vana eller kunskap från sjön att ge sig rakt ut bland badande och fritidsbåtar för att leka. Och det kan isåfall spara resurser, eftersom Kustbevakningen förhoppningsvis inte längre behöver ligga och punktbevaka stränder lika mycket under de soliga helgerna. För idag så har även Kustbevakningen snabba båtar, bl.a. vattenskotrar, och ser inte ut att ha några större problem med att köra ikapp de som buskör.
  17. "Tributyltin (TBT) is an example of a banned organotin antifouling compound. Do not apply antifouling paints that contain organotin to any part of your vessel’s hull or external parts or surfaces. Remove and dispose of older antifouling systems containing organotin at appropriate facilities on land, or paint over it with a coating that prevents the banned compounds from leaching into the water." https://www.amsa.gov.au/news-community/news-and-media-releases/antifouling-systems
  18. Både "kasta ankare" och "fälla ankare" har använts i svenskan sedan 1500-talet, och i alla fall "kasta" antagligen längre, eftersom det heter "kasta akkeri" på isländska.
  19. VHF ger också möjligheten att assistera vid sjöräddningslarm. T.ex. så gick JRCC ut i veckan med ett allmänt anrop via VHF för att få hjälp att hitta en person i vattnet i Öresund.
  20. Danskarna har en variant av det för sitt Speedbådsbevis. Men där är det så komplicerat, att det finns webbsidor för att räkna ut om man behöver ett bevis eller inte. https://www.soefartsstyrelsen.dk/fritidssejlads/beviser-og-certifikater/speedbaadsbevis
  21. Det är rätt i det att den allmänna vägen ställer mycket lägre krav på omdömet: vädret påverkar bara i mycket liten omfattning, det finns detaljerade regler för hur olika trafikanter skall bete sig relativt varandra, det finns en väghållare som har ansvar för att vägen är säker, det finns inget krav på att hjälpa andra trafikanter vid nöd, osv.
  22. Jag skulle också vilja lägga till att omdömet påverkas snabbt vid alkoholintag. Vilket är mycket relevant till sjöss, då man måste värdera vädret, båten, omgivningen och sin egen förmåga så att man kommer fram säkert, och det redan innan man kastar loss.
  23. Det har varit på förslag att man skulle registrera alla olyckor till sjöss på samma sätt som sker för vägtrafiken, men vad jag vet så har man bara gjort ett par mindre försök med det än så länge. Så vi får nog vänta ett tag till innan vi får någon tillförlitlig statistik. Om det sedan innebär att man inte skall göra något tills dess är jag inte helt säker på.
  24. Jag tycker det är olyckligt att diskussionen enbart inriktar sig på dödsolyckor. De kollisioner jag själv är medveten om förra året ledde inte till att någon förolyckades, men de ledde i vissa fall fortfarande till allvarliga personskador. Och om man skall tro Båtlivsundersökningen, och om jag räknat rätt, så skedde det runt 30 000 kollisioner mellan båtar under 2020. 6% av alla båtägare var med om någon incident som de uppfattade som farlig, som grundstötning, kollision med annan båt eller fall överbord. Hur många av dessa incidenter som beror på att alkohol var inblandad skulle vara en intressant parameter i den här diskussionen, men tyvärr så är det okänt.
  25. Det är taget av Kustvakta/Kv Berga? https://www.nrk.no/mr/lasteskip-i-havsnaud-1.15443938#1.15446227.1.15446227 Bogseringen av bägge båtarna, både den mindre arbetsbåten och Eemslift Hendrika är nu uppskjuten tills imorgon.
×
×
  • Skapa nytt...