Jump to content
Wednesday 03 March 2021

Mange249

Medlemmar
 • Content Count

  2,211
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

Everything posted by Mange249

 1. Det viktiga är att det är grymma maskiner:)
 2. Fundera på vilken prestanda du vill ha. För att ersätta en 75hk Yamaha 2t behöver du sannolikt 80hk för att vara i samma läge. Tyngre motor och segare prestanda hos framför allt lite äldre 4t motorer. Här är Honda kända för att leverera prestanda i underkant. Vad är det för båt? Jag är jättenöjd med min Yamaha F50-98, den passar riktigt bra på min Buster som väger 265kg. På en ht på 600kg känns den nog däremot seg. SEASWIRL: Det är inte dragrace för de flesta, men vi är många som anser att en undermotoriserad planande båt är en styggelse att åka med. En 50hk Honda med några år på nacken kommer kännas som en 4-hästare jämfört med en 75hk 2t Yamaha.
 3. Jag håller med dig i att det är extremt bra motorer, men 75hk är väl samma som 70hk dvs 849cc ca 105kg medan en 90hk har 1140cc och väger ca 120kg. Klart mer mos i en 90hk pga volymen, men dessa raka 3or och v4 och v6 som ju är närmast samma är evighetsmaskiner som går riktigt bra.
 4. Kul med 60-talsgrejer! Om du tänkt använda dynorna avråder jag från att ha bensindunk och batteri ståendes på dessa, det brukar bli fläckar som är svåra/omöjliga att få bort. Men det vet du säkert redan, gjorde bara ont att se som pedant;) Var kanske till och med förra ägaren insåg jag nu om det var bilder från köpet. Vad är det för båt du köpt? Saknar Weedo GTn jag hade. Det var modellen som gällde där jag växte upp:)
 5. När du vevar upp båten på trailern hamnar mycket vikt bak på trailern dvs lyfter kroken på bilen.
 6. Vattenstånd och slipens lutning/förutsättningar är det som avgör... Har haft otroligt enkla upptagningar och sjösättningar på en slip som andra gånger varit bökig pga lågt vattenstånd. I extrema fall riskerar man att ställa båten på botten om man inte sjösätter hela alltet.
 7. Även på den andra som sitter bredvid där du håller tumstocken?
 8. Du har en plåt på sidan av motorfästet bredvid motorbulten (syns på bild 1 i inlägget ovan). Där står det sannolikt DF140TL (dvs lång rigg) och även motorns serienummer som är bra att ha när du beställer delar.
 9. klassiker! Det skall renoveras en maskin och slutar med 3-4 i delar innan det blir folk av den första;) Ser bra ut och glöm inte att lägga upp en video på provstarten sen.
 10. Jag är lite avigt i ställd till Etec. Det är lite för många historier som vittnar om ojämn kvalitet. Sen är jag med på att det inte är samma sak idag som för 10 år sedan, men jag har svårt att helt lita på tekniken. Jag har gärna fel här då det är häftiga maskiner. När jag bytte till Mercury från Yamaha upplevde jag samma sak som du. Delarna var i många fall halva priset. Jag kunde uppgradera saker till en låg peng och det var kul att meka. Jag tycker personligen att Mercury har många ess i rockärmen och är prisvärda. De har alltid legat i framkant och varit först med de flesta saker som gjort utombordare till vad de är idag. Skulle någon däremot ge mig uppdraget att köra runt jorden med en valfri utombordare utan reservdelar eller verktyg hade jag tveklöst valt Yamaha.
 11. Pratar vi de nya maskinerna, så väger de inte mycket. Kul att se att de nya motorgenerationerna börjar väga nästan lika lite som de gamla 2t som de äldre båtarna är ritade för. Det är inte alla båtar som ligger bra i sjön med en lite äldre 4t v6a på 200hk och ca 270kg. Mercurys gamla 2,4 v6 200hk vägde typ 174kg om jag minns rätt...
 12. Vad har du för motor idag? En stor motor som kan gå på lägre varv ger bättre komfort. Köp inte för klen maskin. Suzukis 140hk är ansedd som en svag maskin för sina hästar, där är ovan tipsade Suzuki 150hk klart bättre. Yamahas F150 har balansaxel och är en mycket bra maskin. Den har dock 2 nackdelar som jag ser det. Dels priset, men sedan tyvärr också att Yamaha är det märke som drabbas hårdast av stölder. I Stockholm är detta tyvärr en sak att ha med sig vid köp... Har fått bra intryck även av Mercurys F150. Den är på hela 3 liter och bör därför ha bra vridmoment (även 8v tyder på detta). Mercury har också gjort den relativt enkel med 8v och kamkedja. Ska även vara lättservad. För några år sedan läste jag om någon som hade monterat en gummiliknande duk mellan motor och båt för att minska vibrationer. Jag vet dock inte hur beprövat det är.
 13. Mange249

  Biltemas båtstol

  Jag tror att en faktor som kan skilja en billig mot en dyr stol kan vara hur stoppningen känns efter något/några år. Att man sitter igenom stoppningen i den billigare stolen... Återkoppla gärna längre fram hur du upplever stolen(om du väljer att ha kvar den).
 14. Sensorerna kostar ofta några hundralappar och diagnostiseras med min obd2-dongel för ca 150kr... Jag håller med om att elektronik inte åldras väl, men tittar man över 30k mil drift på en bilmotor är servicebehovet i snitt sannolikt klart lägre idag än förr. Jag tror att det är lite av en generationsfråga. Många yngre trivs med de nyare lösningarna och blir vassare på elektroniken. Medan de äldre har bättre kunskap kring det mekaniska och sannolikt även helheten (utöver elektroniken). Jag har mekat en del med både nytt och gammalt och ser charm på båda sidor:)
 15. Jag är imponerad, både av gamla mek dieslar och de nya common rail varianterna... På båtklubben hade vi en gammal mindre Volvotraktor som gubbarna på klubben behandlade som ett litet barn. Den var minst sagt välskött av kunniga händer och gick väldigt fint. Otroligt egentligen att en så gammal maskin kunde gå och fungera så bra... Har även mekat en del med en äldre John Deere och även den går riktigt fint när den är igång (även om den inte får samma kärleksfulla skötsel). Det som är imponerande med de nya motorerna är hur förfinade de är och hur bra de använder bränslet. Har en 3L rak sexa i min 330d med 245hk och 520nm. Den startar på 1-2 varv på startmotorn och prestandan är Mycket bra, så även förbrukningen. Gången är som en bensinare och den drar fint uppåt 4000 varv även om man mycket sällan är där. Känslan är såklart oslagbar i en gammal mysig maskin, men det är kul att tekniken kommit så långt för vardagsbruk. Kul också att läsa om gamla tider, det är nog många som skulle reagera om man pratar om att elda under motorn eller värma oljan och hälla i den före start...
 16. Mange249

  Biltemas båtstol

  Jag tror att det är bra om du kan känna och klämma (och sitta i den) före köp. Ibland ser saker bättre ut på bild. Biltema har dock en hel del prisvärda saker och lägstanivån är betydligt bättre idag än förr. En båtstol används ju dessutom inte många timmar per år i Sverige (av de flesta).
 17. Jag tycker att det känns för klent. Bättre som jag ser det att ha en kraftigare variant. Däremot tycker jag att idén är god. Tänk sedan på att inte blanda material ur ett galvaniskt perspektiv. Även rostfritt har olika klassningar/legeringar...
 18. Snyggt! Älskar ljudet i dessa gamla snurror. Designen är är som du säger nåt helt annat än nyare plastlådor:)
 19. På en 4t utombordare sitter i många fall gammal hedlig teknik utan syresensorer och annat avancerat. De jobbar ofta bara med en spjällägesgivare och tempsensor. Resten är en guestimate av motorn med några enkla tabeller. Duger relativt bra under förutsättningarna som råder. En förgasare har fördelen att den är billig och enkel, vilket spar pengar hela vägen mellan tillverkning och skrotning. Reparationer blir även de billigare. På bilsidan är det mycket häftigare grejer, med DI, sensorer, ett flertal bränsle och tändkurvor som blandas löpande och skapar helt andra förutsättningar. Lägg sen på enkel eller dubbel överladdning och kanske hybriddrift. Det är ju en mycket mer varierad drift vi pratar om som dessutom är extremt utsläppsregelerad.
 20. Anledningen att betala för en ny motor är ju främst att den förväntas ha fler problemfria drifttimmar framför sig. Tekniken utvecklas, men på vissa produkter är det egentligen inte konstigt att äldre lösningar används. Insprutning är inte snålare än förgasare om denna är inställd för varje specifikt driftfall. Nu är det ju såklart just där skillnaden ligger. Insprutningen flexibel och mer exakt och snålare på framför allt lågvarv. På hög last är det inte ens någon större skillnad mellan 2 och 4t om förutsättningarna är goda. I och med att en 6 hk utombordare drar så pass lite på lågvarv, är vinsterna med insprutning försumbara. Det är inte alltid så enkelt att tillverkarna ska tjäna mer pengar, utan i vissa fall (kan såklart inte lova att detta är ett sådant) handlar det om att en produkt inte nödvändigtvis blir bättre om man krånglar till det. Tillverkarna måste såklart tjäna pengar, men många vill göra det genom att erbjuda bra produkter.
 21. Här bör en roterande vara bättre än oscillerande tänker jag spontant. Tycker inte min Biltemamaskin vibrerar i någon större utsträckning. Jag såg dock att den vibrerar något mer än deras excentriska maskiner. Hög vikt på maskinen och vibrationer kan verkligen ta bort det roliga med polering. Min första maskin var Biltemas dåvarande instegsmaskin som var mycket tyngre och den var tråkig att jobba med. Efter några år tröttnade jag och köpte deras då nya maskin med varvtalsreglering och låg vikt. Tror det är den här maskinen jag har: https://www.biltema.se/bilvard/maskiner-for-bilvard/polermaskiner/polermaskin-pm-150b-2000037527
 22. Ett tips när du kör med roterande är att börja med att luta maskinen så du arbetar med ca 50% av paden mot ytan du polerar. Sedan kan du jobba med lutning och tryck för att hitta balansen och känslan...
 23. Mest för att prova iom att många rekommenderar det. I tester jag sett har de visat sig avverka mer än en roterande, vilket är tvärt emot vad ryktet på internet brukar påstå. Skulle dock helst pröva en innan köp för att se om det är nåt för mig. Jag gillar dock att köra med roterande maskin så inget byte i nuläget. Med rätt teknik får man fint resultat. Det verkar dock vara lättare att få bra resultat med oscillerande sägs det. Jag skulle testa en billigare maskin några år och om du sedan skulle vara missnöjd har du då bättre koll på vad du vill ha för ersättare...
 24. Det är mycket snack gällande polering... Jag har alltid kört med roterande maskin, senaste åren biltemas med ställbart varvtal. Jag kör den på lågt varv och med skumgummihättor för det mesta. En oscillerande anses av många vara bättre, framför allt mer lättjobbad. Då pratar vi fortfarande singelskiva, de andra leksakerna tycker jag att man bör utelämna. Handhavandet är det viktiga såklart. Det är inga som helst problem att få bra yta med billigare maskiner, men man får vad man betalar för. En Rupes maskin är BRA, men visst duger biltemas för hobbybruk. Min nästa maskin kommer nog vara oscillerande oavsett... Medlet är viktigt och kör du 3M eller Menzena blir du sannolikt nöjd. Pingens tror jag också på, men har inte testat dessa ännu. Det är nog ingen slump när jag var på 3 varv sommaren 2018 och alla hade grön 3M bredvid båtarna som polerades:)
 25. Kladd kan du använda glidmedel eller nåt glycerinbaserat (ej petroliumbaserat). Ofta byter jag impeller utan kladd. Då är det dock viktigt att man är försiktig, så man inte skadar gummit. Packningar/oringar byter jag bara om det är något problem med dem. Upplever denna problematik som vanligare på andra maskiner än just Yamaha. Vad för packningar vad det du hade problem med på din 60hk?
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy