Jump to content
Monday 22 July 2024

Freez

Medlemmar
 • Content Count

  604
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by Freez


 1. 11 timmar sedan skrev Yamarin5910:

  Japp! Tänkte inför nästa år att byta till 140 suzuki eller yamaha 150!

   

   

  Bra plan, bättre att satsa på en stålpropp till den istället 🙂


 2. Din original propp ger bäst prestanda i jämförelse med ovan alt. Inte helt säker att du kan kräma ut så mycket mer fart med annan propp. Kanske med en 3-blads stålpropp med optimal dimension. Du bör varva närmare max. 4-blad ger lite andra egenskaper som tex bättre grepp men oftast på bekostnad av toppfart. Skillnaden i Bränsleförbrukningen kommer vara marginell. 
   

  Större motor 😀?


 3. 13 timmar sedan skrev mattiashammar:

  Hej hur gick det med detta? Fick ni tag i något kapell? Är på jakt efter ett jag med till min nyinköpta ryds 23 DC -07 

  Prova att kontakta företaget jag länkade till ovan. De verkar fortfarande tillverka kapell till Ryds båtar.


 4. 2024-06-10 vid 13:43 skrev Paul73:

  Hej Freez, tack för återkoppling. Vet du att det är så, eller tror du det?

  /Robert

  Kan så klart inte veta med all säkerhet utan det är vad jag tror baserat på den info du givit. Skulle rekommendera att du kontaktar en Marina och be dem om ett utlåtande.


 5. 13 timmar sedan skrev 535an:

  Köpt mig en Ryds 535 DL 2008.

  På sitter en mercury 60hk 2-takt ELPTO från 2006.


  Tycker den drar lite mycket men har ingen erfarenhet av vad som är rimligt.

   

  Är det rimligt med 1L/Distans i blandad körning.

   Ligger på max 4000 varv intrimmat och då i ca 20 knop.

  I övrigt puttrar jag på 1000 varv med enbart växeln i när jag inte då kör runt i ca 20 knop.

   

  Rimligt?

   

   

   

  Ganska tung båt. Inte helt orimligt.


 6. 2024-05-23 vid 20:49 skrev sideshowbob69:

  Om den kärvar just sådär som ngn skrev kanske man kan testa att göra detta. Är det detta som menad med att ”hjälpa” den? Då skall jag jag nog ta en kort, kort tur och sedan tillbaks till bryggan. Men jag skall hoppa i först och bara kolla så att det inte sitter en jävla kork eller gräsand i intaget av sjövattnet. Blir nog kallt. 🤷🏼‍♂️

  Precis kör iväg med motorn runt 50 grader gå upp i plan en kort stund och se vad som händer med tempen. Har funkat för mig en gång när impellern kärvade. Annars byt den igen.


 7. 2 timmar sedan skrev sideshowbob69:

  Jag lade ju precis i båten. Vore ju sjuk maximal helt otrolig otur om man skulle få stopp i sjövattenintaget den korta bit som båten låg i. Men, det är klart. Enkelt att dyka ned och kolla. 😊 Eller så gör man båda tipsen som du skriver! 

  Har du provat att gasa upp i marschfart? Ibland kan det få en kärvande impeller att släppa. Har i alla fall funkat.för mig😀


 8. 6 timmar sedan skrev Linde:

  Kan den här 2-taktaren (150hk V6) vara snålare än 4-takts inombordaren (4,3l V6) även om båda har förgasare. 

  Spontant tänker jag att 2-taktaren är oerhört törstig.

   

  Jag skulle säga att 2-taktaren är snålare. Men bensinkostnaden är en ganska liten del av båtägandet så fokusera inte för mycket på det🙂

  • Like 1

 9. 39 minuter sedan skrev Linde:

  Ja, den kom senare med MPI-motor men heter då Uttern S64. 

  För Ryds:en är jag mest oroad att den lever om mycket mer än Uttern med inombords 4-taktare. Men skillnaden är kanske inte så stor?

  Sen är det väl även bränsleförbrukning och utsikterna att en gång kunna sälja båten. Dvs om det är en 2-takatre med förgasare, att det då gör den väldigt törstig och oattraktiv.

  En Mercruiser är också ganska törstig🙂. Räkna med 1,7 liter distansen. Men den är väl relativ enkel att meka med och reservdelar finns det gott om. Men som sagt har du möjlighet sikta på en S64 med den modernare MPI motorn. Ett alternativ till Uttern kan vara en Ryds 23 WA🙂. Lite större och är en mycket trevlig båt. (har själv en DC)

  • Like 1

 10. Uttern är något större och har väl även en stickkoj. Hänger lite på hur välskötta motorerna är men jag hade gått på Mercruisern om den är i bra skick. Förmodligen en 4.3l i denna båt. Kan du hitta en nyare med MPI är det att föredra.

  • Like 1

 11. Jag har haft en Ryds 568 med en 80hk 4-takt. Ca 200kg tyngre än 515. Det funkade bra för en familj och för vattensporter. Toppade ca 30 knop med två personer. En tvåtaktare hade jag aldrig valt att köpa idag. Men provkör innan köp så du kan bilda din egen uppfattning.


 12. 1 timme sedan skrev Anders75:

  Jo, det är ju lite så jag tänker. Svaret att det beror på hur den är använd och skött ger mig inte så mycket vägledning. Jag kan gå på hur den ser ut. Om den är hel och ren. Hur rigg och propeller ser ut. Om den läcker olja eller ej. Om den går okej.  Även om jag inte har tummen mitt i handen skulle jag ändå stå där om det händer något med bränsleinsprutning, tändsystem eller om den helt sonika skär ihop. 

  Det jag undrar är väl egentligen att om jag köper en 15 år gammal maskin som verkar schyst. Hur sannolikt är det att den snurrar på i 10 år till med enbart service? Eller ska jag räkna med att behöva byta ut den? Säg att jag kan köpa 15 år gammal båt och motor för 150 tkr. Jag kan också välja att köpa fabriksny båt och motor (motsvarande) för 350 tkr. En ny motor ligger på 130-150 tkr. Dvs lika mycket som det gamla båtpaketet. Är jag då smart eller dum i huvudet som sneglar på begagnat?  Skulle jag behöva byta motor har jag ju nästan lagt ut lika mycket som för något helt nytt, plus en massa jobb. Plus då att jag fortfarande bara står där med en 15 år gammal båt. Är det så att säga värt det? 

  Det jag egentligen fikar efter är väl vilken sannolikhet det är att något sådant skulle ske? Det kanske ingen direkt kan svara på, men vad finns det för erfarenheter runt detta i forumet? 

  Det finns ganska många väl fungerande 4-taktare från 2000-talet marknaden. Min bedömning är en förväntad livslängd på 25-30 år förutsatt att den är välskött. Men visst nytt är nytt. Blir väl till slut ett ekonomiskt beslut att fatta.

  • Like 1

 13. 2024-03-15 vid 21:48 skrev Anders75:

  Hur ser ni på att köpa en 15-20 år gammal motorbåt med originalmotor? 

   

  Sjunger motorn på sista versen?

  Tänker mig båt i 5-6 meterklassen. Motor 100-150 hästar utombordare. Motor optimax eller kanske fyrtaktare från Mercury eller Yamaha. Båtpris cirka 150 tkr. Rasar motorn står man för en reparation för lika mycket till och då känns det ju inte som någon kanonaffär direkt... 

  En del kanske svarar att det beror på hur den är körd och servad fast det kan man ju aldrig veta riktigt.

  Jag tänker om motorn är välservad, bra skick och 4-taktare kan den funka fint i många år framöver. Personligen skulle jag välja en Yamaha.

  • Like 1
×
×
 • Create New...