Gå till innehåll
onsdag 24 april 2024

Bjorns_snipa

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    638
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    2

Forum Inlägg postade av Bjorns_snipa


  1. 2020-09-28 vid 22:47 skrev RBack:

    Så... båtsommaren 2020 börjar lida mot sitt slut och yachten har sträckt ut över böljorna hela tre gånger denna säsong. Den tredje gången - tidigare i dag - var två och en halv timme transport av flytetyget till en firma som får ta hand om allt jag själv varken har tid, utrymme eller kapacitet att sköta om.

    Inte ett år för tidigt.

     

    Behandlingen inleds med sandblästring och plastning av några gamla genomföringar. Dyvikan som lagts in någon gång för länge sedan ser jag inget skäl att behålla. Jag pumpar och torkar ändå bort vattenskvättarna som tenderar samlas nere i kölskarpen. Dessutom är dyvikan konstruerad på ett sådant sätt att den bara känns som en ren säkerhetsrisk. Sumlog-givaren ska också bort. Skovelhjulet i givaren har tappat ett antal vingar och även den genomföringen känns numera vansklig.  Dessutom är hela mojängen överflödig när gps-satelliterna ändå passerar ovanför de farleder jag tenderar välja.

     

     

    Blir säkerligen aktuellt med en del uppfräschning av gamla reparationer också. Framme i stäven finns tecken på tidigare möten med något som varit skarpare än vatten. Får ju hoppas inga strukturrelaterade frågetecken hittas någonstans... och om sådana finns hoppas jag de hittas.

     

    Fasta trimplanet ska väck. Det är en lite klumpigt inplastad - numera mjuk - träskiva av något slag. Trimplan behövs troligen men jag fantiserar om en hydrodynamiskt mer förfinad lösning än den befintliga. Går även med idéer om rodrets utformning, men det återkommer jag kanske till senare. Inte säkert att roderidéerna blir åtgärdade nu heller.

     

    Några lager epoxy på det då.

    ... och varför inte förse den med eldrift. Lång och slank gör att man klarar sig med ganska liten effekt, kanske 5 kW.

    Och motorn får nog plats under durken! 


  2. Jag köpte batterierna begagnade, de har stått i en lagerhylla sedan 2013, så nog klarar de ett långt uppehåll utan att ta skada. Det viktiga med LiFePO4-batterier är att inte förvara dem helt uppladdade. När jag ställer upp båten för vintern kommer de att ligga på 40-50%.

    • Gilla 1

  3. 2020-08-19 vid 20:54 skrev Mackey:

    Det är nog det enda som kan ge ett konkurenskraftigt pris och då ska man ha lite tur och/eller känningar så att man kan få tag på delar till bra pris.

     

    Ni som byggt själva, bla. @Bjorns_snipa och @Zebra, vad har era byggen kostat uppdelat på motor och batterier när allt är färdigt.

    Bara en ny elmotor runt 7 kW går väl på 15 - 25 tusen vad jag förstår.

    Motor med stativ och axelkoppling 29’

    Controller 12’

    Batterier med BMS (begagnat) 10’

    Laddare 4’

    • Gilla 1

  4. 2020-07-23 vid 22:42 skrev bjornsyse:

    Precis. Hittade förresten en ritning ifrån marinwebben för inkoppling med skiljerelä, och där är minus tydligt kopplat via shunten. Kanske flyttar tillbaka den där då. Fortfarande kvarstår frågan hur Nasa kan förväntas ha koll på Ah när man under perioder adderar 70Ah (startbatteri) till banken och under andra perioder drar ifrån dom. 

    Svaret är att Nasa bara övervakar förbrukningsbatt och att startbatt är kopplat ”för sig”. Det är bara strömmen till/från förbrukningsbatt som passerar shunten och som Nasa mäter.

    • Gilla 1

  5. Jag berättade om mitt projekt och efterlyste komponenter på alla möjliga ställen och fick erbjudanden om motor, controller, batteri osv. Här är några:

    elektronikforumet.com

    elbil.forum24.se

    elbilsforumet.se

    solcellforum.18852.x6.nabble.com

    electricseas.org/forum

    boatlife.se

    cybermarine.se

    facebook

     

     


  6. 8 timmar sedan skrev sy_Alice:

    Men hur upplever du elmotorn i jämförelse med dieselmotorn?

    Vridmoment, kraft, ljud, laddning etc.

    Vridmoment/kraft är fullt jämförbara med dieseln.

    Ljudmässigt är elmotorn nästan ljudlös jämfört med dieseln. Den ger dessutom inga vibrationer som får allt löst i båten att skramla.

    En stor fördel är att den går att köra sakta, bra när jag ska backa in till bryggan eller smyga in till stranden. Jag har dessutom reglaget löstagbart och med en lång sladd så att jag kan använda det från sittbrunnen och fram till fördäck.

    När jag kommer ner till båten sätter jag i kontakten och laddar medan jag förbereder åkturen. När jag kommer hem laddar jag sedan medan jag plockar undan efter åkturen, det brukar räcka. Jag har solcell för 12V-systemet som försörjer de ”vanliga” förbrukarna. Ett kommande projekt blr sol-laddning av LiFePO4-banken också.

    • Gilla 3

  7. 2 timmar sedan skrev Lennart60:

    Har samma problem ....... Var kommer vattnet från ? Varför går ens ledningen den vägen? När jag skruvade lös slangen så sipprade det vatten från metallskruven so leder in mot skrovet .... det betyder ju att slangen förmodligen är full med vatten !? Skall det vara så ?

    Ja, slangen innehåller vatten. Det behövs ingen tätning eftersom anslutningen till loggen är ovanför vattenytan.

×
×
  • Skapa nytt...