Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024

Malott

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    56
  • Gick med

  • Besökte senast

Forum Inlägg postade av Malott


  1. Efter hisnande offerter överväger vi (2 normalhändiga personer) att själva lägga om däcket på vår 9 m träbåt. Låter det som galenskap att ge sig på det själv?

    Platsen vi hyr kommer att kosta en förmögenhet i markhyra under arbetet - är det någon som har några idéer om ett bra ställe man kan hyra in sig på som inte kostar skjortan? Vi bor i Huddinge och skall det bli något gjort får det inte ligga för långt bort. Tror ni att några av båtklubbarna kan tänkas hyra ut plats (vi behöver inte bryggplats). Någon som har andra tips och idéer?

    Malott


  2. Någon som har erfarenhet av att byta ett sådant här stödlager?

    Hur sitter propelleraxeln fast i själva stödlagret? Kan man lossa alltihopa utan risk? Annat man bör tänka på? Tips om var man köper nytt lager?

    Alla tips och råd tas emot tacksamt!

    Malott

    post-10012178-1394236432,1369_thumb.jpg


  3. Det blev en rysare!

    Vi hade lagt blöta mattor i botten två veckor i förväg och öst lite vatten och tätat detvärsta utifrån med ettan, men sprickorna såg ju inte så stora ut (tyckte vi innan vi insåg hur mycket vatten som kan tryckas in genom en 0,5 mm springa). Marinan hade lovat oss att få hänga i stropparna över natten. Ingen hade dock meddelat killarna det från kontoret och dessutom var hydraulen trasig på kranen, så vi blev tvungna att sjösätta ändå. RynkarVattnet pumpade in och vi fick nästan panik. Tack vare en vänlig kille som lånade ut en burk ettan åt oss kunde vi täta det värsta inifrån, men roligt var det inte! Vi har blåmärken över hela kroppen efter att ha krupit runt på alla möjliga och omöjliga ställen för att komma åt att täta. Sedan fick vi kasta oss hem mitt i natten och hämta sängkläder och lite mat för att sova över.

    Ungefär 2 dygn tog det innan pumparna började lugna sig ordentligt.

    Pust! Nu vet vi...

    Malott


  4. Hej! Nä, det är inte bråttom och du behöver inte ta med dig biten. JÄTTESNÄLLT! Fixa däcket och pluggar som sitter där de syns får bli ett senare jobb. Den här säsongen ska vi försöka att komma i plurret i första hand och inte bara jobba.

    Tusen tack ändå!

    Malott


  5. Tänk vad man lär sig om allt möjligt bara för att man skaffat båt - sådant man inte ens visste fanns! Oregon Pine är, om inte annat har jag nu sett, mycket dyrt! Att trä kan vara så olika.

    Till pluggarna blir det nog något billigare, sedan får vi se när vi börjar byta däcket... Hua - svid i plånboken.

    Malott


  6. Vi har ett däck som lär skall vara av oregon pine. Vad är det egentligen? Om man behöver en bit att laga med eller borra pluggar ur, går man till brädgården och frågar efter oregon pine då? Vet de vad det är? Var får man tag i det? Finns det något som är nästan samma?

    Malott


  7. Tackar!

    Jo, vi är lite bortskämda här i Stockholm. Maken är från Luleå och han blir lika fashinerad varje gång han tänker på att det mesta faktiskt finns att hitta här på rimligt avstånd. 100 mil är långt - vi kör upp i sommar!

    Malott



    Senast ändrad av Malott | 05 maj 2010 | 14:42

  8. Får man göra lite reklam genom att skriva om ett fynd man tycker sig ha gjort?

    Vi har länge tittat och funderat på en badplattform. Till slut hittade vi modellen vi ville ha och allt som återstod var att jaga bästa priset. Jämförde varenda båtbutik i Stockholm som vi känner till samt en del på nätet och priset låg mellan 10.500 och 12.000 ungefär (alla verkar sälja samma märke).

    I sista sekund skrek snål-tarmen till och jag tittade på blocket - ibland har man ju tur. Där fanns en firma som hade några annonser om plattformar - Erlandson Trade AB (http://www.erlandson-trade.se). Jag kollade deras hemsida och hittade en nästan exakt likadan plattform som den vi skulle köpa, fast för 4.200 kronor! Inget begagnat, utan nytt och fint i rostfritt och teak. Jag trodde att jag såg fel. Gissa om vi blev glada att ha sparat 7.000 spänn! Om den är bra får väl tiden utvisa...

    Malott


  9. Det där sista blev man ju lite nedtryckt i dojjorna av... Det är inte alltid så lätt att hitta bland gamla inlägg och det känns tråkigt att komma ny på ett forum och efteråt förstå att man gjort någon trött Skämsmed sina nybörjarfrågor - det var inte meningen alls Foten.

    Vi ska försöka bli bättre på att söka bland gamla trådar istället för att fylla på med nya. Tack till alla som orkat svara ändå!

    Glad

    Malott


  10. Om en månad har vi tid för sjösättning av vår träbåt - det är första gången med träbåt för oss! Än så länge är sprickorna i skrovet inte så stora (1-2 mm), men risken finns ju att de hinner bli större, så vi har några frågor om detta.

    1. Vi tänkte vänta någon vecka för att låta sprickorna i botten eventuellt bli större och sedan täta med varm Ettan, sätta maskeringstejp och måla ett tag med penseln utanpå tejpen. Låter det rimligt? Förra ägaren höll inte på och hällde vatten i skrovet, blötte trasmattor, etc.
    2. Kan man gissa sig till hur lång tid det tar för botten att svälla igen och bli tät? Vi tänkte ta med oss sovsäckar och sova i båten första natten för att ha koll på att pumparna fungerar, etc, men vi kan ju inte stanna där i en vecka...

    Malott


  11. Plockar upp vår gamla fråga igen och gör ett försök till - denna gång med en bild på VÅR propeller med hopp om att någon kan utläsa något. Om det hade varit en anod tycker man att proppen borde varit lite anfrätt - snarare ser den rostfri ut (enligt maken). Om det INTE är en anod, borde det då sitta en sprint i den tror ni?

    Malott

     

    post-10012178-1394236303,2419_thumb.jpg


  12. Det blidde varianten med vinkelslippen - funkade perfekt. Tyvärr fanns inga uttag, kanter eller liknande inne i röret - antagligen är det på nyare produkter man har tänkt på sådant.

    När vi nu sätter nya genomföringar/dyvika på plats - är det någon som kan säga vad (om) man skall sätta under för att täta? Sikaflex? Marintätning? Ettan? Ingenting?

    Tack för hjälpen alla!

    Malott



    Senast ändrad av Malott | 06 april 2010 | 09:37

  13. Några tips på hur man får loss mässingsgenomföringar som sitter som sten? Måste lossa dem eftersom de läcker men får inte grepp om lilla ringen på utsidan. Vad vi än provar med för verktyg, så halkar ringen bara runt ändå...

    (För den som känner igen inlägget, så beror det på att jag skrev frågan nyss och trodde det var dyvika vi inte fick loss, men maken påpekade just att det var genomföringar).

    Malott


  14. Vi valde att handla en spis -Park 2 - hos Fogas (www.fogas.se) i Älvsjö utanför Stockholm. De hade en enkel spis med två plattor och ugn för 4995:- tror jag det var. Under botten i ugnen går röret med gas mellan spisens baksida och framsida och röret har hål på båda sidorna så att lågorna går ut åt höger och vänster. Jag tror att det blir ganska jämnvarmt på det sättet.

    Malott



    Senast ändrad av Malott | 19 mars 2010 | 14:04

  15. Vi måste fixa järnkölen på vår träbåt och har följande plan (som vi hoppas att ni kan yttra er över - det är ju bättre att få höra att man tänker fel innan man sätter igång):

    Vi tänkte slipa bort gammal färg och rost först, sedan olja kölen med rå linolja och slipa en gång till i oljan, torka av ordentligt och därefter måla på järnmönja (som vi blandar själva av hematit och kokt linolja samt lite sickativ) i flera lager. Avslutningsvis bottenfärg utanpå.

    Bra, dåligt, andra tankar? Vi tar ödmjukt emot alla synpunkter, nybörjare som vi är!

    MalottGlad


  16. Precis när vi skall börja fixa med vår nya (gamla) träbåt visar det sig att Intertox inte säljs längre. Det medlet har vi ju, nybörjare som vi är, läst och hört om att man måste använda. Gissningsvis av miljöskäl? Någon som vet hur nödvändigt Intertox egentligen var och är det någon som har tips på alternativa produkter?

    Malott


  17. Jo, båten är från 50-talet - 1953 sade förra ägaren (tyvärr hade han blivit av med alla papper om båten, så det är ungefär allt vi vet...). Följdfrågan måste bli om någon vet vilken bets man skall använda om man inte vill gå åt det bruna, utan åt det röda hållet? Att köpa en massa olika burkar och prova blir dyrt och jag misstänker att det kan vara svårt att blanda själv och få resultatet exakt likadant när man gör burk nummer 2.

    Malott


  18. 3 gånger?!! Oj! Ja, det är väl bara att bita ihop och göra jobbet - men sanningen att säga tycker vi att det är roligt jobb och är tacksamma för alla tips som vi får från er. Den bleka färgen är inte precis det man eftersträvar.

    Malott

×
×
  • Skapa nytt...