Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

2715e

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    94
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av 2715e

  1. När man likriktar en sinusvåg blir spänningen 1,4 x spänningen på sinusvågen. Så det kan bli för hög spänning till batteriet.
  2. En snipa som skulle passa dig som jag har haft i många år är en Marex 32 Friendship, den uppfyller dina krav men spricker tyvärr på budgeten.
  3. Det jag har råkat ut för är att tanken var av rostfritt och inte syrafast rostfri och med tiden rostar det hål när man använde saltvatten till spolning. Numera har jag syrafast tank.
  4. Ja du skall ha kvar Dynastarten som startmotor hällst med två remmar och en lång rem till generatorn som går på svänghjulet utan extra remskiva i detta fall. Remmen går på svänghjulet på den breda plana ytan utan spår. Den hoppar inte av om generatorn är rakt monterad.
  5. Om det är en MD2 så går det att montera en växelströmsgenrator, det har jag gjort på min första båt. Fick tillverka egna fästen och satte generatorn vid startveven och remmen fick gå på svänghjulet utan något kilspår. Funkade i många år tills jag bytte båt.
  6. Jag föredrar rostfri tank och det bör också vara syrafast rostfritt annars går det hål med tiden. Håller just på att byta ut en vanlig rostfri tank som har börjat svettas i porer så nu blir det syrafast.
  7. En sak jag råkade utför på mitt elverk var att mässingshyllsan i inpellern hade lossnat från gummit så inpellern snurrade inte, endast mässinghyllsan snurrade.
  8. Tror inte att det är någon fara, har du provat att belasta motorn i sjön någon gång.
  9. En diesel på tomgång tar lång tid att få upp i temperatur, den avger inte samma värme som en bensinmotor. Verkningsgraden på en diesel är bättre och där med mindre värme.
  10. Nu såg jag en bild på nätet hur det ser ut i motorummet med 61or. Det ser riktigt trångt ut och soffan närmast köket måste bort.
  11. Hej! Jag har en Storebro 340 biscay med TAMD 60c, jag har inte plockat isär det du vill göra men tycker att det borde räcka att plocka bort det upphöjda golvet under bordet och durkluckorna. Det blir trångt men det borde gå. Det kan vara så att våra maskiner skiljer sig åt en del som avgör om det funkar.
  12. Ett annat alternativ som jag snyggade till på toaletten i min förra båt som hade en ful teakvägg. Köpte teakplywood 6mm och gjorde en kopia av vägen och limmade på gamla väggen och flyttade listerna och väggen blev som ny. Kanske överkurs men det blir ett bra resultat.
  13. Förmodligen kommer den inte att funka, pentas maskiner har ingen jord till motorblocket så det behövs en separat jord till givaren som har två kontakter. Så är det i alla fall på mina TAMD 60.
  14. Vilken motor vill man mecka med om det strular ute på havet. Byta en impeller på en utombordare är inte roligt misstänker jag.
  15. Istället för att slipa bort lacken kan jag rekommendera värmepistol och skrapa bort lacken. Då riskerar man inte att slipa igenom faneren och det går fortare.
  16. Tycker inte att det se ut som böldpest, böldpesten är i glasfiber materialet och här ser det ut att vara endast i gelcoaten om jag set rätt. Kan vara luftblåsor i gelcoaten som det har gott hål i.
  17. Superlimmet är tydligen mindre giftigt numera, detta hände i början på 80 talet och jag har för mig att han blev cyanidförgiftad då.
  18. Att tänka på är att lim kan innehålla mindre nyttiga saker som man kanske inte skall använda när det är dricksvatten i tanken. Har hör om en man som limmade sina löständer med superlim och han höll nästan på att stryka med, det var visserligen många år sedan nu.
  19. Kan vara mahogny, den blir gulaktig om solen får beka den. Har själv mycket mahogny i och på båten. Värmepistol och skrapa bort gammal lack. Slipa sedan med sandpapper och betsa med mahognybets sedan 7 - 11 lager klarlack med slipning emellan.
  20. Vanligt mattlim kan jag rekommendera, jag har limmat en hel akterruff med det.
  21. Elfa har mycket kontakter som även är guldpläterade https://www.elfa.se/
  22. Min erfarenhet är att det tyvärr inte blir någon större skillnad då man får öka varvet för att hålla samma fart. Dessa båtar är ofta breda och tunga och flyttar mycket vatten.
  23. Nej, lantärnorna är lika som i övriga länder.🙂
  24. Nordamerika och Japan har inte system-A som i Europa, de har system-B där färgerna är tvärtom.
  25. Jag har ganska stora trimplan med dubbla hydralkolvar på varje trimplan. Brukar inte köra full gas utan att använda timplanen men kan tänkas att den då inte går upp i plan och stannar på 12 till 14 knop.
×
×
  • Skapa nytt...