Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024

terhimannen

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    28
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

2 Neutral

Om terhimannen

  • Placering
    Fänrik

Contact Methods

  • Webb
    bmw.4ever@hotmail.com

Profile Information

  • Plats
    Västerås

Mina båtar

  • Båtens namn
    Flipper 640 HT

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Åkte tillbaka till Hjertman med plotter, mm. Dom testade kortet jag fått ifrån dom( det butiksbrända kortet). Satte kortet i en Garmin butiksdemoplotter. Funkade inte så bra. Plottern laddade "kartor", men det blev långt ifrån fullständigt. Nu ska Garmin skicka mig ett nytt "fabrikstillverkat" kort. Ringde ändå till deras support för och höra om man måste vara "raketforskare" för att få igång kortet med kartorna. Supporten sa att de ska bara vara o trycka i microSD kortet o då laddar den allt själv. Inget krångel alls. ("plugg and play") Dessutom behövdes inte själva plottern nå uppdatering(för ny för det) Den ska ladda kartorna ändå. Spännande om nu nya kortet dyker upp imorrn, för test. Fortsättning följer.
  2. Hjälpppppp. Har haft en echomap 50s och köpte ett largekort(nästan hela Sverige). Bara tryckte in sd kortet, o vips funkade allt direkt överrallt. Till I år köpte jag en Garmin echomap plus 92sv och köpte till ett nytt G3 kort över hela norden. Ingenting funkar, inga kartor man e van o se på. Provat massvis med tips,,, men icke. Plottern känner av kortet och vilket kort det är, körde installation, men icke. Fick inte med någon perfekt installationsbeskrivning. Nån som vet om det är fel på kortet, eller om man måste, och hur man säger åt den att "läsa in från micro SD kortet". Hoppas på tips. Får väl kontakta Garmin på måndag
  3. Hej alla båtägare !. Har ett problem. Köpte en båt med en Yamaha 225 Hkr's 2 taktsmotor från 1997. Ägaren innan sparade alla instruktionsböcker till all utrustning ombord utom,,,,just denna användarmanual till motorn. (hade en till min gamla 70 hkr - 91:a och den var tokbra att bläddra i). Skulle så jättegärna vilja få tag i den (kopia på ett orginal, eller vart man ev kan ladda ner den). Fick hjälp av Yamahacenter att få en komplett verkstadshandbok,( verkligen snällt) men behöver ändå denna instruktionsbok då det är mkt lättare att kolla o läsa om volymer, service, oljesystemet, mm.. Nån som har ett orginal att kopiera åt mig, eller förslag????. Vore grymt tacksam för svar. Hälsningar Peter
  4. Ska kolla specen. Lyckligtvis är nog hela problemet löst med en avancerad solcellsregulator(som verkligen reglerar en jämn spänning oavsett vad för inspänning(från motorn) den får. Fick kanonbra hjälp av ett företag som sysslar med regleringar. Jag kan i och för sig ställa larm på spänning, men det skulle ju i alla fall inte lösa problemet. Då skulle jag behöva slå av den om spänningen är för hög. Jag eftersökte en lösning så man alltid har en jämn laddspänning ( som man har i en bil. Bara tuta o köra o man behöver inte bry sig om att det ska bli batterikokning eller knas på elektroniken.) Fick köpa två nya batterier förra året igen, då dom förmodligen laddats för hårt (för hög spänning). Nu kommer jag slippa alla problem då den aldrig kommer att ladda med högre spänning än dryga 14volt. Som jag dragit i denna tråd vill jag säkerställa jämn laddspänning för att skona både batterierna och elektroniken. Att bara ställa larmgränsen för spänningen på kartplotter o ekolodets hjälper ju inte i mitt fall.
  5. o nej. batterierna ska givetvis inte bort. Låt säga att jag kopplar in min solcellsregulator från biltema. då är ju tanken att man kopplar in motorns laddström in i regulatorn där solcellen normalt ska kopplas in (för tanken med den är ju just att den ska slå av om spänningen blir högre än 14,2v). Då är ju problemet löst att elektriska förbrukare i båten aldrig får mer än 14,2v. Så långt vore det ju perfekt. Men problemet blir istället att direkt jag gasar laddar ju yamahan mer än 14,2v och då slår ju biltemaregulatorn helt av. Alltså kommer batterierna aldrig kunna laddas när jag kör. Det är just det som är problemet med biltemas. Den har ingen normal spänningreglering, utan den klipper/slår av vid 14,2v. Ska kolla med ett större företag här i stan som bara sysslar med solcellsteknik, om dom har en som verkligen reglerar en jämn spänning ut oavsätt spänningen den matas in med.
  6. oj oj. Här fick man så man nästan teg (men tyvärr mest klagomål och ingen som helst lösning på mitt problem att min Yamaha lämnar så hög spänning att batterierna kommer att förbrukas fortare, och att kartplottern o ekolodet säger ifrån (pga den förhöjda spänningen). Sen har jag inte jämfört konstruktionen på min motors "ljusspole", med en bilmotors växelströmsgenerator. Har du någon lösning på problemet????
  7. Jag har flera bekanta som kör så, helt utan problem. Varit inne på liknande lösning tidigare. Ska snacka med en firma här i stan som enbart håller på med solcellsteknik. Tackar för tipset.
  8. Svaret kom från Yamaha. När motorn går inducerar spolen givetvis en spänning(och ström), Här den ingenstans att ta vägen(ex vis ett batteri) rusar spänningen och strömmen upp beroende på varvtalet. Ju högre varv, ju högre spänning/ström.Då rusar den tills den brinner upp. Vill inte prova om teorin stämmer då spolen är dyr o onödigt att byta.Vore bättre o få ett förslag som funkar lika bra som alla bilar o normala 4-taktare med GENERATOR.
  9. Problemet är ju inte bara att batterierna får för hög spänning o pajar. Största problemet är att ekolod, kartplotter od slår av pga den höga spänningen.
  10. verkar intressant. Ska kolla med liknande om det går att koppla in motorns laddning där solceller ska kopplas in. Då reglerar den ju utgången som man behöver till batterierna o elektroniken.
  11. Finns ju bara 12v och 15v. 12är för lite i spänning och 15v är för högt. Sen verkar det som dessa pallar för lite i laddström.(måste tåla 7-10ampere). Men jag ska ändå kolla. Ett annat tips brukar vara en zenerdiod. Tyvärr finns det bara för någon ampere där också. Ska zenerdioder palla flera ampere blir det väldigt dyrt.
  12. Tyvärr går en sådan inte att använda. Biltemas är inte en regulator, utan till och frånslag vid olika spänningar. Har en exakt sådan till min solcellspanel, kopplat till batterierna och mätt på den. Den skulle göra att all elektronik slocknar då jag varvar motorn(när spolen lämnar högre spänning än 14,2V) då slår Biltemas av. Dessutom skulle spolen i motorn brinna upp då den inte har någonstans att lämna laddningen.
  13. Hej allt båtfolk. Behöver HJÄLP av någon som verkligen vet vad han talar om. Problemet jag har, är att min Yamaha 70hkr- 2takt, inte har någon generator, utan har som de flesta 2 taktare, endast en "ljusspole". Likriktare finns, men denna har inte en spänningsregulator vilket gör att min nyinköpta kartplotter larmar för att spänningen är för hög (15-16,5V). Batterierna (2st) är nya och helt fräscha). Många påstår att batteriet/batterierna jobbar som en kondensator, och tar då bort för höga spänningar, men det stämmer endast om batterierna är dåliga. Då kan det ju funka. Kollat på nätet för tips, men det blir bara tokiga förslag. Nackdelen är ju att motorn lämnar den höga spänningen som inte är speciellt bra för batterierna heller. Dom kan ju faktiskt koka vid denna höga spänning. En C Tek laddare jobbar ju just på detta sätt. 13,8-14V är ju det man skulle vilja ha, på samma sätt som en bilregulator jobbar. Då skonas elektroniken och batterierna. Vill inte hålla på och "kladda" med att avskilja ett batteri för elektronikens skull. Då måste det ju laddas med jämna mellanrum med 220volts laddare, och låta det andra batteriet vara ett "startbatteri". Problemet verkar blivit större på senare år då många har "gamla" 2 taktare o fyller båten med modern elektronik( som inte fanns på den tiden motorn tillverkades). Verkar heller inte finnas någon eftermarknad när man ringer runt till båtfirmor. Hjälp i detta problem tas tacksamt emot. Peter
  14. Tackar för tipset, ska kolla upp det snarast. Priserna är verkligen snaskiga här hemma. Dom flesta skyller på dollarläget, men det är nog profiten som suger, skulle jag tro.
  15. Usch ja. Fick nå pris på 332kr/st, men tycker det är saftigt nog. Samtidigt vill man ju att autoluben ska funka korrekt. oljesystemet på Yamaha är ett bra system som bara drar den mängd som behövs beroende på varvet. På Mercuryn blandades det alltid med samma mängd (direktblandning med bensinen innan den gick in i förgasaren), oavsätt körsättet. Trots det var det att föredra, då Yamahan kör med en oljeslang till varje förgasare, vilket gör att någon cylinder kan nypa, fastän man tycker att motorn drar olja. Man måste ju lita/kolla upp att alla oljeslangar via dessa checkvalves verkligen flödar olja. Detta verkar vara Yamahas akilleshäl, då många säger att man ska blanda i lite extra olja i soppatanken, annars finns risk för skuren cylinder (gammalt Yamaharykte). Folk har helt enkelt inte kollat varje säsong att ALLA slangar flödar ut olja. Men att börja dutta i olja i tanken för säkerhets skull verkar tokigt. Då kan man ju hellre ta bort Autoluben o alltid blanda rätt mängd i soppatanken. Nä,,,systemet är att föredra då den drar mindre vid lågvarv o man slipper ryket. Hoppas man får tips om nåt billigare ställe för reservdelsköp, ska väl oxå kolla upp om det går att köpa utomlands.
×
×
  • Skapa nytt...