Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

Rapid

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    34
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Rapid

  1. Stort tack för kloka ord! Det var precis vad jag hoppades på att få höra. Frågar åt mina föräldrar. Min pappa kan inte låta bli att fixa till andras förtöjningar osv. Båtgrannar lär inte klaga
  2. Hej! kan någon svara på hur det funkar i praktiken på grefabs hamnar (Göteborg). Är det någon som faktiskt bryr sig om man bor några veckor i sin båt? Sökt mig galen men har inte riktigt fått klarhet.. i mer officiella kanaler går budskapet fram tidigt, dvs. att det inte tillåts. Gissar dock att verkligheten är en annan? Om det spelar någon roll så gäller det en segelbåt i medelstorlek (30-31 fot) och därmed inte några stora uttag av el
  3. Stort tack! Nya tag ikväll, ny tändstiftsnyckel följer med
  4. Har problem med en ca 15 år gammal 8 hästar Yamaha, 4-takt. Sitter på en IF (segelbåt). Köpte båten förra året och motorn gick bra hela säsongen, har gått i Vättern i princip hela sitt liv och ser generellt ut att vara i nära nyskick. När motorn monterades i år ville den inte starta, har seglat utan motor tills nu. I helgen testade jag med startgas vilket fick den att starta men med rejäl rökutveckling. Först ett stort moln vit rök med choken i. Utan choke så fortsatte det ryka men mycket mindre, tyckte det såg mer blåaktigt ut men kanske bara var vattnet i bakgrunden. Röken minskade inte även om jag höll igång den i minst 30 sek. Kylvattnet sprutar på som det ska så det är inte impellern som överhettas. Borde jag låta motorn gå varm ett tag och se om det hjälper eller finns det risk att något händer? Lite andra tankar: - Tror att det är lite för mycket olja i motorn, kan det påverka? - Droppar alltid lite (några enstaka droppar) olja/bensin i samband med att jag startat/försökt starta - Har tyvärr inte kollat tändstiften då jag inte hittat hylsan, blir kanske tvungen att köpa en ny om det är viktigt för att diagnostisera - Bensintanken lämnades med soppa i under vintern, tillsatte dock medel enligt instruktioner, tankat på mer sen dess. Kanske ändå finns vatten i? Tacksam för all hjälp!
  5. Har tänkt köpa någon av dessa färger för att använda 2 säsonger i medelhavet (uppe på land under vintern) på segelbåt: http://www.svb24.com/en/category/antifouling.html Vilken tror ni mest på? Har mest kollat igenom internationals sortiment Färgen får gärna hålla i två säsonger vilket micron WA bland andra påstås göra, är den även bra för medelhavet? Färgen är rätt ny så hittar knappt något på internet. MIcron extra pratas det mycket om som en bra färg, här säljs bara micron extra EU, någon som vet hur pass mycket sämre den är? Bra rencensioner på sidan. Micron optima har väldigt bra recensioner. Står dock inget om längre perioder, funkar alltså inte för två säsonger? Är den mer miljöskadlig än andra färger? Färgen ska målas på biltemas bottenfärg, det står alltid att färgerna ska funka på "most antifoulings". Borde alltså fungera fint om man bara skrubbar rent innan? Vilken färg (från samma sida) rekommenderar ni för propeller (med anod)? Tack på förhand!
  6. Vad sägs om att börja med fartygets egentliga namn som fartygsnamn? En sökning på ROSE på den angivna sidan (http://vtslite.siitech.com/VTSLite/AView.aspx) skickar mig till la coruna =)
  7. Som toaen och säkert fler har påpekat så kommer inte biltemas relä att koppla ur så länge solpaneler håller uppe spänningen. Jag insåg just detta (lite sent då relät är köpt sen länge). Försöker se någon nytta med relät för annat än tillslag.. Missar jag något eller varför hyllas relät så mycket?
  8. Hur reagerar en LED-lampa som är tänkt för 230V om den kopplas på 12V DC? Är det helt kört, påverkas bara livslängden..? Alla tankar uppskattas!
  9. Är i färd att köpa och montera revningsdetaljer på bommen och för det behövs en skena. Denna skena är tänkt att popnitas fast, min fråga är om det blir bra på en (helt) rund bom? Måste man köpa en skena som är rundad för att det inte ska glappa? Har för tillfället en kort bit skena som var tänkt att kompletteras med ytterligare en, den skenan är dock helt platt i underkant.
  10. 2 gamla propellrar storlek större dök upp när vi rensande bland gamla saker. Båda har dimensionen 19x17, är i brons/mässing och i halvbra skick för sin ålder (endast lätt naggad längs kanten utöver det självklara rostskiktet) Min fråga till er är hurvida det finns ett värde i dem? Vad kan man be om på blocket? Borde man slipa upp dem först? Finns det någon som är intresserad är det såklart fritt fram att kontakta mig. Notera dock att detta EJ är en annons.
  11. Snälla gå inte OT. Jag har redan hållt med om att det finns anledningar att ha folding. Det är inte vad tråden handlar om.
  12. Sant! Det är en teori som jag försökt få bekräftad utan framgång. Fall då folk slipar handlar ju om specifika varvtal, tycks ju vara en annan sak för mig. Även om det är slipning som ska göras så blir det kanske i en annan omfattning? Tyvärr vet jag ju inte om det funkar förrän båten är i vattnet, och då är det destu jobbigare att göra något åt det. Tycker det är väldigt skumt att varken svenska eller engelska sökningar ger ett svar, ämnet har tagits upp på några forum men utan svar.
  13. Självklart kan jag byta till folding, det är dock absolut sista alternativet. Det finns många skäl till att köpa foldingpropeller men detta känns som en riktigt dum orsak om du frågar mig
  14. Ifall inga specifika lösningar på mitt problem dyker upp så chansar jag på den varianten. Den är som jag förstått det dock främst för tillfällen då ljudet uppkommer under drift.
  15. Det är som sagt precis vad jag har gjort hittills. För med axeln menar du gasreglaget? Det duger i alla fall inte. Ibland hittar man läget och så börjar det låta efter en stund, jag tänker inte låta seglingen kräva att jag lägger energi på en sån sak. Fler tankar? Söker alltså en permanent lösning!
  16. Ursäkta, fumligt skrivande. Självklart är det backen jag låser med! Lustigt nog så går det ibland att hitta ett läge då backen nästan är helt i och ljudet inte kommer, jag antar att den snurrar väldigt långsamt då. Att se horisont åt alla håll och inte få njutningen av det rena ljudet av segling kan verkligen driva en till vansinne! Tack för tankarna, vi avvaktar ytterligare kompetens!
  17. Båten är en vega med en nyligen insatt 13 hästars lombardini och 3 bladig fast propeller av okänt mått (kan såklart kollas upp om det är av intresse). Låst/fritt snurrande propeller vid segling har jag just lärt mig är ett väldebatterat ämne. För egen del så låter det allt för mycket med frilagd växel ändå och så till problemet: För att slippa lyssna på när propelleraxeln går runt så testade jag att lägga i backen, allt väl till en början. När farten sen gick över lugn segling (säg 4-5 knop) så uppstod ett högfrekvent sjungande ljud som ökade i styrka mer eller mindre proportionellt med farten genom vattnet. Efter ett tags googlande har jag upptäckt att det är ett bekant fenomen men artar sig mindre ofta så som det är för mig... För de flesta handlar det om kavitationsbubblor vis en viss RMP vilket har en känd lösning (fila ner en viss del av bladen). Google gav mig inga svar på hur man löste mitt problem med ljud vid låst propeller så jag ber nu er om hjälp! Är det ens själva propellern som låter?
  18. Okej! Du verkar ha bra koll på läget. Lycka till med allt! Passar på att tipsa om att läsa relationer ombord. Tyvärr är den bäst anpassad för män som vill ta med sina fruar på långsegling men tycker ändå du bör läsa den. Ger viss insikt i det här med att hänga på någon annans dröm. Av egen erfarenhet kan jag säga att det är totalt nödvändigt att alla känner sig delaktiga under seglingen, helst även under förberedelserna.
  19. I vilket skick är en allegro för 20kkr? Köper du dig inte väldigt mycket problem? Jag hade inte förstått att du var ensam i projektet, vågat!
  20. Ja precis, jag menar att han borde hoppa på någon båt som gör vad han vill göra. Med paying crew menar jag just paying crew och inte deck hand eller turistkryssning. Dvs vara en del av en besättning i en båt med folk som var i en sitiuation så lik som hans som möjligt och nu genomför det. Eembretsen! Åt vilket håll lutar det? Vad har du gjort för att komma vidare i planerna?
  21. Vore inte paying crew en bra ide för att få en känsla för vad långseglarlivet innebär? Jag tillhör samma skara av inspirerade 20-åringar som tänker segla långt med vega (om nu medelhavet anses som långt numera) och har kommit en bra bit på vägen, fråga gärna om du undrar något.
  22. Kustvägen exkl iberiska halvön borde jag ha skrivit. Vi tänkte komma in genom midi+garonne för att hinna en bit österut innan man ska vända. Så att följa afrika blir nog inte av, även om det (som mycket annat) lockar. Förhoppningen är att hinna uppleva både Kroatiens och Greklands skärgård. Turkiet om möjligt. Uppläggning under vintern verkar bäst prismässigt i Grekland så dit vill vi också hinna innan det blir för instabilt där nere. Tidsplanen är ca 14 månader juni-augusti, räknar med ca 4 månader utanför medelhavet och vinteruppläggningen har jag uppfattat som att den bör vara dec t.o.m. mars. Låter det rimligt att hinna utan att känna allt för mycket stress?
  23. Gå ner för donau är inte aktuellt. Har faktiskt både läst på din hemsida och är medlem i medelhavseglarna Lasse =)
  24. Oj, här blev det en del missförstånd. Fullt medveten om donaus sträckning, att de lyfte båten var för att strömmen blev för stark. Precis som du säger så är det en lång sträcka (speciellt när man kör i motström), just det som får en att tveka. Att köpa en utombordare och pressa på med känns inte aktuellt, möjligt att det hade kunnat vara en lösning annars. Det som lockar är väl främst att det är trevligare att åka genom Turkiet än att upprepa de längre sträckor som blir när man ska grekland-italien-frankrike.
  25. 2014 ska båten ner till medelhavet kustvägen, tanken är kanaler hem under vår/sommar. Vi började kolla på Donau som först verkade som ett bra alternativ då man kan fortsätta genom medelhavet i en cirkel istället för att vända tillbaka till franska kanaler. Insåg dock rätt snabbt att motström skulle bli ett stort problem... Jag har läst två reseberättelser som antyder att det i bästa fall bara är väldigt jobbigt att komma förbi vissa delar. Den ena valde t.o.m. att lyfta upp båten och köra på land sista biten. Variationerna i strömstyrka under året har jag endast hittat lite info om som tyder på att det ska vara som värst april - augusti, precis då det skulle vara aktuellt. Allt tyder på att man borde ge upp tanken, tänkte ändå för att känna sig helt säker fråga här om någon kan bekräfta omöjligheten i projektet? Gäller för övrigt en vega med en ny 13-hästare
×
×
  • Skapa nytt...