Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024

KentHelge

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    85
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om KentHelge

  • Placering
    Kapten

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Trångt? Det beror på... https://www.facebook.com/bukadaraolmaz/videos/vb.127957307310128/736965896409263/?type=2&theater ​
  2. Har själv en gasoldriven genomströmningsvärmare för varmvatten. Vi bakar, lagar mat (gasoldrivet) och duschar (genomströmningsvärmare) så mycket vi orkar. Ingen skorsten men en hel del ventilation av typen "självdrag" och ganska stora volymer luft i båten. Så här långt har alla vaknat på morgonen (sedan 1984). I bland blir det kondens på fönstren men det har jag trott varit effekter av kokande grytor och människor (ca. 5-10 personer). Menar ni andra att jag borde vara orolig för kondens och förgiftning?
  3. Jag har funderat på att installera en autopilot av typ RAYMARINE Evolution EV-100 Power. Kommer den att fungera i min båt? Jag har en 13 meter lång och 15-18 ton tung stålbåt. 2 st. rattpumpar typ Sleipner 43cc. Fån fullt BB till fullt SB är det 8 rattvarv. Båten gör maximalt 9 knop.
  4. Både ankare och lin ser jag som återanvändbara. Jag undrar i stället vad som inte skulle vara återanvändbart? Kanske ett PR-trick för en ny produkt?!
  5. Ja, jag tänker lika dant. Det som gör mig lite tveksam är att vissa linor ges egenskapen att inte ändra diameter vid belastning. "En mycket viktig egenskap om linan skall användas i ett ankarspel." Men Om ankarspelet skall klara linor med dimensionen 14-16 mm, så borde det fungera med en 16mm-lina. (?) Eller smalnar linan mer än 2mm?
  6. Är det någon som har använt en "billigare" ankarlina till ankarspel? Varför skall man betala 2000 för en ankarlina när man kan få en 16 mm treslagen i polyestersilke för 489:- i den billiga biltillbehörsaffären? Ja, jag vet att det ofta är så att man får det man betalar för. Men har den billigare linan någon egenskap som gör den olämplig som ankarlina? Har en 43 fot stålbåt med ett lewmar ankarspel pro fish 1000 och 50 m ankarkätting (8mm) samt ett 20 kg Deltaankare. Nu vill jag förlänga kättingen med 30 meter lina..
  7. Jag har ett liknande problem. Tio varv från fullt babord till fullt styrbord. Därefter åtta varv från fullt styrbord till fullt babord osv.. Två styrplatser och har bytt bägge rattpumparna. Bara rodercylindern kvar..
  8. Varför är det inte fler som använder spolarvätska som frysskydd i installationer som innehåller plaster som skadas av glykol? Har själv använt spolarvätska i färskvatten och toa och aldrig haft problem.
  9. I sommar har min fru gått distanskursen på sjösportskolan (numera Sjöklar kustakademi) i Göteborg På rätt kurs. Hon gick den samtidigt som vi tillbringade fyra veckors semester med båt i Stockholms skärgård. Det fungerade mycket bra. Hennes reflektioner är att det krävs lite studievana och eget ansvar för att kunna ta till sig kursen. Det är också bra om man har möjlighet till praktik och någon att bolla frågor med. För övrigt är det lite kul med ett känt ansikte som Treuteger i rutan.
  10. Tack Seawolf! Det var intressant läsning. Skönt att det inte bara är jag som tänker i dom här banorna. Undrar om det finns någon pryl man kan koppla in mellan laddare och batterier, som begränsar spänningen. På så sätt kan man fortfarande använda laddaren som strömförsörjning.
  11. Det verkar som din laddare tror att en utjämningsladdning mellan battericellerna behövs. På min Mastervolt laddare kallas det equaliz mode.(startas bara manuellt från float läget) Den brukar beroende på temperatur landa på 15,2v-16,0v med låg ampere.(jag tror i max 8 timmar) Vilken som helst av de smarta laddarna ska fixa det du ber den om utan att hamna i equalizmode.(om det är det den gör) Jag tror din nuvarande laddare är kass. Lycka till. ------------------------------------------------------------------------ Ja, ett av argumenten som gjorde att jag köpte laddaren, var att den skulle klara av att känna skillnad på laddström och förbrukarström (Hur det nu skulle gå till, har jag ingen aning om. Men man behöver kanske inte förstå allt..)
  12. Jag har lite funderingar till 25A-varianten av samma laddare.. http://www.maringuiden.se/forum/;thread=512476
  13. Lite kompletterande information. Den ström jag mäter är den som går till/från batteriet. Inte laddström eller förbrukad ström. När ingen last är ansluten visar mätaren 0,1A och 13,8V När jag ansluter 1,9A förbrukare (badrumsfläkten) visar mätaren 0,6A (laddaren ger 0,6A+1,9A) och 14,9V. Jag kan inte tänka mig att det kan vara bra för batteriet i längden. Jag använder båten som en sommarstuga och vill inte koppla ur laddaren. Min teori är att laddaren uppfattar batteriet som delvis urladdat när den tror att batteriet drar 1,9A vid 13,8V. Därmed höjer den laddspänningen för att snabbare fylla på batteriet. Jag har funderat på att skaffa någon form av konstantspänningsaggregat som jag kan koppla mellan laddare och batteri när jag ligger med landström under längre tid. Har bara inte hittat någon sådan produkt ännu. Kanske någon här kan ge ett tips. (Behöver jag bygga det själv, så är det inga problem. Har jobbat en del med elektronik och ka hantera en lödkolv.. Skulle däremot kännas bättre om det var en färdig produkt.)
  14. Då min batteriladdare har fått stå någon vecka och ladda, når den ett läge då laddströmmen går ner till ca. 0,1-0,2A och batteriet får anses fulladdat. Om jag då belastar systemet med en yttre last på låt säga 10 A, går laddaren ur underhållsladdningsläge och höjer laddspänningen, vilket resulterar i att batteriet nu laddas med 1-2A igen. Detta trots att det redan är fulladdat. Jag kan inte tolka det som annat än att batteriet nu överladdas. Denna överladdning kanske inte är så märkvärdig om den varar en kortare tid. Men i mitt fall kan det handla om veckor då jag låter landström vara inkopplad i hemmahamnen. Är det någon som har tips på vad jag kan göra för att förhindra överladdning? Laddare av typ POWER MASTER (25A) Batteri av typ SMF 12V 180 AH 1100CCA Mätare av typ Nasa BM2 (monterat närmast batteriet)
  15. Ja, där fick jag så jag teg. Eller? Jag har nog inte tänkt köpa kort för hela medelhavet. (För 1595kr.) Det räcker med området runt Grekland. Vi lär inte hinna till varken Spanien eller Israel på en vecka. Är det någon som vet vart man kan köpa kort över Grekland?
×
×
  • Skapa nytt...