Gå till innehåll
tisdag 16 april 2024

tomasha

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    66
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av tomasha

  1. Vi bytte själva upp oss av samma orsak, 2 vuxna, två barn och kände att vi behövde mer utrymme utan att det blir alltför stort och dyrt att köpa/underhålla. Vårt val föll på en Nimbus 28dc och vi har varit mycket nöjda hittills. Mycket bra med utrymme och kapellet viks lätt upp om det är soligt och varmt. Det främre kapellet är alltid på så en HT vore nog en bra lösning. Lycka till.
  2. Har själv ett 290 som jag mekat friskt med och kan bekräfta att det inte skall gå att lyfta för hand. Man måste haka ut backhaken manuellt för att kunna lyfta det. Det är nog troligen bara något som kärvar, om inte så finns det en renoveringssats att köpa med nya fjädrar.
  3. Japp, samma plats på vår 88a
  4. Nu har vi ju ingen hund mer men däremot en 28DC. Jag skulle tro att det fungerar bra att gå på skarndäck bara du får ut hunden på det. Det går ju tyvärr inte ända till aktern utan slutar där kapellet börjar så du blir nog tvungen att lyfta ut hunden på skarndäck. I övrigt en toppenbåt men Rolf måste ha haft en formsvacka dagen han planerade hur långt bak skarndäck skulle gå
  5. Lite sent svar, men det mesta av elschemat finns i manualen för motorn och en sådan borde du hitta om du söker på nätet. Det övriga kan man ganska enkelt lista ut, det är ju inte så mycket eldragning.
  6. Kolla in den här killen, han har bra instruktioner för alla sorts båtreparationer. http://boatworkstoday.com/
  7. Jag brukar serva tvättmaskinen åt ett företag som tillverkar och tvättar kapell. Han har en stor tvättmaskin där han först tvättar med tvättmedel och sedan med klor. Det blir som nytt. Han kör även impregneringen i samma tvättmaskin men det är inte att rekommendera om man vill använda maskinen till annat:) Så får man in kapellet i tvättmaskinen fungerar det säkert utmärkt.
  8. Har du prövat montera stegen? jag funderar på samma sak.
  9. Jag använde frikostligt med klorin på vår tidigare båt (en bayliner trophy) och märkte inte att det skulle ha någon inverkan på gelcoaten. Men det fungerade fint att tvätta med, å andra sidan tyckte jag biltemas båtschampo fungerade bra också.
  10. Att displayen visar fel skulle jag nog gissa beror på att trimlägesgivaren krånglar eller inte ligger mot kuggarna på plastlisten ovanpå styrhjälmen. Om jag inte minns helt fel (hade samma problem på mitt drev) så hindrar elektroniken i displayen att man kör upp eller ner drevet om givaren är i fel läge. Jag kopplade själv förbi automatiken tillfälligt tills jag hade tid att fixa givaren.
  11. Ta med en knippe pengar, det gjorde jag när jag köpte vår båt i Danmark. Lite nervigt att knalla runt med så mycket pengar dock:) Banköverföring med laptop är väl ett alternativ också, du kan ju skriva ut ett kvitto och visa upp (eller visa det på datorn). Men det tar ju ca. en dag före säljaren har pengarna på kontot.
  12. Understöder tidigare inlägg, att byta skrovbeklädnad är inte speciellt svårt. Jag bytte själv i vår Nimbus 28dc i våras och det var inga större problem. Väl värt besväret, nu känns den lika fräsch som en ny. Jag hade tidigare en Bayliner Trophy som hade de normala mögelangreppen för en gammal båt. Där försökte jag bli av med möglet med alla möjliga huskurer och vissa fungerade riktigt bra, men helt ok blev det aldrig. Även om man kan göra en hel del åt mögelangreppen så kan man nog inte förvänta sig att resultatet skall bli som en ny båt. För att lyckas med det är nog enda möjligheten att byta skrovbeklädnad. Men det är som sagt ett arbete väl värt besväret, då kan man njuta av en fräsch båt lång tid framöver (förutsatt att man sköter den naturligtvis).
  13. Ingen aning, men för att bestämma mängden radade jag ut alla bitar jag plockat bort på altanen och pusslade ihop dom på samma bredd som skrovmaterialet var. Sedan mätte jag helt enkelt hur långt det blev.
  14. Jag funderade själv på 9057 och 9963 men valde 9963, priset jag fick på båda var 349kr/m. Det jag märke var att även små ojämnheter syns när man har en så pass slät yta som 9963 så skulle jag göra om det skulle jag troligen välja 9057 som har lite mera struktur. När jag limmade beklädnaden klippte jag först ut en bit med den jag tagit bort som mall, jag gjorde den ganska mycket större. Sedan skar jag försiktigt genom pappret på baksidan så jag kunde ta bort en remsa ungefär på mitten. Då gick det enkelt att fästa beklädnaden utan att den kladdade fast överallt. När jag hade fäst den provisoriskt skar jag till kanterna för bättre passform och tog bort skyddspappret bå baksidan litet åt gången.
  15. Jag håller precis på och byter skrovbeklädnad i vår Nimbus och valde att använda en variant med självhäftande baksida från Ronneby Marine Design. Jag valde den just med tanke på att den skall vara lätt att torka av samt att den har ca 5mm skum på baksidan så inte alla ojämnheter syns. Nu har jag inte klätt om någon hel båt med vanligt kontaktlim så jag har inget att jämföra med men jag inbillar mig att det är lättare när den är självhäftande.
  16. Det kan ju ha ändrat men i fjol när vi var till Åland fick jag lära mig att endast Ålands egen operatör ålcom och Telia Sonera fungerar på Åland. Kanske Elisa fungerar i år också men jag skulle nog välja Telia Sonera för säkerhetsskull.
  17. Det kan vara förknippat med en hel del bekymmer att få loss skölden utan att lyfta ut motorn. Motorn vilar som sagt på skölden och bockhornet sitter fast i skölden och det är troligen ganska trångt. Om du tittar på marinepartseurope så hittar du sprängskisser som visar hur det är uppbyggt. Om du tänker dig en säsongslösning skulle det kanske räcka att putsa och lägga sikaflex från utsidan runt skölden.
  18. Det finns en packning mellan Sköld och akterspegel, en rund gummislang. Om vatten tränger in där du visar är det möjligt att den inte håller tätt. Du måste demontera skölden för att byta den (6 bultar om jag inte minns fel) men packningen kostar inte många kronor.
  19. Vi hade en Bayliner 2460 tidigare och det tyckte jag var perfekt när man har barn. De kunde sitta skyddade i hytten och leka i kabinen om de ville. Den är ju gjord för fiske och har inbyggda fiskesumpar (funkar även perfekt att fylla med is och öl:) Det är ju en något större båt och drar mer bränsle men rätt lämplig för en liten familj på kortare turer. De brukar ju dessutom vara mycket förmånliga i förhållande till storlek. Själva har vi bytt till en Nimbus 28dc eftersom vi ville ha en lite större båt med mer utrymme då vi brukar göra rätt långa turer. Lycka till.
  20. Mycket troligt är det solpanelsregulatorn som stör. Om du har en separat säkring till regulatorn kan du ju prova ta bort den och se om det hjälper.Och är det regulatorn borde det troligen störa när motorn är av också, fast mindre. Enda sättet att bli av med det är att installera ett störningsfilter. Eventuellt kan det hjälpa att dra strömmatningen till stereon direkt till batteriet om du inte har det redan. Lycka till!
  21. inga problem, skicka mig din epost så sänder jag över all info jag har.
  22. Ännu bättre, att man inte tänkt på det. Tackar för tipset.
  23. Just det! Varför har inte alla dubbla utlopp på tanken så man slipper trevägsventilen? Finns det någon orsak till det?
  24. Tackar för den fina bilden, jag skall skruva loss skivan och ta en titt. Det börjar ju så småningom tina upp utomhus så i april börjar det roliga. Då släpar jag hem den, lägger i en kupevärmare och börjar på
  25. Jag har toalett men ingen tank, tömningen går rakt ut i havet. Jag köpte min av en tysk som haft den vid sommarstugan i Spanien, kanske man inte använder tank där? Vore väldigt hyggligt om du kunde kolla måtten då jag inte har något att ta modell av. I och för sig skulle jag väl kunna ta mått på utrymmet där den skall sitta men det käns ju lite säkrare om man har måtten av en tank man vet passar
×
×
  • Skapa nytt...