Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024

dynaflux

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    215
  • Gick med

  • Besökte senast

Forum Inlägg postade av dynaflux


  1. 38 minuter sedan skrev 1stPeregrine:

    Jag tror att det var Hjertmans som sålde dessa ställningar, vet dock inte om de fortfarande för dessa. Jag köpte dessa T-stycken som reservdel för ett antal år sedan där.

    Jag tittade på Hjertmans sida - de har kopplingen som reservdel. Fabrikatet heter Multimarine och rören verkar vara 38 mm. Stort tack! 


  2. Jag sålde min förra båt förra året och till den hade jag en däckställning där de T-formade anslutningarna som håller ihop överliggaren med benen var av plast, några hade spräckts och jag höll ihop dem med slangklämmor. Nu köpte jag ny båt - och samma fabrikat på däckställningen och här var flera T-stycken rejält spräckta och FUBAR (F--ked Up Beyond All Repair) och jag måste ha nya innan vintern kommer. Jag har googlat men inte hittat dem men de liknar ganska mycket Noa. 

     

    Så om någon kan hjälpa mig att identifiera dem, inga bilder då det dröjer innan jag kommer till båtklubben. 

    -  Aluminiumrör, uppskattningsvis 50 mm diameter

    - Rören sätts ihop som äldre tältstänger - en mindre ansats går i andra rörets ände och låses med en fjäderbelastad pigg (som man alltså trycker in vid demontering. 

    - T-kopplingarna som sammanfogar överliggare med benen är alltså i svart ABS-plast. 

    -  Några av rören har fötter i plast för att ställa på däck eller marken, några har en bygel för att skruva på pulpiten. 
    - Båda har legat i en bärväska i ljusgrått vävtyg. 


  3. Jag har rensat upp det katastrofala elsystemet i min nya båt och gjort om allt från grunden. Allting är i princip klart och jag ska nu koppla in ett skiljerelä.
    Som det är nu finns det en huvudströmbrytare som jag kopplat så att den bryter kretsen till startmotorn och alla förbrukare (för tillfället är båda batterierna parallellkopplade). När jag nu kommer att separera batterierna med skiljerelä inser jag att det bör finnas en brytare för varje krets; en för startbatteriet och en för förbrukarna.
     

    På de kopplingsschema jag har hittat på nätet finns det variationer; många har en brytare bara för startbatteriet och förbrukarna har konstant matning (såklart vettigt om man har pumpar med nivåvakter, larm osv.) men jag vill kunna göra hela båten strömlös och då antar jag att enda lösningen är två brytare – vilket känns som en klumpig lösning.
     

    Sedan hittade jag det här: https://sutars.com/support/sakerhet/var-bor-jag-koppla-in-huvudstrombrytaren/ där de menar att man ska undvika strömbrytare till startkretsen. Deras argument är vettiga men jag skulle känna mig osäker av flera anledningar. Händer något allvarligt vill jag se till att koppla bort strömmen till motorn, likaså när jag meckar med motorn.
    Det innebär att en potentiell tjuv kan starta enbart genom att manipulera tändningslåset – jag har hört om flera stöldförsök där tjuven inte fattat att det finns en huvudströmbrytare.
     

    Tacksam för råd och synpunkter.


  4. Jag har alltid hittat läckage genom att låta någon (ofta min fru) spola med en slang från utsidan på misstänkta områden medan jag tittar på insidan. 
    Hittade ett läckage på det sättet förra veckan; det regnade in och jag hade misstänkt och letat kring ett fönster och ett pulpitfäste. När vi spolade såg jag direkt att det kom från manluckan - en bra bit därifrån men vattnet hade följt en skarv. 

    • Tack 1

  5. 3 minuter sedan skrev Mange249:

    De gånger jag mekat med elsystemen i mina båtar har jag inte reagerat på att säkringsmodellerna åldrats olika. Det jag däremot reagerat på är att 20-30 år gamla elsystem oftast är slut. Spröda paneler med oxid och dåliga kabelskor, oxiderade kablar och givetvis påbyggda ”gör det själv dumheter”. Det som brukar funka bäst är fabrikens dragningar, spec utombordarnas kabelhärvor.

     

    Jag menar att det viktiga är att hålla koll på skicket, snarare än att fastna för en viss typ. Jämför man med bil är det slående hur allt torkar och blir sprött. 
     

    När det gäller automatsäkringar skulle jag inte lita på 20år gamla sådana. Det är en kanonlösning, men för egen del skulle jag räkna med en kortare livslängd än exvis glassäkringarna. Om 20 år finns det nog klart roligare lösningar så det kan ändå vara dags för en uppgradering;) 

    Jodå, jag är inne på min fjärde båt från 70-talet (under en 15-årsperiod) och på tre av dem har elsystemen varit katastrofala och jag har fått göra om mycket. Det är både tidens tand, tidigare ägares inkompetens och gammal teknik (som just säkringsplintar, konvertrar eller kringutrustning som jag rensar bort). 

    • Gilla 1

  6. 26 minuter sedan skrev Georg_Ohm:

    Vi liksom tillverkarna är tyngda av tradition.

    Tänk nu på att det finns (minst) två olika längder på glasrörssäkringar!

    Jodå, det har jag koll på. Det slog mig att jag har fyra sortimentlådor med ca 100 olika värden och även några av den större storleken. 


  7. 4 minuter sedan skrev Georg_Ohm:

    Jo, både @Makro och jag förstod det.

    Se nu till att köpa passande glasrörsäkringar att ha ombord i reserv, gärna i närheten av panelen. 
    Jag har en liten panel med sex strömbrytare vid förarplatsen, den är från Roca och har glasrörssäkringar, små vaggströnbytare eller omkopplare, samt lysdioder. Har länge tänkt att byta ut den, ja göra om hela förarbordet, men se det har inte blivit av.

    Jag tror jag har glasrörsäkringar från en gammal båt. Känns väldigt antikt: märkligt att de används på nya paneler. Köpte den idag på Erlandson - det var samma panel som sitter i båten från 1979. Antar att tillverkaren bara kört på rutin utan någon tanke på modernisering. 

     

    • Gilla 2

  8. Jag har fått lära mig att topplanternan ska ha en egen strömbrytare då man kan låta den vara släckt när man navigerar i mörker (då med de övriga tända). Jag anar att detta inte är i linje med Sjötrafikförordningen - eller? Jag hade det på min gamla båt och tyckte det var rätt bra i vissa situationer. 

     

    Sedan har jag sett på amerikanska båtar att de har en separat strömbrytare för "anchor light" men frågan är om det avser lanterna eller en strålkastare. 

    • Förvirrad 2

  9. 2 timmar sedan skrev Makro:

    Jag har faktiskt en säkringshållare med vanliga flatsstiftsäkringar, från Biltema med dioder som lyser som är prisvärd och gör sitt jobb.

    Men då är det ju ingen kombinationspanel med strömbrytare. Nu är hållaren tydligen uppdaterad en aning mot när jag köpte:

    https://www.biltema.se/bat/elutrustning/sakringar/sakringsbox-flatstiftssakringar-2000043332


    Fast deras kombinerade paneler med säkringar och strömbrytare ligger ju i samma prisklass.

    Men du kanske har kikat på de lite dyrare alternativen från t.ex BEP och Blue Sea?

     

    Jag syftade på en panel med strömbrytare som sitter på instrumentbrädan - bredvid varje strömbrytare sitter en säkring. 

    • Gilla 1

  10. 3 timmar sedan skrev Georg_Ohm:

    Till övriga säkringar ombord, väljer man ju förstås dessa modernare flatstiftssäkringar som man kan köpa i flerpack med olika värden på nästan vilken bensinstation som helst.

    Den gamla sorten av dessa bilsäkringar skall man undvika, gärna i flera exemplar, då som samlar på sig en massa oxid och glappkontakt. Det var Bockstensmannens storebror och hans jämnåriga som använde sådana….

    Nu menade jag en panel med strömbrytare som man monterar på instrumentbrädan - det finns massor med olika utförande men då glasrörssäkringar eller automatsäkringar. 

    När det kommer till den gamla typen av bilsäkringar är de helt förkastliga. En kompis 30-fotare höll på att sjunka, typ en halvmeter vatten inuti. Jag hjälpte honom att felsöka och det visade sig att två såna säkringar hade ärgat så att länspumparna inte gått igång - två länspumpar, en säkring till vardera - båda hade fallerat. 
    Håller på att byta en gammal panel till flatstiftssäkringar i min nya båt, har gjort det på mina tidigare båtar också. 


  11. 1 minut sedan skrev Makro:

    Vad menar du med att säkringarna ska ”brinna frekvent”?

    Om allt står rätt till ska säkringarna aldrig gå.

    Automatsäkringar av god kvalitet hade jag valt

    så slipper man hålla reda på reservsäkringar sen är säkert automatsäkringar dyrare.

     

    Jag glömde såklart ett "inte", redigerat.

    Sedan la jag till en annan tanke; att automatsäkringar är "finmekanik". 


  12. Jag är på väg att köpa en ny strömbrytarpanel, den finns i två varianter - en med vanliga säkringar och en med automatsäkringar. Det ska sägas att jag vet skillnaden men frågan är vilket som är "bäst" och om det finns för- eller nackdelar med den ena eller andra. 
    Som jag förstått det är en automatsäkring uppbyggd med bimetall och någon återställningsmekanism - alltså saker som kan fallera med tiden. 

    Och trots allt är det till lanternor, vindrutetorkare o.d. och det är ju säkringar som inte ska brinna av frekvent. 


  13. 29 minuter sedan skrev Georg_Ohm:

    Vad är det för båt?

    Jag kan tänka mig att det kan röra sig om någon mer eller mindre smart koppling till lanternorna, att man tillfälligtvis skapar ett spänningsfall till kanske topplaneternan, och låter detta spänningsfall driva en lysdiod som ligger parallellt med dioderna, man trycker på en knapp som kopplar in dioderna i kretsen, om lysdioden lyser gör också den annars svårkontrollerade lanternan det… 

    Det är en Örnvik 660 - kan säga att jag utan framgång försökt leta upp ett kopplingsschema. Motorn är en Yanmar och jag har hittat kopplingsschema men det är uppenbart att Örnvik valt en annan lösning till instrumentpanelen. Dessutom finns inte "kringutrustning" som torkare, lanternor, signalhorn osv. med - det är bara det som är relaterat till motorn. Så dioderna kan bara varit kopplade till något i instrumentpanelen som bara är instrument för motorn; temperatur, oljetryck osv. 

    Jag ska kolla vidare men jag tror inte jag kan utröna till vad dioderna varit kopplade. 


  14. 10 minuter sedan skrev Rollen:

    Om man har flera torkarmotorer kopplade till samma knapp, kan man koppla dioder till dem, så att de stannar i parkeringsläget. Utan dioder går strömmen bakvägen mellan motorerna, och de stannar bara om alla är i parkeringsläge samtidigt.

    Strömställarna för torkarna sitter på en annan panel och det skulle vara osannolikt om dioderna satt så långt ifrån. 


  15. 2 timmar sedan skrev Georg_Ohm:

    Dioder fungerar som backventiler för strömmen.

    Det ser ju ut som om dom är oanslutna i ena ändan, om så är fallet gör dessa tre dioder ingen nytta alls. Men det kanske finns kablar från denna kopplingslist som kameran inte såg? Isåfall kanske du kan vrida på kopplingslisten eller kameran litet och ta en ny bild..?

     

    Sedan är det ju jättesvårt att försöka sätta sig in i hur den förre ägaren tänkt när denne kopplade in dessa dioder.

     

    Vid närmare titt på din bild kan det ju se ut som om dessa tre sipder ligger i serie med varandra, dioder ger 0,7 volts spänningsfall, alltså om det nu är så, 2,1 volt tillsammans, och då kan man nu gissa att dessa skall skydda någon känslig utrustning från för höga spänningar i elsystemet… kanske… 

    Frågan borde mer vara ställd som om det finns någon trolig applikation för dioder i anslutning till instrumenten. 
    Som jag skrev har man kopplat rätt friskt och verkar kopplat bort saker. Därtill har jag tagit bort mängder av sladdar som inte leder någon vart. Så det är mycket troligt att de just nu inte är kopplade till någonting - men de kanske haft en viktig funktion. 

    • Gilla 1

  16. Jag håller på att rensa upp i elsystemet på min nyinförskaffade båt och har kommit till instrumenteringen. På kopplingslisten sitter tre dioder och frågan är vad de är bra för. Jag vet att man använder dem för att avskilja batterier men detta är ju inte syftet här. 
    Har inte helt och hållet lyckats klargöra vart de går då tidigare ägare har kopplat om ganska friskt och några lampor och omkopplare är bortkopplade. 

    20220626_220120.jpg


  17. 2022-05-27 vid 13:00 skrev IngemarE:

    Av komponentutseendet att döma skulle jag datera det till 70-tal, möjligen 60-tal. Du skriver inte vilken båt det kommer ifrån, skulle vara intressant om det stämmer...

    Vissa transistorkapslingar var inte vanliga senare, tantalelektrolyterna av droppform (ser ett par) blev mer ovanliga (de hade tendens till spontankortis efter ett antal år och fick dåligt rykte) och kolmotstånden började sedan se lite annorlunda ut. Dessutom är det bara spårskruvar.

     

    Eftersom dioderna ger en slags OR-funktion skulle jag misstänka att det kan vara ett larm av något slag med flera triggkällor. Antingen inbrottslarm eller kanske t..o.m. elektronikgrunka för att ge varning som funktion av flera givarsignaler.

     

    Men jag gissar som sagt. Kanske någon har eller har haft exakt detta kretskort i sin båt (?) och kan ge ett klarare svar 🙂

     

    Jo, jag håller med dig om komponenterna - typiskt slutet av 70-tal och 80-tal. Båten är en Örnvik 660 från 1978 som jag för övrigt försöker hitta ett elschema till då jag är i färd med att rensa upp elsystemet. Förutom "larmet" har det hänt en massa andra konstiga saker. 


  18. Tack för alla svar. Rimligt att det är något som varit kopplat till givare, frågan är bara vad då det finns många ingångar. Har inte hittat några kablar eller givare som har hört ihop. Kanske ett förhistorisk NMEA2000-system.  :-D 

    Jag höll på med elektronik och gjorde egna kretskort i min ungdom så jag kan se att det är "handgjort" - bl.a. är hålen borrade manuellt och sitter lite hit och dit. 
    Man kan väl gissa att trimpotentiometern varit för att ställa triggningsnivån om det nu är ett larm. 


  19. I ett skott hittade jag detta mystiska kretskort - någon som har en gissning på vad det är? Jag har bra koll på elektronik men kan inte komma på vad detta är. Endast en tråd av fem var inkopplade (till strömmatning) så de ger inga ledtrådar. 

    Jag tänker inte att det är något vitalt, jag är bara nyfiken. 

    20220526_175835.jpg

    20220526_175850.jpg


  20. Jag har köpt en Örnvik 660 och någon har gått loss rejält på elsystemet och jag söker ett kopplingsschema. 

     

    Till att börja med har jag tagit bort tio meter onödiga sladdar; de har monterat nya förbrukare och i två fall dragit rakt till matarkabeln från batteriet - utan säkringar. Ganska mycket elinstallationskablar, sockerbitar och eltejp. En säkringshållare hade eftermonterats och fungerade som jordpunkt - och då fanns det en för ändamålet avsedd bara några decimeter därifrån, en tunn sladd hade börjat smälta osv. 


  21. 19 timmar sedan skrev Wingan:

    Ja, då kommer ju saken i ett nytt (och lite bättre) läge.

    Skruva då upp pluggarna och kolla nivåerna, är plattorna synliga är det hög tid att fylla på.

    Ofta sitter det en plasttapp i varje cell som man kan fylla upp till, för att få rätt nivå. Annars 5, kanske 10mm över plattorna.

    Efter en tids körning (laddning) är det nog ändå lämpligt att följa mitt tidigare råd.

    Tack, ska kolla. Sitter bara en plugg på dem. 


  22. 7 timmar sedan skrev Fredric_sthlm:

    Ja ett av mina 4 nya Tudor AGM började förra året att brinna under färd. Hade jag inte varit nära hamn hade jag fått överge båten för pulversläckare hjälpte inte.. sanslöst obehaglig upplevelse.

    8A3F2949-2CCD-4B07-8840-5023704F0C1A.jpeg

     

    7 timmar sedan skrev Fredric_sthlm:

    Ja ett av mina 4 nya Tudor AGM började förra året att brinna under färd. Hade jag inte varit nära hamn hade jag fått överge båten för pulversläckare hjälpte inte.. sanslöst obehaglig upplevelse.

    8A3F2949-2CCD-4B07-8840-5023704F0C1A.jpeg

    Oj! Kan ana paniken som uppstår. 

     

    • Gilla 1

  23. 31 minuter sedan skrev Mange249:

    Var försiktig med batterier som börjar bete sig udda. Kokning och andra fenomen kan i vissa fall bero på att batteriet är defekt.

     

    Jag är extra försiktig efter att ha sprängt ett batteri i ansiktet vid urkoppling. Det är inte roligt alls och det finns långt mer kraft i dessa syrabomber än vad många tror...

    Jag har hört det berättas, jag har respekt och har alltid skyddsglasögon eller vanliga glasögon på när jag pillar med dem. 

×
×
  • Skapa nytt...