Gå till innehåll
onsdag 24 april 2024

Chifen

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    40
  • Gick med

  • Besökte senast

Forum Inlägg postade av Chifen


  1. Jag fick först erbjudande om Yttre saltholmen men förstod snabbt att färjetrafiken svallar en del och att parkering kommer bli ett problem sommartid. Det i kombination med varken vind- eller sjölä.

    Nästa erbjudande blev Hinsholmskilen som jag tyckte verkade trevligt men inte på föreslagna bryggan längst ut med aktern i lovart...

    När sedan Fiskebäck presenterades insåg jag att det var ok. Vi färdas alltid med bil så det kan nog funka. Beträffande bryggans kvalitet... kommer från Skälderviken i Ängelholm så är van vid liknande standard, dock halva paketpriset (sommar-vinter).

    Jag kommer stå kvar i kö för att bli erbjuden ”uppgradering” på nya bryggorna när köpoängen räcker till.

    Nu återstår att se vilken vinterplats som erbjuds för nästa vinter ;)


  2. 2 timmar sedan skrev Peter_K:

    Tanken är väl snarare att du har avlastarna vid sittbrunnen så du slipper gå upp på däck och reva..?

    Nja... jag har vindruta så det blir komplicerat även om det är lockande. Men där är väldigt tight mellan däck och ruta, blir svårborrat.


  3. Jag har med annat forums hjälp hittat reservdel och gjort prisförfrågan. Vi avvaktar nu Rig-Rite i USA på svar.
    Nu vet jag också att bommen heter Isomat NB-40. Jag har skickat prisförfrågan men kan man hitta på några andra alternativ? 
    Plocka bort avlastarna och bryta av nere vid mastfoten med block och sedan avlastare upp på masten? Låter dyrt dock... Bara en enkel avlastare är mer än 1000kr...


  4. Jag har en Isomat rigg på min Malö. I främre bomnocken finns avlastare för uthal och två rev. Dessa kärvar nu och dessutom är tänderna utslitna i aluminiumet. Jag har hittat en ny liknande bomnock på nätet men inga avlastare likt bilden. 
    Funderar på vad jag skall göra? 
    Har ni några erfarenheter eller idéer att dela?

    Isomat boom head_LI.jpg


  5. Om jag kommer ihåg rätt så händer följande om man bryter strömmen:

    Pumpen stannar och lågan slocknar nätan direkt. Fläkten varvar ner men får inte ut all värme ur brännkammaren som då blir ganska varm när ingen fläkt kyler. Den höga värmen kan då ge skador och ev kan övertemp. skyddet lösa ut.

     

    Startsekvensen börjar med att fläkten går några sekunder innan glödstiftet får ström, ev är det ytterligare några sek innan pumpen startar.

    I en gammal Wallas är det värre, där finns det bränsle kvar i brännarkoppen när man bryter strömmen men utan fläkt brinner det med sotande låga. Efter några gånger har man fått ett rejält sotlager i värmaren som då bla tappar effekt.

     

    Fattar jag nu rätt så stoppar TS värmare normalt men vägrar sedan att starta igen? 

    Om termostaten matas direkt med 12V och sedan ett 2poligt relä där den ena kontakten istället får ersätta termostatens kabel till värmaren så kommer värmaren att stoppa normalt. Reläts andra kontakt får sköta ett frånslagsfördröjt relä som bryter matningen till värmaren så blir värmaren strömlös efter frånslagstiden men får ström när termostaten kallar på värme igen.

    Jag har gjort något liknande till en som ville att värmaren skulle värma upp båten när han lämnade den men som i det fallet skulle förhindra att den startade igen. (fungerade fö ganska bra för att torka ut båten efter en blöt hemsegling)

     

    Det som knäcker värmare är oftast tidens tand så ett byte är nog att rekomendera, sen kanske jag tycker att en "pirat" kommer att göra samma jobb men till en lägre kostnad, kolla med säljarna hur bra det går att ersätta bef. värmare, det måste vara ganska vanligt.

     

    Tack! Jag var också inne på att lura den rackarn med lite reläer men som du säger så är nog ett byte i läge nu.

    Skall titta på olika varianter men Webasto Air Top Evo 40 som nämnts ovan verkar intressant sen får vi se om det finns någon budgetvariant som skulle passa med befintlig installation för enkel migration.


  6.  

    Ursäkta om jag blir lite OT, men går det inte att koppla rumstermostaten så den slår på och av matningsspänningen?

    Det får man inte göra!. Matningsspänningen bör vara kopplad så att den alltid är på. Detta därför att värmaren inte får bli strömlös (fläkten stannar) då det finns låga i brännkammaren...

    När det gäller val av ny värmare så föreslår jag Webasto Air Top Evo 40. Den har samma dimensioner som din HL24 men tekniken har utvecklats otroligt. Kanske den bästa luftburna värmaren du kan få idag. Webastos Air Top 2000 kan vara för liten för dig om du seglar tidigt/sent på sesången. Dessutom har den inte samma kvalitet som AT Evo 40. Kalibreras Webastos värmare rätt, funkar de i decennier utan åtgärder och därtill är de betydligt tystare en sina konkurrenter...

     

     

    Tack för det tipset. Webasto Air Top Evo 40 verkar vara den jag skall ha!


  7. Jag planerar att byta ut min befintliga Webasto HL24 luftvärmare där styrenheten trilskas. Den fungerar bara om jag gör den spänningslös först. Så när rumstermostaten slår ifrån så startar den inte igen förrän jag bryter matningsspänningen...blir kalla morgnar. En ny styrenhet kostar 5575:- och värmaren är nog från -89.

     

    Delfråga 1:

    Båten är en Malö40H, LOA 9,60 (32fot). Räcker 2kW om jag skall ha utblås i salong, toa samt akterkabin? Nuvarande är på 2,4kW och fungerat fint. Vinterseglar inte så värmaren går bara för att förlänga säsongen och att driva ut fukt regniga dagar.

     

    Delfråga 2

    VIlka andra värmare än Webasto kan jag enkelt ansluta utan att behöva byta slangar och anslutningar?

    Eberspächer?

    Calaer? (Seasea)

    Aeroheat? (Watski)

    Keatrade? (Keatrade)

     

     


  8. Tack för alla svar.

    Det blev oscillerande slipmaskin med 240-320 papper. Jag slipade 6-8 ggr och det var tjockt lager sedan tidigare så jag slutade innan jag nådde träet. Tack Malövarvet för ordentligt förarbete :)

    Nu lägger jag International Original Fernissa utspädd 20% sedan samma outspädd två lager för att sen avsluta med Goldspar Satin två lager.

     

    post-10007530-1394236672,2795_thumb.jpg


  9. Jag har ett salongsbord där det blivit typiska fuktfläckar genom att någon ställt något varmt på. Det har blivit vita cirklar.

    Frågan är hur djupt måste jag slipa? Är detta ett ytligt fenomen och vad är det egentligen som händer när det blivit så här?

    Jag vill ha sidenmatt och såg någon som förordade att först fernissa och sedan avsluta med sidenmatt för att få bästa resultat. Kan det vara så?


  10. Precis som beskrivs ovan bleker oxalsyran och man får det okulärt finare men du har inte bekämpat mögelangreppet.

    Jag skulle då kanske använda boracol först för att bekämpa angreppet och sedan oxalsyra för att göra det kosmetiskt snyggt. På så sett slipper du kanske göra om jobbet igen...



    Senast ändrad av Chifen | 02 april 2011 | 12:07
×
×
  • Skapa nytt...