Jump to content
Saturday 02 December 2023

Snoilsky

Medlemmar
 • Content Count

  314
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

3 Neutral

About Snoilsky

 • Rank
  Kommendör

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Tack för bra svar. Uppskattas! Planerar inte att köra laddaren via invertern
 2. Puh, har inte planerat att köpa en massa prylar. "Undrar vad som krävs för en säker installation innan jag börjar prata med marinelektriker." Blir det för dyrt så får det duga med endast laddaren inkopplad. Har en inverterad som ger ren sinusvåg så egentligen är det främst vvb som behöver 230v. Enligt uppgifter från annat håll krävs en isolationstransformator. Verkar kosta ca 6500:- och uppåt. Sen eventuellt ny landströmscentral och uppskattningsvis 4-5h marinelektriker + installationsmaterial. Omotiverat dyrt för våra behov.
 3. Min landströmscentral som satt i när jag köpte båten känns inte pålitlig. Brände en laddare och den nya laddaren får frispel när jag ansluter exempelvis en dator till det andra 230v-uttaget. Undrar vad som krävs för en säker installation innan jag börjar prata med marinelektriker. Vill kunna ansluta en ny varmvattenberedare, batteriladdare och eventuellt en dator. 2 kontaktuttag där jag ibland kör bara laddaren och ibland även kör dator eller varmvattenberedare. Hittade en isolator från victron som är billig. Ca 1500 sek: Galvanisk isolator VDI-16. Räcker den i kombination med en landströmscentral eller måste jag köpa de dyrare isolatorerna som verkar börja på 6000:-. Förbrukar inte så mycket el och brukar klara mig några dagar utan landström om solen tittar fram ibland.
 4. Johnson och Evinrude 9,9hk väger ca 34kg. Tyngre men brukar vara betydligt dyrare än Tohatsu 9,8hk.
 5. Söker lätta motorer till släpjolle. 6-10hk. Planen är gammal 2-taktare som jag kommer köra med alkylatbensin. Vi kommer endast använda motorn några ggr per år så bränslekostnaden är inte så viktig. Ny 4-taktare är inte aktuellt. Har hittat lite ströinfo i olika trådar. Det jag hittat hitintills: Tohatsu 9,8hk: 26-27 kg. Yamaha 8hk: 27 kg. Hur identifieras den modellen? Årtal eller beteckning? Tohatsu 6hk och 8hk: 26,5 kg. Hur identifieras den modellen? Mercury 9,9 hk. 26 kg? Är det ett troll? https://www.aucklandmarine.co.nz/listing/mercury-9-9-hp-lw-twostroke-1 Någon som kan svara på mina frågor eller som kan komplettera listan?
 6. Seglat en del med Facil 35 och även familjtävlat mot Facil 35 när vi ägde en Nova. Jag är en självlärd amatör så jag seglar förmodligen inte optimalt med vare sig Novan eller Facilen. Mina upplevelser med Facil när vi använt självslående (jmf med Nova): fantastisk på kryss och helt okej upp till ca halvvind. Riktigt tråkig på läns pga pytteliten stor. Bommen är ovanligt kort (?). Novan åker på rejäl däng på kryss men är betydligt snabbare på läns när man använder 110% och spirbom på focken. Komfort mm: Är man lång så är det få 80-talsbåtar som slår Facilens ruffhöjd. Min kompis ca 193 har bra ståhöjd. Bra kök, toa och förpik. Ogillar de två akterkojerna pga lite för klaustrofobiska för min smak. Salongen känns lite som en mörk källare. Masten är tung. Två muskelberg kan hantera masten men vi föredrog att vara 4 personer när vi bar masten! Novan kunde jag masta av själv. Jag har själv varit spekulant på en egen Facil 35 men det faller framförallt på källarkänslan och akterkojerna. Hade jag varit över ca 190 cm så hade jag nog kunnat tänka mig Facilen. Exempelvis Novan är i mitt tycke mycket trevligare i salongen. Vi har sålt Novan för längesedan och har istället köpt en Maxi 95. Bra familjebåt när man har begränsad budget och när man har 3 barn varav en tonåring. Tonåringen vill kunna stänga om sig i den relativt rymliga akterkojen. Har du kollat på en Scannar 33? Inte lika sportig som Facil eller Stratus. Däremot en bättre familjebåt i mitt tycke.
 7. b_syrsa, hoppas att jag ska hitta en puck som är lite snabbare och mer noggrann. Använder idag en ny telefon + abonnemang på Eniro och iSailor men tycker inte att mottagningen och uppdateringsfrekvens är tillräckligt bra.
 8. Hej Har en hyttbåt och vill införskaffa ett pålitligt navigationssystem. Använder inte båten så mycket och vill därför investera i en enhet som även kan användas till annat (tablet). Är det någon som vet vilka gps-puckar som är mest pålitliga och snabba? Vill inte kompromissa med säkerhet. Har tidigare hamnat i olustiga situationer pga dålig mottagning på en konventionell plotter för marint bruk. Tablet: så billig som möjligt men ljusstark skärm. Puck: Behöver ingen skärm eller annat krimskrams. Söker endast pålitlig och snabb GPS-mottagare. Har tittat som hastigast på badelf och Garmin Glo. Lite tveksam till bluetooth (Glo). Känns inte lika stabilt som kabel... Tack på förhand.
 9. Skulle felsöka idag men det gick inte att få tillbaka felet. Startade och stängde av ca 10 ggr. Åkte ut på en tur ca 9 sjömil. Åkte tillbaka efter några timmar. Startade och stängde av ca 5 ggr när jag kom tillbaka. Får återkomma när det går att felsöka igen. Tack för hjälpen som jag har fått. Känner mig bättre förberedd och ska följa dina instruktioner IngemarE. Ja, det saknas kunskap och att jag har för bråttom. Lite panik när semestern precis börjat.
 10. Jag har haft två problem: 1. Säkring gick. Då funkade varken tilt eller start. Byter säkring. Testar först tilt och den funkar. Testar startmotorn och då ryker säkringen. Upprepar detta ca 5 gånger och säkringen ryker varje gång. Bör inte det vara ett tecken på att det är kortslutning i relä (i spolen)? 2. Nästa test någon dag senare: Testar tilt och det funkar. Startar och allt går fint. Sen när jag stänger av motorn efter en kort tur så går den inte att starta alls. Prövar flera ggr men inget händer. Säkringen går inte. Kan spolen ha brunnit av helt? antar att jag blir varse om jag mäter enligt ingemarEs instruktion.
 11. Ska skaffa krokodilklämmor och mäter tidigast onsdag. Enligt IngemarE: 1. börjar mäta gulröd mot -pol när jag försöker starta. Om jag inte får någon ström så testar jag: 2. blåröd mot jord. Funkar den så bör det väl vara fel i tändningslåset? 3. Om jag istället får potentialskillnad mellan gulröd och -pol så bör det väl vara relä eller reläets jord det är fel på?
 12. Tror jag har hittat resterande. Semestern börjar nu så jag kommer ha tid att försöka förstå.
 13. Jag kan helt säkert inte lära mig det så snabbt men jag är tacksam för era försök. Ska lägga en dag utan barn och felsöka enligt tips. Den lokala båtelektrikern har semester och båtmekanikern har 60 inplanerade arbeten innan han kan ta nya uppdrag.
 14. Den här verkar vara det övergripande schemat.
×
×
 • Create New...