Gå till innehåll
lördag 20 april 2024

susy

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    97
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av susy

  1. Är det bara för att jag troligen har en liten liten släng av av en bokstavskombination som jag reagerar på dom två båtarna i samma trådsvar? Jag har seglat lätt och platt båt med ganska mycket segel, liknande X-79,an. Nu seglar jag Smaragd. Sen har jag seglat båtar med viktförhållandena köl / övrigt 50 / 50 %. Jag kan berätta att det är en jäkla skillnad mellan en Smaragd och en lätt och platt båt typ X-79. Smaragdens köl väger mer än hela X-79,an. Vad jag menar är att om det inte går att svara mera pricksäkert, så kanske man ska fråga trådskaparen lite mer om vilken båt hen söker. Det här blir bara konstigt.
  2. "Lagom stor" och vad jag tror, lite livlig? Självslående fock för ensamseglaren och om jag förstått rätt, till bra pris?
  3. Vad jag menar är att nu kan man tex följa finalseglingen i en OS klass live med kameror på båtarna, från kameror i andra båtar, från startfartyg och från drönare. Det är ju fantastiskt spännande. Samtidigt blir seglingen med "flygande" båtar skittråkig att titta på i alla fall för mig som kappseglat mycket och förstår vad som händer ombord. Självklart så måste allt utvecklas. Tycker bara att det här tappar i underhållning.
  4. Jo men är det kul att titta på?
  5. susy

    Americas cup

    Nu har dom väl i alla fall gått över gränsen? Själv föredrar jag att titta på gamla klipp när dom seglade 12-or i frisk vind och mycket sjö. I lätt vind kan en AC båt göra 20 knop och en annan som inte kommit upp på bärplanen, driva som en halvt vattenfylld trä eka. Är det kul eller? Ingen krängning, inget fladder i segel, knappt några justeringar i skoten och inga rörelser i vågor. Trist att titta på. Och så det här med kapsejsningar på det.
  6. Alltså för att smörja falltrissor som sitter monterade i masten så tror jag att det blir väldigt bökigt och grisigt att använda fett. Silikonsprayen har ju en förmåga att hitta dit den gör nytta. " I schackel" förstår jag inte. Jag skulle inte använda fett i likrännan. Lev med att att storseglet är tungt att hissa tills du får tag på silikonspray och tills i höst och avmastningen. Då kan du rengöra och smörja det som behövs.
  7. Vad är det som ska smörjas? Sen är det aldrig fel att ha silikonspray ombord. Block, storsegeltravare och storskotsvagnar brukar behöva det.
  8. Därför att Teak är ett riktigt fett träslag. Om du slipar en bit massiv Teak och sen känner på slipdammet så beter det sig ungefär som brun farin. Fernissan lägger sig nästan bara som ett skinn på ytan. Och värst är det när det är nyslipat. Jag försöker i alla fall "avfetta" innan jag fernissar Teak. Sen får du och alla andra göra som dom vill.
  9. Tack för svar! Jag ska masa mig iväg till Seasea och kolla om dom kan låna ut prover. Det skulle vara spännande att veta hur reparationsvarven gör? Där går det ju inte att se att det är reparerat 😕
  10. Hur gör man för att hitta och få till rätt färg på gelcoatspackel och topcoat? Tips på dina erfarenheter mottages tacksamt. Eller om någon vet vilken vit färg Smaragder byggda på Rivalbåtar i Södertälje har, så är ju det det bästa.
  11. Casco Strong Epoxy Rapid. Om dom inte gjort om den så har den en perfekt konsistens för såna jobb. Härdar snabbt. 1 / 1 - blandning bas / härdare. Köp den där 2 x 100ml så har du till smålagningar i några år. Plastiskt trä skulle jag undvika. https://www.bauhaus.se/strong-rapid-2-100ml?gclid=Cj0KCQjwxveXBhDDARIsAI0Q0x2TguvK1sf4oRpeqdlEWXvPF8eDfj7Cdzrcbd-7zYA_aDJC1364UvoaAsV9EALw_wcB
  12. Låter som självslående fock? Då ska du köra pålstek. Fjärilar och lärkor när det är en lång skotlina, som går till båda sidorna, från en icke självslående fock.
  13. Det är ju bara drygt två månader till upptagningen. Segla efter tellisarna i förseglet på kryss till halvvind och häng ett ullgarn i akterstaget för undanvind, så klarar du dig utan vindex. Lossa det förstaget som du ska ta bort vid peket och fäst det längst masten så länge så kan du lossa kedjan. Bara en tanke. Föresten. Du behöver inte ta bort det extra förstaget så länge du inte belastar det. Släpp lite i vantskruven så kan du ta bort kedjan.
  14. Vad är det som ska göras uppe i masten? Jag undrar ju eftersom i min värld är det bara båtmansstol fäst i ett pålitligt fall och en korrekt monterad vinsch som gäller. Det enda alternativet är mastkran och masta av. Beroende på vad som ska göras så blir det lättare att ge råd.
  15. Det är Teak, eller "Teaksubstitut". Ser ut som massivt utom på bild 2 som är plywood. Bild 5 kan vara fanérad. Ta det försiktigt med slipningen där så du inte slipar igenom. Instrumentbrädan är den som ser minst ut som Teak men det är i alla fall inte Mahogny. Ta loss bitarna. Slipa och fernissa med fernissa för inredningar. Alltså sidenmatt. Olja INTE innan du fernissar. Teaken är redan fet. Tvätta dom finslipade delarna med aceton eller thinner innan första lagret fernissa.
  16. Färgborttagningsmedel? Jag har inte använt det på båtar men det är ju ganska vanligt att det används för att sanera bottnar från giftfärg. Om du slipar så kommer halkskyddsmönstret försvinna och du måste (borde) måla med halkskyddande däcksfärg.
  17. Alltså om profilen på skarven mellan skrov och däck, där gummilisten ska sitta, är som den ska och du hittar en likvärdig list, så borde det ju funka. Du kanske behöver reparera skador innan? Jag har aldrig monterat en sån list men tror att det jobbet behöver göras efter konstens alla regler för att det ska bli bra och hålla ett tag.
  18. Ja vill du ha riktigt vilda länsar i frisk vind så släpper du på kicken 😀 Toppen på storen kommer trycka båten åt ena hållet och botten åt det andra. När båten börjar pendla blir det stor risk för oönskade gippar. Du skriver att du är nybörjare. Det har vi alla varit. Nu vet du att det inte går att segla läns i mycket vind utan att koncentrera sig. Nästa gång kommer du hålla några graders säkerhetsmarginal och planera gippar med besättningen i god tid.
  19. Då är vi två som är "lite konservativa".
  20. Jag köpte en segelbåt för fyra år sen. Kostade 85 000.- . Säljaren köpte den för mer än det dubbla för ca tjugo år sen. Han la ut en hel del på nya prylar. Jag har pröjsat cirkus 70 000.- under dom fyra åren jag haft båten. Jag vill ju ha en kinkfri ankarlina. Likadana block överallt från Harken. Nya fall, skot och trimlinor. Ett reservankare. Motorn packade så det blev en ny utombordare. Sen har jag renoverat däcket = massor av arbete och pengar i material. Är det värt det? Ja! Jag har kul och båten (som är min "drömbåt") blir fin. Får jag igen pengarna? Knappast 🙂 Om det är värt att betala 20k mer för en båt beror ju självklart på vad du vill ha för båt. Jag brukar förbanna mig själv för att det hade varit bättre att lagt pengarna på en "färdig" båt. Men, då hade jag ju inte fått bygga och renovera. Kanske inte hjälper dig men det är en vinkel på det.
  21. Ja eller vinkelslipen tror jag krävs. Men som man ser i länken så har dom ju ett bra värde även begagnade. Känns lite så där att kapa. Ska försöka hitta ett nytt däcksbeslag. Bilden är oskarp vid svirveln / basplattan.
  22. Uppdatering. Jo det gick att få isär blocket. Men, svirveln sitter ju likt förbannat fast i basplattans ögla. Det här är ju så korkat. Troligen därför hjärnan inte reagerade på vad ögonen såg. Dom går helt enkelt inte att separera. Skit!
×
×
  • Skapa nytt...