Gå till innehåll
torsdag 18 april 2024

sorken88

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    152
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av sorken88

  1. Ja det är klurigt, jag tror inte att glasfiber står emot slag av en stor hammare eller slägga, som polykarbonat gör, man hör ju talas om att lexan är superstarkt. Akryl eller plexiglas är reptåligare och har bättre UV egenskaper jag lärt mig, men är skörare och spricker lättare jämfört med polykarbonat.
  2. Här kan man göra "klippet" vad gäller epoxi. Har använt epoxi till att bygga en kajak i trä, samt lagt på fem lager på min Bianca 27. Tror att de fortfarande har bra priser, och har för mig att Biltemas lamineringsepoxi kommer härifrån. http://www.bhp-glasfiberprodukter.se/
  3. Har en Bianca 27 vars rutor är fästa med gummilist. Jag bytte listen för några år sedan och har aldrig lyckats få det tätt, trots injektioner av ms polymer. Nu har jag bestämt mig för att satsa på utanpåliggande rutor av polykarbonat, (Lexan, Makrolon m m). Hur tjocka tycker ni att rutorna skall vara, glasmästaren säger att fyra millimeter räcker, medans en god vän menar att det skall vara tio millimeter. Glasfibern i väggen är ca 5 millimeter, och håller det för havssjö, så borde 4 millimeter polykarbonat hålla för havssjö, eller skall man satsa på en kompromiss sex millimeter?
  4. Kommer inte att använda min båtplats, (ca 3m bred), under innevarande år. Finns det någon som är intresserad att använda denna, för en "billig" penning under innevarande säsong?
  5. Sökes: motorbåt för 8-9 personer. Hur: hyra, leasa, lånas med eller utan skeppare. Var: 1 heldagstur i Ångermanälven upp emot högakustenbron, sandöbron, strandhugg med bad etc. När: Någon av dagarna perioden 20-24 augusti. Vem: Har du, ni båten eller känner någon som har, så hör bara av er till undertecknat så kan vi sy ihop något. Per Brask tel 0705 140141 mail: sorken88@live.se
  6. Har för mig att kryssarklubben hade ett inslag om Polen i ett av årets, (2013), illustrerade magasin, jag tror det var nummer ett eller två.
  7. Ett stort grattis, hoppas du får många fina paket. Per
  8. Har för mig att kryssarklubben hade ett inslag om Polen i ett av årets, (2013), illustrerade magasin, jag tror det var nummer ett eller två.
  9. Kan meddela att jag träffade Magnus Reslow nere i fiskehamnen bredvid Lagunen i Malmö, och att planen för hans del är att segla iväg söderut 1/6-14. Båten som han kommer att färdas i är en Sunwind 20, som han håller på att anpassa för ensamsegling. Det roliga i kråksången är att han ägt denna båten förr, och upptäckte det först när han rev runt i den.
  10. Det är en bra båt, och om man ser till sjövärdigheten så matchar den både Biancan och Amigon. Det som skiljer denna från de båda andra kan rubriceras som bekvämlighet. Med det menar jag framför allt takhöjd och eventuell utombordsmotor, (vilket tenderar till att vara det vanligaste på dessa båtar). Tror att det finns en upphottad version med större takhöjd och inombordsmotor, men det är nog enklare att hitta en Amigo elle Bianca.
  11. Hej Jonas, På den danska siten www.bianca27.net kan du läsa in dig på en av de nämnda båtmodellerna. Om du köper en Bianca 27, så försök hitta en med aluminiumramar runt rutorna, (jag har gummilist på min och det läcker). Jag tror inte att det skiljer sig så mycket, utan båda är säkert bra och trygga köp. Biancan något tyngre än Amigon och riggarna är olika, masthead respektive partial, men det tror jag inte spelar så stor roll, det är inga racerbåtar. Köp den, som till skicket, ser bäst ut. Få fräscha segel är bättre än många gamla.
  12. Epoxi skall alltid täckas med färg eller fernissa på grund av sin känslighet mot UV bestrålning. Har byggt en kajak med ribbor kravellmonterade med lösningsmedelsfri lamineringsepoxi som lim, och även denna vätskan tillsammans med glasfiberväv avsedd för epoxi. Hela kajaken fernissades sedan som UV skydd, (se bild). Har även använt nämnda epoxi under vattenlinjen på min segelbåt, (fyra lager). Dessa lager är täckta med färg för UV skyddet. Helst temperatur över +15C, annars får man hjälpa till med litet värme.
  13. Ytterligare ett tips! http://www.abceurosoft.se/batkapellvav/
  14. Grattis till båtköpet, har själv en och är mycket nöjd. Min har även den en gammal Seldénmast som är eloxerad, och det har fungerat finfint. Det viktiga är att ta bort sådant som är böjt eller på något sätt visar på åverkan. Har också nya vant och stag, har även bytt trissorna till fallen. Det var intressant och något komplicerat, då jag bytte från vajer till lina. Trångt! Sen kan man ha sprillans nya grejor som går sönder,, den slumpgeneratorn kommer man inte ifrån. Om du inte skall ha maststegen, så sätt gärna popnitar i hålen.
  15. Segelmakaren ser ju ut som unge herr Syversen vilken jag gjorde repis med i början av åttiotalet borta i Karlskrona. Det visade sig att en av soldaterna var medlem i en segelklubb i Karlskrona, och som då hade onsdagstävlingar. En försynt fråga från honom om det fanns intresse av att delta som besättning möttes med positivt bifall. Själv var jag inte så bevandrad i seglingens konst, (kom väl med för att jag var så trevlig). När vi kom till båten, (av ballad typ), började en inställning av masten, och båtägaren blev orolig och sa till bobo spänn nu inte så hårt att masten går genom botten. Vad jag kan förstå var alla, utom båtägaren och undertecknad, i det övre skiktet av tävlingsseglare, Vid tidigare deltagande i dessa onsdagsseglingar brukade båtägaren placera sig bland de sista i startfältet. Vi deltog i två onsdagsseglingar, den första vann vi och efterföljande vecka kom vi tvåa. Kan tänka mig att klubbens övriga medlemmar undrade vad det var för några grönklädda proselyter som båtägaren hittat. Här, vid detta tillfälle skapades mitt intresse för segling och efter en lång startsträcka så kajkar man runt på böljan den blå. Det går fortfarande inte så fort, men är väldigt roligt.
  16. sorken88

    Epoxifråga

    Blåsor blir man av med genom att använda en pensel som stråna har kortats ned på. Sedan duttar man med penseln där det uppstår bubblor/blåsor. När man använder roller och rikligt med epoxy brukar väven flytta sig, när man skall ta bort bubblor/blåsor, och man blir inte sällan väldigt arg. Det viktigaste för ett bra resultat är att ytorna är rena och fria från fett. Tvätta alltid med aceton, och snåla inte. Träslag som teak och mahogny är feta och dessa kräver en avfettning med hjälp av aceton. Epoxi skall alltid UV-skyddas. Använd färg, tvåkomponents fernissa eller vanlig fernissa. Bifogad bild är första steget till en ny lucka till akterstuven. Mahognyribborna limmas fast med epoxy och det tränger in i alla sprickor. Klamrarna håller ihop ribborna när epoxin härdar, och tas sedan bort.
  17. Prata med andra seglare i hamnen om vädret. Kolla om det är någon eller några andra som ger sig i väg. Det finns jättemycket kunskap hos de som ligger i sin hemmahamn, eftersom de är väl bekanta med väderförhållandena och förutsättningarna beroende på varifrån och hur mycket det blåser. Här nere är det jobbigt att ta sig till skärgårdsöarna Bornholm, Christiansö, Hanö och Rügen!
  18. Funderar på att ersätta den gamla toaletten med en Porta Potti 465. Är skeptisk till att installera septiktank med alla attrialjer som tillkommer. Befintlig toa har avloppet direkt ut i sjön och mår själv inte så bra, vilket innebär en stor investering för en skitsak.
  19. Jag gjorde adaptorplattor i rostfritt som jag fäste i de gamla motorfästena, d v s där tassarna till den ursprungliga motorn suttit. På adaptorplattorna svetsade jag fast nya skruvar som passade till den nya motorns tassar. Tyckte det blev enklast så och det visade sig fungera mycket bra. Bifogad bild visar adaptorplattorna men en jigg som motsvarar den nya motorn infästning.
  20. Det handlar mycket om hur stor belastning som man utsätter motorn för. Det känns inte bra att alltid behöva ligga nära maxbelastning för att det skall ge önskat gensvar av motorn. Ungefär som om man köper en bil med liten motor, den ligger nära max hela tiden, vilket innebär att deklarationen avseende bränsleförbrukning inte stämmer.
  21. Jag tyckte att prisskillnaden mellan 13 hästars och 20 hästars inte var så anmärkningsvärd. Tjugo hästkrafter till tre och ett halvt ton båt blev bra det. Har för mig att jag betalade strax under sextio, femtiosex tror jag. Om jag ångrar mig? Nix, det var, enligt min personliga bedömning, det bästa jag kunde ha gjort. Sedan är det ju upp till var och en vad/hur man vill göra, mitt motorval gjorde jag utifrån de behov och förutsättningar som gällde för mig vid det tillfället. Det har blivit många tillfällen att möta kommentaren du får aldrig tillbaka pengarna för motorn vid en försäljning. Så sant, så sant, men jag har ju inte satt dit en ny motor för någon annan än mig själv och min fru. Om jag, mot förmodan, skulle få för mig att sälja båten har jag haft en trygg och säker tid, där det bara varit att trycka på knappen utan att oroa sig för om motorn skulle starta eller inte. Mitt råd är: Har du hamnat i funderingar om att byta motor, byt då motor. När man har kommit så långt i funderingarna, så finns det säkert ekonomiska möjligheter, annars ahde man aldrig funderat i dom banorna. Och framför allt låt inte snålheten bedra visheten.
  22. Propelleraxeln var av mässing och i Engelsk dimension, d v s tum. Det blev en 25mm axel för min del också, så genomföringen fick också bytas. Så konvertering från fettsmort till vattensmort gjorde susen.Nu håller jag på med elsystemet, vilket innebär nya utmaningar och marknadsundersökningar. Skall vara färdigt i april är planen, men det går att rucka på, eftersom eloperationer kan ske när båten ligger i.
  23. Hej Mats, Jag bytte följande: Propelleraxel och genomföring för densamma, propeller, alla slangar, slangklämmor, sjövattenfilter, vacuumventil, isolering, regelage och vajrar till motor och backslag. Det enda jag behöll var ljuddämparen, då den var nästan ny, (MD ettan var nyrenoverad när jag köpte båten), det var i princip den enda grunkan som gick att återanvända. Ja förutom motorfästena som återanvändes för att skruva fast adaptorplattor som passade till den nya motorns fästen. Axelkoppling fanns med motorn, men jag köpte en en scarta knut och satte mellan backslag och propelleraxeln. Att byta motor var en intressant upplevelse, man svävade mellan hopp och förtvivlan om hur man liksom skulle få ihop det. Men det blev den där känslan att det här gick ju bra men fattar inte hur det kunde bli så.
  24. Jag gjorde en marknadsundersökning och fastnade för Lombardinis tjugohästars. Inget jag ångrar precis, efter ca 40 timmars motorgång kan jag konstatera att det blev mycket bra. Nog för att det var charmigt att åka med MD ettan, men vilken skillnad det blev. Från Dynastart till 120 amperes generator gör gott för elbehovet. Säkerheten var det största skälet till motorbytet och det kan konstateras att man inte kommer undan en massa kringkostnader när man byter motor. Själv hamnade jag nog på ca 15 000 i kringkostnader i samband med installationen, men då hade jag bestämt mig för att inte snika. För min del så spelar det inte någon roll vad man köper för fabrikat, alla har de sina ups and downs, det viktiga är ju att man själv tycker att det blev säkert och bra.
×
×
  • Skapa nytt...