Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

Riro

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    1 344
  • Gick med

  • Besökte senast

Forum Inlägg postade av Riro


  1. Det är ännu inte belagt med något straff, men de som har förbjuden färg måste åtgärda det. Hur lång tid man har på sig är oklart. Man måste även ta hand om allt slipdamm och lämna för destruering. Det som är lite underligt är att zink är förbjudet i bottenfärg medan många har offeranoder i zink. De är förvisso nästan verkningslösa i sötvatten, men släpper säkert ifrån sig mer än bottenfärgen. :rolleyes:


  2. Alla färger som innehåller tenn, koppar eller zink är förbjudna i insjöar vare sig dom är polerande eller inte och oavsett om dom ligger under någon annan färg. Myndigheterna kontrollmäter med instrument som registrerar halten i alla lager. Stockholms stad håller på att kontrollmäta alla båtar som har hamnplats i Mälaren för att få statistik. Dom har mätt alla båtar på vårat varv och vi har fått en lista på halten för alla båtar.

    Det enda som hjälper, om man har förbjuden färg i något lager, är att slipa eller blästra bort all bottenfärg. 


  3.  

    Tänk på att i stort sett alla bottenfärger är förbjudna i insjöar, även om det ligger annan färg utanpå.

    Se länk: Kemikalieinspektionen

    Tack för upplysningen, det var berikande.

    Gäller även det 1-komponents färger & primer? Eller är det bara vanlig vattenfärg som får användas:)

     

    Det gäller inte 2-komp eller "vanliga" färger som inte innehåller biocider.


  4. Flikar in en följdfråga i ämnet.

    Var köper ni era magnesiumanoder?

    Jag har båten i mälaren men zinkanoderna sitter kvar sedan jag köpte båten för snart två år sedan, för jag hittar inga liknande i magnesium.

    Jag har rak axel så en konformad anod sitter bakom propellern, sedan sitter en i pluggen på marteckylaren, men sen tror jag inte att jag har fler och dessa två hittar jag inte i magnesium.

    Båten är en winga 25 och motorn en VP md11c.

    Har köpt mina på Watski.

    https://www.watski.se/Magnesiumanod-1157R


  5. Jag har själv båten i Mälaren och vistas även i Östersjön. Har magnesium då båten till största delen ligger i sötvatten. Altenativet är ju att byta anoder då man ska ut i Östersjön. Måste lyfta min båt (18ton) för att byta anoder så det alternativet går bort för min del. Kommer man åt anoderna kan man ju kolla om dom fått någon hinna efter att ha vistats i "fel" vatten och rengöra. 

    Bräckvatten har en salthalt mellan 0,05 och 3%, ytvattnet i Östersjön har 00,6 till 0,08%. Lite tveksam till om vattnet i Mälaren uppfyller bräckvattenkriterier  någonstans. Skulle i så fall smaka lite salt. 


  6. I sötvatten är det magnesium som gäller. De blir överaktiva i saltvatten och kan även efter en tid få en kalkavlagring som  försämrar verkan även i sötvatten. Östersjön är bräckt vatten och har man båten där gäller aluminium. Zink är endast för västkusten (saltvatten) och har ingen större verkan i söt ellet bräckt vatten. Dessutom är zink skadligt för miljön (förbjudet i bottenfärger för insjöar). Man ska nog helt enkelt välja anoder efter det vatten som båten huvudsakligen ligger i.


  7. Jag är inte helt med på vad du menar men om den skummade pvc'n är monterad på skivor så kan skivorna fästas upp med kraftigt kardborrband mot takprofilerna (om dom har en yta att montera bandet på förståss). Så har det varit i vår båt under många år. Lätt att ta ner om man behöver det.

    Skummad PVC är skivor som har låg vikt då de p.g.a. skummning vid tillverkning inehåller en del luft. Används mycket som skyltmaterial då de går utmärkt att trycka på.


  8. 12x4 är ett svenskt påfund. Det är anledningen till att svenska 40-fotare oftast är 3.99x11.95 t ex. Engelska och Italienska 40-fotare har andra mått. 24 meter är däremot en gräns som är mer internationell. Många tillverkare har båtar som har totala LOA på betydligt mer än 24 m men där man ändå lyckats få till en skrovlängd på 23.99m för att hamna under denna gräns.

    Du kan även i Sverige ha en båt som är över 12m utan att dern klassas som skepp. Bara den inte både är 12m lång och 4m bred.

     

    Från Transportstyrelsen:

    "Sjölagen delar in fartygen i skepp och båtar. Om fartyget har en längd som är tolv meter eller mer och en bredd som är fyra meter eller mer är det ett skepp. Andra fartyg är båtar."


  9. Tänkte sätta nytt innertak i hytten. Taket ska vara i 4mm skummad PVC och fästas i befintiga 4mm stålreglar. Tänkte fästa taket med plastclips, samma typ som sitter i bilar. Någon som vet vart man får tag på plastclips som räcker genom 8mm?


  10. Kommunerna har inte råd att bygga tömningsstationer för sugtömning av båttoaletter i den omfattning som krävs och det är endast ett fåtal båtklubbar som nappat på erbjudandet av LOVA bidrag för att skaffa station. Projektet kommer därför att läggas ned och det enda som kommer att vara tillåtet i fritidsbåtar är mulltoa. Det kommer istället att satsas på fler landbaserade toaletter enl. regeringens sakkunninge Meta Ekander. Båtsammfundets advokat Lage Vrängare kommer enligt uppgift att bestrida detta beslut. Han tycker det är klandervärt att regeringen behandlar det som en citat "skitsak" och att toaavfallet från fritidsbåtar inte har större milöpåveran än "en piss i Nilen".

    • Gilla 1

  11. Har en Garmin GPS 298 som jag måste "kallstarta" varje vår för att den ska komma igång. Fungerar sedan klanderfritt hela sommaren. När det inträffade första gången så trodde jag att den var trasig. Googlade lite och fick reda på hur den kunde kallstartas. Undrar om det kan bero på att den har ett batteri som håller inställningarna när den är frånkopplad på samma sätt som äldre datorer hade för BIOS och att det batteriet är dåligt.

    Någon som vet eller har något annat förslag vad det kan bero på?


  12. Jo, ska bra kolla vad DC/DC omvandlaren drar. Fast du ska inte behöva ha laddning på startbatterierna hela tiden.

    Jag kommer ju att ha laddning konstant från solcellerna till förbrukningsbanken så om det räcker till vore det ju bra att ha det även till startbatterierna.


  13. Då blir det perfekt!

    Solcellsregulatorn ska kopplas till startbatteriet innan man kopplar DC/DC omvandlaren, detta för att regulatorn ska kunna avgöra att det är ett 24V system. Regulatorn kommer att dra 10-20mA från startbatteriet men det spelar ingen roll. Fördelen är att du på regulatorn alltid ser spänningen i startbatterierna.

    Om jag har DC/DC inkopplat konstant, borde inte solcellerna (200W som är kopplade till förbrukningsbanken) räcka till för att hålla både förbrukningsbank och startbatterier underhållsladdade? Istället för att regulatorn ska dra lite tjuvström.


  14. Tomgångsströmmen på DC/DC omvandlaren är typ 0,5A så det är lite slöseri. Sätt ett relä till omvandlaren som styrs av "tändningen", det är nog bäst.

     

    Regulatorn kopplar du mellan DC/DC och startbatteriet. Nu kan jag ha lurat dig, regulatorn reglerar ofta på minus sidan dvs minus på start resp husbatteri får inte vara ihopkopplade. Jag ska kolla så fort jag får min regulator. Om det är så får man skippa regulatorn och bara köra på DC/DC omvandlaren, då ställer man bara utspänningen på 27,2V.

    OK då sätter jagf ett relä som jag tänkt från början, Sätter även en brytare som styr reläet så jag kan tvångsladda vid behov. Jag har inte gemensam jord för 12V och 24V.


  15. Funderar på att koppla DC/DC omvandlaren så att den får matning då huvudströmbrytaren slås på. Då skulle ju startbatterierna prioriteras och hållas toppladdade hela tiden när båten används. Eller drar det onödigt mycket från förbrukningsbanken även när startbatterierna är fulladdade?

    Kopplar du regulatorn före eller efter DC/DC omvandlaren?


  16. Du kan ju kolla med en tångamperemeter för att se hur mycket laddning som behövs men det brukar bara rör sig om max några Ah.

    Tex 1kW startmotor som går i 30 sek blir 0,7Ah....

    Har även ett 24V 1500W ankarspel som ska sitta i fören och kopplas till startbatterierna. Kommer förmodligen att köra motorn några timmar efter varje gång det används så det bör nog räcka till ändå.


  17. Det är en jättebra omvandlare men fungerar inte här. Du måste ha 27,2V då kommer batterierna att laddas men inte toppladdas, för det krävs 28,8V. Ska du låta en solcellsregulator sköta laddningen så behöver den mellan 30 och 35V.

    Solcellsregulatorn, även den för under 100kronor, är minst lika intelligent som en sk intelligent laddare för 500-1000kr.

    Dessutom går det att koppla till tex 2x10W solpaneler som alltid håller startbatterierna toppladdade.

    OK, det får nog bli samma  som du har. Funderar på om det räcker med en laddström på 7A till mina batterier?

×
×
  • Skapa nytt...