Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

Ulf.Ason

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    132
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

11 Trovärdig

Om Ulf.Ason

  • Placering
    Örlogskapten
  1. Jag beställde från UK, hittade ingen i Sverige som kunde leverera. /u
  2. Jag behöver skicka efter reservdel till förgasaren på min gamla Mercury 2.5, 2-taktare. Vem kan tänkas ha reservdelar? // Ulf
  3. Om diskussionen ska handla om att till vilket pris som helst undvika olyckor så vinner ju givetvis den mest extrema. Då finns det ingen anledning att ta av sig gånghjälmen när man går och lägger sig - man kanske glömmer att ta på den innan man stiger upp. Jag tycker att onödigt säkerhetstänk skymmer sikten och gör folk rädda. Vi koncentrerar oss på uppenbara risker, exempelvis kokande vatten vid matlagning, snabbt kunna släcka brand, klämskador och skallskador.
  4. Flytväst? Oftast inte. Vi använder flytväst under nattvakter. Ska man lämna sittbrunnen och ge sig upp på däck så väcker vi ibland någon mer. Till vardags när man mest går mellan sittbrunnen och ruffen så har vi givetvis ingen flytväst på oss. Vi använder inte heller flytväst om vi tar jollen in till land, däremot vid slussning. Är jag själv så har jag ibland väst när jag lastar båten, alltså ska klättra mycket på peket, det är ju då det finns en risk att den behövs. Risken att dö på öppet vatten i en segelbåt ligger långt ned på skalan, det finns annat som är viktigare.
  5. Om man ska lämna bort arbetet så beror ju kostnaden på om det måste lackas på plats i båten. Annars finns det ganska många firmor att välja på. När man gör det själv så är kanske inte den totala arbetstiden blir speciellt lång, däremot blir det många korta pass med penseln. Om du räknar med 6 timmar för förberedelser och första slipning och sedan 2 timmar för varje strykning (mellanslipning och lackning) så blir det 16 timmar om du väljer att lägga på 5 lager lack. Sen tar det lite tid att sitta och njuta av resultatet!
  6. ArneRadar, nu tycker jag att du har en tråkig, raljant översittarstil. / Ulf
  7. Då har du inte tankat vatten vid en del franska kajer. ;-)
  8. 1. Nej 2. - 3. Aldrig, även om jag lämnar båten 2 månader så dricker jag vattnet. Vad skulle jag skölja tanken med - vatten?? Jag tror inte heller på årlig rengöring, jag misstänker att vattnet inte bryr sig om att vi har roterat ett varv runt solen 4. Aldrig 5. Startade från Sverige för några år sedan, befinner mig vid franska kusten. I vissa hamnar har vattnet varit väl klorerat, annars har det smakat gott. Eftersom det är varmt dricker vi mycket vatten. Aldrig funderat på hur vatten skulle kunna bli dåligt.
  9. Samma fast från Hong Kong för 120 kr Smidig storlek. Här är länken. http://www.ebay.com/itm/10W-800LM-US-Cree-LED-10W-Flood-Work-Light-Car-boat-Truck-ATV-Bike-Round-12V-24V-/221236377917?pt=LH_DefaultDomain_15&hash=item3382b7393d&vxp=mtr Det är precis samma lampa som säljs i Sverige för 3-500 kr Jag skickar efter några stycken, ett par i varje mast är nog ett steg framåt. De borde hinna komma fram innan påmastningen i augusti. Det gäller att hitta några vettig placeringar så att inte alla snören fastnar i dem. Helst skulle någon lysa bakåt mot aktern.
  10. Haha, ni är för goa, jag skrev att jag inte har några speciella krav på ljuset och därmed tenderar hela tråden att handla om - just ljuset . Målet med belysningen är inte att bevara mörkerseende - målet är att hitta små armaturer som tål saltvatten, vibrationer och solljus. Jag är så trött på pryttlar som säljs för marint bruk, men som inte håller måttet när de ska användas året runt. Klimatet lite längre söderut gör ibland att begreppen rostfritt eller uv-beständigt får ny betydelse.
  11. De flesta IP65-armaturer som jag hittat har varit benägna att rosta. Jag vill också att platsdetaljer ska klara solstrålningen på lite sydligare latituder. Eftersom de aldrig ska öppnas för exempelvis lampbyte så funderar jag på att ta en enklare armatur och helt enkelt plasta fast ett aluminiumfäste och samtidigt lägga på ett skyddande plastlager runt resten.
  12. Ulf.Ason

    Däcksbelysning

    Jag behöver ett par LED-strålkastare att fästa på masterna eller under spridarna. Kravet är att de verkligen tål väder, vind och riktigt salt vatten. Däremot har jag inga stora krav på ljuset, det brukar räcka till det man ska pyssla med på däck under natten. Någon som gjort en liknande investering senaste tiden?
  13. Nej, jag skulle välja att lägga båten vid kusten t ex i Västervik som har en trevlig skärgård, lugna vatten och oändligt med vikar att knyta fast sig i. Jag tycker definitivt att det är värt resan med bil. I andra hand skulle jag lägga båten i norra Vättern. Vill jag se Hästholmen tar jag hellre bilen dit. // Ulf
  14. Det är svårt att uppfylla alla fyra kraven, speciellt är automatisk avkänning svår att kombinera med att sista slurken ska åka med. Dessutom ska inte vattnet i slangen åka tillbaka när pumpen stannar (krav 5). Jag har inte hitat någon riktig bra lösning, det närmaste jag kommit är en liten dränkbar pentrypump som liknar denna: http://www.erlandsonsbrygga.se/Hemsida/Inredning_VVS/Pentry/Pentrypump/PENTRYPUMP_12V_DRANKPUMP?id=04194 ochhttp://www.biltema.se/sv/Bat/Pump/Vattenpump/Drankbar-pentrypump-12-V-2000017743/ tillsammans med en tunn slang. Den lyfter tillräckligt högt, har ingen större volym i slangen men saknar givetvis automatik. // Ulf
  15. Det är nog bäst att du varken tankar eller byter bränslepump, annars ökar du risken för explosioner i motorrummet dramatiskt. Man kan också prova att tanka diesel, det säga också minska risken för explosioner, även i bensinmotorer. F'låt freaken, men det det var nog lite ambitiöst att redovisa olycksstatistik för båtbränder tillsammans med bärgningsmöjligheter i en tråd som handlar om en motor som inte ens startar... :-) /u
×
×
  • Skapa nytt...